Opvoeding & Ouderschap

Tips over opvoeden van een hoogsensitief kind

Het opvoeden van een hoogsensitief kind
Joyce

Hoogsensitiviteit wordt steeds bekender, maar nog niet iedereen weet hoe je het beste om kan gaan met een kind dat overgevoelig is. Het opvoeden van een hoogsensitief kind kan een behoorlijke uitdaging zijn. Daarom wil ik jullie vertellen wat hoogsensitief is en hoe je er het beste mee om kan gaan.

Wat is hoogsensitief en hoe weet je of je kind hoogsensitief is?

Wat is nou hoogsensitief en wanneer weet je of je kind hoogsensitief is? Hoogsensitief ben je al vanaf je geboorte, dus niet iets wat je op latere leeftijd krijgt. Het is zelfs genetisch bepaald en erfelijk. Al bij een baby kan je kenmerken van hoog sensitiviteit ontdekken. Hoogsensitieve kinderen zijn niet alleen gevoeliger voor alles wat je zintuigen waarnemen, maar blijken ook meer indrukken op te nemen. Ze nemen alles in zich op en zijn zich erg bewust van de dingen die om hen heen gebeuren. Ook hun emoties zijn heviger. Sommige kinderen huilen sneller en andere worden juist wat vaker boos. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat ze met al die gevoelens en emoties om weten te gaan. Wist je dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is?

Lees ook: kenmerken van een hooggevoelig kind

Is mijn kind hoogsensitief?

Online zijn er verschillende testen die je kunt doen om te kijken of jouw kind hoogsensitief is. Kinderen die hoogsenstief zijn hebben vaak oog voor detail, nemen kleine veranderingen sneller waar dan anderen. Ook kunnen ze drukke gebeurtenissen of waar veel mensen zijn uit de weg gaan. Hoogsensitieve kinderen zijn vaak ook faalangstig en hebben een enorm rechtvaardigheidsgevoel. Herken je jouw kind hierin? Dan zou ik zeker een test doen.

Wat als je kind hoogsensitief is?

Als je weet dat je kind hoogsensitief is, kun je jouw kind beter helpen. De omgeving bepaalt voor een heel groot gedeelte hoe een hoog sensitief kind zich voelt. Begrip is het allerbelangrijkste. Zo kun je je vast wel bedenken wat een negatieve omgeving met zo’n kind doet. Een warme, maar vooral veilig omgeving is enorm belangrijk. Toon daarom begrip. Zeg dat het niet erg is als jouw kind boos of juist erg verdrietig is. Benoem wat je ziet en maak het bespreekbaar. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk prikkels krijgen en genoeg tijd krijgen om dit te verwerken. Te denk valt aan een dag naar het pretpark. De meeste kinderen vinden dit geweldig en ook jouw kind kan dit geweldig vinden. Maar er komt een hoop op hen af. Ga je aan het eind van zo’n dag eisen stellen (ik wil dat je jezelf uitkleed) dan heb je kans dat je kind ontploft of ontroostbaar is. Dit komt niet doordat hij zich niet wil omkleden, maar meer door alles wat hij binnen heeft gekregen. Ontprikkelen is dan het beste om als eerste te doen.

Tips bij hoogsensitiviteit

Zoals ik al aangaf is het goed om te kijken aan hoeveel prikkels je jouw kind blootstelt. Vraag je daarna af wat het beste is. Even herstellen en rust nemen of doorgaan? Voor mijn zoontje heb ik een tentje gemaakt met een groen kleed waar hij zich terug kan trekken wanneer het teveel wordt. Ook heeft hij een bijtsieraad die hij dagelijks draagt. Wanneer hij zich boos begint te voelen of onrustig wordt begint hij daarop te kauwen. En ook tussendoor is dat zijn manier om te ontprikkelen. Een echte aanrader vind ik de kauwsieraden van educadora. De kauwsieraden zijn daar in verschillende sterktes verkrijgbaar. Is jouw kind een echte kauwer en bijt die snel dingen kapot? Dan kan je op de site kiezen of je een kauwketting voor lichte kauwbehoefte, gemiddeld of stevige kauwbehoefte zoekt. Super handig! Dan weet je tenminste dat je een bijtketting kiest die niet snel kapot gaat. De kauwsieraden zijn er in verschillende maten, vormen en kleuren en ook prima te dragen voor jonge kinderen. Advies nodig? Suzanne van Educadora denkt graag met je mee.

Even terugtrekken

Een andere manier om te ontprikkelen is een plekje creëren voor je kind waar hij zich even in terug kan trekken. Kussen erin, misschien een knuffel of een boekje. Mijn zoontje heeft zijn eigen tentje onder zijn bed en kan daar helemaal bij komen. Samen met een dekentje, een kussen en zijn knuffels.

Ook zijn er verzwaringsdekens. Een hoogsensitief kind komt vaak moeilijk in slaap door alle prikkels die hij overdag binnen heeft gekregen. De deken zorgt ervoor dat ze ontspannen en sneller in slaap komen. Vind je een deken te spannend, dan zijn er ook verzwaringsknuffels te koop. Ook ideaal voor in de klas!

Kort gezegd zijn de volgende punten het allerbelangrijkste voor een hoogsensitief kind:

  1. Structuur (Bijvoorbeeld elke keer hetzelfde ritueel voor het slapen gaan)
  2. Voorspelbaarheid (Geef op tijd aan wat jullie gaan doen. Opeens iets gaan doen of weg gaan is niet fijn)
  3. Rust (Zorg ervoor dat er genoeg rust is om bij te komen van alle prikkels)
  4. Begrip (Zeg wat je ziet en zeg vooral dat je het begrijpt. Begrippen als “aansteller” of “doe normaal” kunnen ze niks mee)
  5. Geduld (En dat is het toverwoord. Wees geduldig. Ze hebben echt tijd nodig om dingen te verwerken. Geef ze die tijd. Ook als ze heel boos zijn. Laat ze uitrazen!)

Wil je meer weten of wil je jouw ervaringen delen? Ik hoor ze graag!

Hoogsensitiviteit wordt steeds bekender, maar bij de opvoeding loop je tegen dingen aan. Tips voor het opvoeden van een hoogsensitief kind lees je hier.

logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

3 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.