4 jaar 5 jaar Boeken

Slaapklets voor kleuters: leuke boeken voor het slapen gaan

Rosie

Je kent het als ouder vast wel: je haalt je (kleuter)kind op uit school en je vraagt hoe het op school was. ‘Goed’ krijg je als antwoord. Ouder: ‘Heb je nog wat leuks gedaan?’ Kind: ‘Weet ik niet meer.’ Ouder: ‘Met wie heb je gespeeld vandaag?’ Kind: ‘Weet ik niet’. Einde verhaal…

Slaapklets

Uiteindelijk komt er hier thuis voor, tijdens of na het avondeten nog wel het een en ander uit over hoe de dag is gegaan. Voor het slapen gaan wil onze dochter Sara (4 jaar) ook altijd nog even gezellig voorgelezen worden en wat kletsen. En om nou gezellig te kletsen en toch nog wat over de dag te weten te komen is er het boek “Slaapklets voor kleuters”. Dit is een boek om voor het slapengaan de dag door te nemen en even quality time ouder-kind te hebben. Het is voor je kind goed om ‘s avonds voor het slapen gaan tot rust te komen en de dag te laten bezinken. Aan de hand van dit boek praat je samen na over de belevenissen en gevoelens en kun je nog even spelen voordat de nacht begint.

Vertel over je dag

Op elke linkerbladzijde staan steeds dezelfde dagboekplaatjes met een blij en een verdrietig/boos gezichtje. Aan de hand van de plaatjes kun je als ouder aan je kind vragen wat hij/zij vandaag heeft gedaan en of hij/zij daar blij van werd of misschien wel verdrietig/boos. Zo zijn er 12 plaatjes: situaties op school of thuis. Je kind kan hierbij bijvoorbeeld vertellen over het buiten spelen, tekenen/knutselen, gymmen, een werkje en (voor)lezen. Je kunt bij elk plaatje vragen of je kind dit vandaag heeft gedaan en hoe hij/zij zich daarbij voelde. Er is ook een leeg vakje met smileys waar je kind zelf iets kan invullen over de dag: misschien mist je kind een situatie, zoals bijvoorbeeld een uitstapje of visite. In het midden van de bladzijde staat nog een leeg vak. Hier kun je wat opschrijven, een leuke uitspraak van je kind noteren of je kind er zelf wat laten tekenen.

Speel, teken, dans of doe lekker gek

De rechterbladzijde is elke dag anders. Er staat een kort spelletje, een tekenopdracht, een dans of doe lekker gek opdracht. Onder de opdracht staat nog een kopje met ‘om te kletsen’. Hier staan 1 of 2 vragen bij om verder te kletsen na de opdracht. Als laatste staat er nog een ‘lekker slapen’ opdracht. Dit is altijd een rustige afsluiting die in bed plaatsvindt. Dit kan een mini-massage zijn (groot favoriet Sara), een knuffel of een welterusten wens.

Elke avond

Wij doen op doordeweekse dagen altijd Slaapklets met onze dochter. Je kunt ervoor kiezen om de linker- en rechterbladzijde tegelijkertijd te doen, maar wij doen de ene dag de linkerbladzijde en de andere dag de rechterbladzijde. Zo kun je langer met je boekje doen ;-).

Voorbeeld

Afgelopen week hadden wij op de rechterbladzijde de opdracht ‘Taart’. Hierbij mocht Sara 3 dingen noemen die in een lekkere taart zouden zitten (aardbeien, banaan, peer) en 3 dingen die in een vieze taart zouden zitten (champignons, tomaat, poep). Daarna mocht Sara de lekkere of de vieze taart maken (dit werd de lekkere taart). Vervolgens kwam er nog een vraag over de taart en we sloten af met een heerlijke mini-massage: Sara ging op haar buik liggen en mama bakte een taart op haar rug (deeg kneden, het deeg plat maken en de taart versieren met hagelslag). Vervolgens ging Sara helemaal ontspannen slapen.

Slaap lekker!

Alle Slaapklets boeken

In deze serie heb je de volgende boeken:
Slaapklets! deel 1-2-3
Slaapklets voor kleuters! deel 1-2
Kletsboek! (6+)
Tienerklets! (12+)
Tafelklets!
Relaxklets!
Familieklets!
Vakantieklets deel 1-2 (6+)

Slaapklets voor kleuters is een boek om voor het slapengaan de dag door te nemen met je kleuter en even quality time ouder-kind te hebben.

Lees ook: Slaap je al? Boekreview

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.