Educatief Gezelschapsspellen

{ Review } | Educatieve spellen voor kleuters

{ Review } | Educatieve spellen voor kleuters
Linda D

Als kind ben ik nooit zo’n fanaat geweest van bordspelletjes. Hoewel er bij ons thuis regelmatig een bordspelletje werd gespeeld, ben ik nooit tot het type uitgegroeid dat is te porren voor een avondvullend programma met gezelschapsspelletjes. Maar wat blijkt? Spelletjes spelen met mijn kind en als gezin vind ik reuze leuk! En nu is Siem dus wel echt een spelletjesfanaat! Hij zet regelmatig uit eigen initiatief een stapeltje spellen op tafel en een voor een worden ze gespeeld. Bij de spelletjes waarbij je een beetje geluk moet hebben is het geluk altijd aan zijn zijde ;-). Deze keer was het tijd om educatieve spellen van Hubelino te testen met Siem.

Hubelino

Wanneer ik een nieuw spel uit kies voor Siem vind ik het fijn wanneer er spelenderwijs iets geleerd kan worden.
Bij een kleuter is dat vaak iets met het alfabet, cijfers of kleuren! Maar ook tactisch denken of inzicht spelen vaak een rol. Hierin zijn dan weer legio opties in denkbaar, volop keuze dus!

Een aanbieder van dit soort spellen die hierin echt voorop loopt naar mijn mening is Hubelino.
Dit merk ken je vast al van het constructiespeelgoed waarbij je bijvoorbeeld een knikkerbaan kunt bouwen en ook de Hubelino Pi vinden wij erg leuk. Super tof speelgoed, wat hier nog steeds op de wensenlijst staat! 

Hubelino educatieve spellen vanaf 4 jaar

Educatieve spellen vanaf 4 jaar

Toen wij de eer kregen toegewezen om nieuwe educatieve spellen van Hubelino te testen, zul je begrijpen dat wij door het dolle heen waren! Toen uiteindelijk de spellen werden bezorgd, was het huis helemaal te klein door een gillende Siem. Zoveel nieuws, zoveel leuks!! Wow. Aangezien ik het belangrijk vind dat jullie over ieder spel voldoende kunnen lezen, deel ik deze keer alvast vier van de zeven spellen met jullie! De andere vier volgen later! 

Ik ga ze delen op basis van onze top 4:

  1. Hubelino Tangram ( vanaf 6 jaar, volgens de informatie op de doos)
  2. Hubelino Kleuren Domino / vier op een rij (vanaf 4 jaar)
  3. Hubelino Sudoku (vanaf 4 jaar) 
  4. Hubelino schaapslag (vanaf 4 jaar)

Hubelino Tangram

Bij dit spel vertelt de doos ons dat het een puzzelspel is dat geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar. Echter blijkt Siem (4,5 jaar) dit puzzelspel ontzettend interessant te vinden en met wat oefening en een heel klein beetje hulp, lukt het gewoon! Resultaat is een mooie puzzel en een heel trots snoetje.
Maar nu zul je denken, wat lukt hem dan? Nou, bij dit spel maak je door middel van een kliksysteem een figuur. Er zijn zeven geometrische vormen en daarmee kun je oneindig veel figuren en vormen maken.
Wellicht ken je het van het klassieke Chinese puzzelspel.
In totaal zijn er 35 stenen en 1 bord. In de gebruiksaanwijzing vind je 16 voorbeelden van vormen die je kunt maken. Acht daarvan zijn voor zogenoemde beginners.
Hierbij zijn de blokjes gekaderd door middel van een rand, dit is bij de gevorderde versie niet zo. Deze laatste versie is echt nog veel te moeilijk voor Siem, maar een hartstikke leuke uitdaging voor kinderen vanaf 6 jaar.
Dit spel vraagt om ruimtelijk inzicht, logisch denken, concentratie en doorzettingsvermogen. En al deze dingen worden hiermee ook ontwikkeld, evenals de creativiteit van je kindje.
Siem speelt dit spel inmiddels heel zelfstandig en beleeft er heel veel plezier aan! Oefening baart kunst.

Hubelino educatieve spellen 4 jaar en ouder

Hubelino Kleuren Domino / vier op een rij

Bij dit spel kun je kiezen uit twee spellen, namelijk Domino of vier op een rij. Bij beide spellen heb je daarnaast nog de keuze uit een makkelijke of moeilijke versie. De adviesleeftijd is vanaf 4 jaar.
Wij hebben bij beide spellen gekozen voor de makkelijke versie, maar het is fijn dat er een mogelijkheid bestaat om het spel meer uitdagend te maken zodra hij daar aan toe is.
Onze favoriet hierbij is Domino, dus die licht ik hier toe! Tot voor kort speelde Siem het spel domino nog niet volgens de officiële regels, maar sinds we deze versie hebben wel! Dat is op zich al een verademing bij het spelen van dit spel.
In de doos zitten 70 klik blokjes en 1 groen speelbord om deze op te klikken. We zijn er spelenderwijs achter gekomen dat het prettig en soms ook noodzakelijk is om twee van dit soort speelborden te hebben. De tweede pakten wij uit een andere doos, zoals die van de tangram.
We starten het spel door alle blokjes omgekeerd op de tafel te leggen. Iedere speler kiest 7 blokjes en door middel van een willekeurige steen van de “grote hoop” verbinden we de twee spelborden aan elkaar.
En zo hopen we bij iedere beurt een zelfde kleur te kunnen verbinden. Het spel heeft ook jokers, dus als je die treft dan bof je! Wanneer je niet de juiste kleur hebt dan mag je van de grote hoop tot 3 maal toe een steentje pakken.
Geen passende steen? Dan is de volgende speler aan de beurt! De speler die als eerste al zijn stenen heeft aangelegd is de winnaar. Bij ons is dit een spel die niet 1 keer, maar minimaal 5 keer achter elkaar gespeeld wordt. Toppertje dus!

educatief spel hubelino

Hubelino Sudoku

Sudoku is een populair spelletje, welke bekend is over de hele wereld! Met Hubelino Sudoku kunnen kindjes vanaf vier jaar hier ook al mee aan de slag!
In de doos zitten 32 gekleurde stenen (rood, geel, groen en blauw). De helft hiervan heeft een groene rand en de andere helft een witte. Het boekje wat is bijgeleverd geeft 24 opties om te starten. Deze worden gegeven in de volgende niveau’s: beginner, gevorderd, professional. Allereerst plaats je de gekleurde stenen met de groene rand zoals is aangegeven in de voorbeelden die in het boekje staan. Daarna probeer je met de stenen met de witte rand die puzzel op te lossen.
Daarbij mag er in iedere horizontale en verticale lijn maar één blokje van dezelfde kleur staan en moet ieder raster (2 x 2) ook alle vier de kleuren bevatten.
Door middel van dit spel maakte Siem kennis met Sudoku en wat kan een mens trots zijn! Zo ontzettend leuk om te zien hoe hem dit lukt, hoeveel moeite het soms kost en wat dit aan doorzettingsvermogen vraagt.
Echt een super leuke variant op Sudoku!
Het spel kan heel snel gespeeld worden, terwijl sommige variaties weer dusdanig veel uitdaging vormen dat ze er een een poosje zoet mee zijn. De speelduur varieert dus bij dit spel. 

kleuter sudoku

Hubelino schaapslag

Dit spel heeft als adviesleeftijd vanaf 4 jaar en wordt ook wel ‘schapen kapen’ genoemd.
Het is een strategisch spel wat je met twee spelers kunt spelen. De naam schaapslag verklapt het al, het is namelijk gebaseerd op het populaire spel “Zeeslag”.  Het is een spel om het logisch denken bij je kind(eren) te stimuleren en goed te leren waarnemen.
Wij vonden het klaarzetten van het spel eigenlijk al een spel apart. Beide moesten we namelijk de stenen met daarop plaatjes (behalve de schapen) aan de rand van het bord plaatsen. Op identieke wijze!
Daarna mochten we de stenen met daarop de schaapjes plaatsen (verstoppen) op het speelbord zonder naar elkaar te kijken! Dat zorgde voor de nodige spanning.
Tijdens het vorderen van het spel bleek het echt nog erg lastig te zijn voor Siem en betwijfel ik dan ook de adviesleeftijd. Je moet namelijk gaan communiceren met elkaar op basis van coördinaten. Bijvoorbeeld “Hooi – klavertje vier”. Op basis van de coördinaten moet je de schapen bij je tegenstander vinden. Bij het noemen van een juist coördinaat krijg je het schaap van de tegenstander.
Zeg je een fout coördinaat dan moet je een groen blokje (weiland blokje) plaatsen, om te onthouden dat je dat coördinaat al genoemd hebt. Op deze wijze vergroot  je je kans op alle schapen van je tegenstander te vinden.
Degene die als eerste alle schapen heeft verzameld is de winnaar. Dat was voor onze vierjarige echt nog te moeilijk.
Door middel van variaties die in de gebruiksaanwijzing staan kun je het spel nog uitdagender maken, maar dat is voor ons dus nog niet aan de orde. Voor nu kunnen we het spel spelen door Siem samen met een van ons te laten spelen. Bijvoorbeeld Siem en mama tegen papa.
Voldoende uitdaging nog in dit spel!

Hubelino educatieve spellen voor kleuters zeeslag

Go or No Go

De vier besproken educatieve spellen voor kleuters en kinderen tot 8 jaar zijn hier zoals jullie kunnen lezen erg goed ontvangen. Dagelijks komt er eentje of meerdere aan bod en ook neefjes worden betrokken bij de spelletjes. Zo zie ik ook dat bijvoorbeeld het concentratievermogen, het inzicht of het doorzettingsvermogen per kind verschilt. Afhankelijk van karakter ofwel leeftijd. Doordat ieder spel wordt geleverd met een hele duidelijke gebruiksaanwijzing, kun je op basis van de leeftijd en het niveau van je kind een keuze maken uit verschillende variaties. Juist ook daardoor vind ik deze spellen stuk voor stuk een aanrader om al op jonge leeftijd aan te schaffen zodat het bijdraagt aan hun ontwikkeling en op die manier ook meegroeit. 

Van ons krijgen alle vier de besproken educatieve spellen een GO!

Hubelino educatieve spellen

Facts

Met onderstaande afbeeldingen kun je heel gemakkelijk deze educatieve spellen tips op Pinterest bewaren ♥

In dit artikel lees je over vier educatieve spellen van Hubelino. Deze educatieve spellen voor kleuters van 4 jaar en ouder zijn super leerzaam en leuk om te spelen. Educatieve spellen voor 4 jaar tot 8 jaar. #educatief #kleuter #hubelino

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.