Opvoeding & Ouderschap

Corona | Thuiswerken met kinderen thuis tips

Corona | Thuiswerken met kinderen thuis tips
Joyce

Net als veel andere ouders werk ik thuis. Thuiswerken klinkt ideaal, maar zodra je ook nog kinderen hebt die schoolwerk moeten doen, is dat behoorlijk lastig! In deze blog geef ik je tips om dat zo goed mogelijk thuiswerken met kinderen te kunnen combineren.

Gun jezelf de tijd voor deze verandering

In één avond moest het allemaal anders. Zondagavond 15 maart 2020 veranderden veel bij de gezinnen thuis. Er werd besloten dat alle scholen dicht gingen en kinderen thuis moesten gaan werken. Niet alleen was dat voor de leerkrachten heel erg pittig, maar ook voor de ouders. Zij moesten opvang regelen of zorgen dat ze thuis konden werken. Voor veel ouders behoorlijk heftig. En daar was het werk voor de kinderen. Op Facebook zag ik veel reacties voorbij komen. “Hoe ga ik dit doen?” en “Mijn kinderen krijgen dit nooit af”. Mijn advies: Ouders, gun jezelf de tijd! Een nieuwe situatie een nieuwe manier van werken en een nieuwe manier van omgaan met je kinderen. Relax. Ik zeg het nog eens, gun jezelf de tijd! Heeft jouw kind niet alles af, maar ziet school dat je je best doet? Dan is dat toch goed. Geef jezelf en je kinderen de tijd om aan deze situatie te wennen!

Thuiswerken met kinderen onder de vier jaar

Ikzelf heb een zoon van 6 en een dochter van 2. Mijn zoon krijgt dus werk van school, maar mijn dochter nog niet. In dit stukje geef ik je tips om te werken en je kind te entertainen als je kinderen hebt onder de vier jaar.

  • Maak een planning  Niet voor je kind, maar voor jezelf. Wanneer slapen ze? Kan je een gedeelte in de avond doen? Wanneer je een planning maakt, maak je het voor jezelf overzichtelijk wanneer je kan werken en wanneer je er voor je kind moet zijn. Dit geeft rust.
  • Werken onder slaaptijd De meeste kinderen onder de vier slapen nog. Als je geluk hebt. Heb je erg jonge kinderen dan heb je misschien het geluk dat ze twee keer per dag slapen. Laat ik uitgaan van 1 slaapje. Probeer dan onder dat ene slaapje het belangrijkste te plannen zoals bellen met die collega of die vergadering online. Dat scheelt een hoop stress. En ik weet het… dit is makkelijker opgeschreven dan gedaan.
  • Filmpjes kijken Om toch te kunnen werken zou je ze ook even achter een filmpje kunnen zetten. Ja ik weet het… slecht voor hun ogen, ze moeten spelen, etc. Maar hé, dit is toch een heel andere situatie? Het is niet erg om je kind nu achter een filmpje te zetten zodat jij kan werken. Voor het virus werd je gezien als “loedermoeder”, maar nu is dit gewoon slim! Kind achter filmpje en je hebt weer even tijd om verder te werken.
  • Apps Er zijn een heleboel leuke apps die je kan downloaden. Op onze site vind je per leeftijd een lijstje met apps die geschikt zijn. Kijk er eens naar, want kinderen vandaag de dag zijn erg handig met tablets. Kunnen ze uren zoet mee zijn. En zie…. weer wat tijd om te werken! Hier vind je een blog over apps voor kinderen tussen de één en vier jaar en hier ook speciaal voor 3-jarigen.
  • Spelen Kinderen willen ook gewoon aandacht en lekker met jou zijn. Zorg ervoor dat je in je planning ook tijd neemt om met je kind te spelen. Samen een spelletje doen. Iets knutselen of liedjes zingen. Geniet van de tijd die je samen hebt. Zo voorkom je ook dat ze bij je gaan staan zeuren. Ze hebben even de tijd met jou gehad, dus kunnen ze weer verder. Geef je hen geen aandacht dan zullen ze die aandacht vanzelf bij je opeisen en dat werkt niet in jouw voordeel.
  • Werkboekjes Er zijn onwijs veel leuke werkboekjes te vinden op internet, die je gratis kunt downloaden. Coolest kid on the blog heeft speciaal in het huidige Corona thema peuter werkboekjes gemaakt.
  • Samenwerk Misschien heb je dingen die je samen kan doen. Je kind vindt het geweldig om bij je op schoot te zitten en te klikken met de muis wanneer dat nodig is. Betrek je kind bij je werk. Dit is natuurlijk niet de hele tijd handig, maar wanneer het wel kan zou dit een goede optie zijn om toch door te kunnen werken, én toch je kind aandacht te kunnen geven.

Thuiswerken met kinderen op de basisschool

En daar zit je dan met al je werk en het schoolwerk van je kinderen. Hieronder een aantal tips om ervoor te zorgen dat het voor jullie allemaal behapbaar wordt en blijft.

  • Maak een planning Net zoals bij jongere kinderen, is het hier ook fijn om een planning te maken. Maak dan een soort familieplanning, zodat elk gezinslid weet wanneer wie wat doet. Noteer daar ook in wanneer jij werkt, een vergadering hebt, moet bellen, etc. Zo weten de kinderen wanneer ze jou kunnen storen en wanneer niet. In dit artikel zie je enkele voorbeelden.
  • Neem elke dag het schoolwerk door Bekijk elke dag met je kind wat ze die dag moeten doen. Sommige scholen sturen een hele dagplanning met tijden. Een andere school alleen het werk. Neem samen met je kind door wat hij of zij allemaal moet doen. Kijk of er dingen tussen zitten die moeilijk zijn. Heeft je kind daar vragen over? Kijk dan samen wanneer je tijd hebt om je kind hierbij te helpen en schrijf dit in de planning. Zo zorg je ervoor dat je kind weet wanneer jij hem komt helpen en kan jij doorwerken wanneer dat nodig is. Dat geeft rust en duidelijkheid. En dat is vooral nu erg belangrijk!
  • Zorg voor ontspanning Op je werk zorg je er ook voor dat je je even kunt ontspannen. En kinderen kunnen ook niet uren achter elkaar werken. Plan daarom een aantal keer tijd om samen te ontspannen. Zie ze als je collega en ga even een blokje om. Of ga om 10 uur samen thee/koffie drinken met een appel. En ga vooral ook een aantal keer naar buiten. Niet om buiten te spelen met een hoop mensen om je heen, maar wel om even wat frisse lucht in te ademen. Zo kunnen jullie er allemaal weer tegenaan.
  • Wissel elkaar af Probeer, waar mogelijk, elkaar af te wisselen. Als je partner thuis werkt, kan je dit samen makkelijk regelen. Schrijf dit ook in de planning zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Zo zorg je er samen voor dat je deze weken het vol kan houden. Dit maakt je een fijnere partner en ouder! Werkt jouw partner niet thuis, dan is het misschien goed om af te spreken dat jouw partner de kinderen naar bed brengt. Ook jij hebt even je tijd alleen nodig. Je bent niet alleen de hele dag bij de kinderen, maar je zorgt er ook nog voor dat ze hun werk maken en dat je je eigen werk doet! Tijd en rust voor jezelf is zo ontzettend belangrijk de komende dagen, misschien wel weken!
  • Werk in de avonden Dit is niet voor iedereen even makkelijk, maar probeer ook dingen in de avond te plannen. Zo heb je overdag meer tijd om je kinderen te helpen. Misschien kan je dat verslag ‘s avonds schrijven of die collega bellen. Kijk wat je wanneer kan doen en maken. Het zijn nu eenmaal andere tijden.
  • Mail de school Je hoeft niet alles te weten en te kunnen. Schroom dan ook niet om de leerkracht van je kind te mailen wanneer jullie er samen niet uitkomen. Ze helpen je echt graag! Ik weet zelfs dat scholen gaan proberen om online les te geven via filmpjes en live verbindingen. Maar tot die tijd help jij je kind met liefde. Ik weet dat leerkrachten het niet erg vinden wanneer je hen mailt. Zo kunnen ze jouw en je kind toch helpen. En dat is alleen maar fijn.

Thuiswerken met kinderen in verschillende leeftijdcategorieën

Dan heb je ook nog ouders met kinderen die niet allemaal naar school gaan, zoals ik. Dat maakt het soms nog lastiger. Je jongste wil aandacht en je oudste moet werken. Lastig.

  • Maak een planning Dat is misschien voor deze categorie misschien nog wel het allerbelangrijkste. Maak een schema en zet daarin wie wat hoe laat gaat doen. Zo hou je het overzicht.
  • Jongste naar bed, oudste helpen Er zijn vakken waar je kind jouw hulp goed kan gebruiken. Zorg ervoor dat je die vakken plant, wanneer jij even kan pauzeren en wanneer jouw jongste slaapt. Mijn oudste werkt met BOUW. Dat is een taalprogramma waarmee ze spelenderwijs letters leren. Dit vak plan ik wanneer ik even pauze kan houden van mijn werk, én wanneer mijn jongste slaapt. Het is namelijk belangrijk dat hij zich kan concentreren en dat lukt niet met een dansende peuter om hem heen.
  • Maak verschillende ruimtes Zorg, wanneer dat kan, voor verschillende ruimtes. Een tafel waar je aan kan werken met genoeg plek. Een hoek waar je kan spelen en een hoek voor ontspanning. Het liefst natuurlijk in verschillende kamers. Zo kan je het kind dat moet werken ook in zijn kamer achter zijn bureau laten werken. Zo kan hij zich optimaal concentreren en je jongste spelen zonder de oudste te storen.
  • Zorg voor voldoende afwisseling En deze geldt eigenlijk voor alle ouders. Zorgen voor voldoende afwisseling. Ga niet uren aan tafel werken of ze alleen maar laten spelen. Zorg voor afwisseling. Ga tussendoor lekker bewegen. Online staan er een hoop leuke filmpjes! Probeer ook naar buiten te gaan zodat jullie allemaal wat frisse lucht kunnen inademen.

Maar bovenal zorg dat je rustig blijft. Het is voor ons allemaal wennen en we moeten ons allemaal aanpassen. Het is niet erg om je kinderen even iets langer achter Netflix te zetten. Weet je, het is niet erg als je kind niet alles af heeft gekregen. Zolang je maar je best doet! Probeer het ritme van de dag erin te houden. Zie je het even niet zitten of merk je dat je een korter lontje hebt? Neem even tijd voor jezelf. Kom op adem. Zet de kinderen voor de tv en trek je even terug op je eigen kamer. Lees nogmaals mijn blog en denk daarbij dat er heel veel ouders zijn die hetzelfde voelen. Je bent niet de enige! Lieve mama, lieve papa of lieve verzorger ik wens jullie veel succes de komende dagen. Probeer de stress, die dit alles met zich mee brengt, niet af te reageren op jullie kinderen. Daar heeft niemand wat aan. Stuur liever, uit woede, ons een berichtje. Wij kunnen het hebben! Hulp nodig? Ik help je graag.

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze thuiswerken met kinderen tips op Pinterest bewaren ♥

Thuiswerken klinkt ideaal, maar als kinderen schoolwerk moeten maken, is dat lastig. Lees tips om thuiswerken met kinderen te kunnen combineren.


Foto werkende moeder via Shutterstock





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



2 Comments

  • Reply
    Barbara
    5 april 2020 at 08:49

    Hier 3 kids, 12, en 5 jaar. Elke week gaat beter. En er zitten goede en soms ook hele slechte dagen tussen. Maar we komen er wel. De meeste tips gebruik ik al wel die je hier beschrijft, maar dat afwisselen kan nog wel wat aandacht gebruiken😉.

  • Reply
    Corona | Thuisonderwijs tips voor kinderen - Go or No Go
    26 maart 2020 at 14:39

    […] Corona | Thuiswerken met kinderen thuis tips – 22 maart 2020 […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.