Educatief Opvoeding & Ouderschap

Corona | Thuisonderwijs tips voor kinderen

Corona | Thuisonderwijs tips voor kinderen
Joyce

Afgelopen zondag was de kogel door de kerk. Alle scholen in Nederland moesten hun deuren sluiten tot 6 april. Dit betekent dat de komende drie weken alle kinderen in Nederland thuis zitten. Gelukkig hebben een hoop scholen al voorwerk gedaan en zijn er al veel kinderen die thuiswerk hebben gekregen van school. Maar wat doe je als je nog niks van school hebt gehoord of niet weet hoe je de komende weken de kinderen bezig kan houden. In mijn blog heb ik allerlei thuisonderwijs tips verzameld om het voor jou en je kinderen leuk te houden de komende weken.

Leg de situatie uit

Veel kinderen weten al wat er gebeurt in Nederland en waarom we thuis zitten, maar vooral de jonge kinderen vinden dit lastig. Ik merk het namelijk ook aan mijn oudste zoon. Hij snapt er soms helemaal niks van en pikt af en toe wat op. Uitleggen wat er gebeurt en waarom ze thuis moeten zitten, is belangrijk. Hou het luchtig en probeer ook het positieve ervan te zien. (Hoewel ik snap dat dit erg lastig kan zijn) Op YouTube zijn er mooie filmpjes te vinden die uitleggen wat het virus is en kan doen op een kindvriendelijke manier manier. Ook het Jeugdjournaal heeft een speciale Corona uitzending gemaakt.

Maak een thuisscholing / thuisonderwijs dagritme

Een hoop ouders hebben al een werkplanning, weekplanning of dagplanning ontvangen van school (inclusief schoolwerk), maar een aantal ouders hebben nog niks of alleen maar wat werkjes doorgekregen. Voor kinderen is het heel fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Maak samen met jouw kind(eren) een weekplanning met daarop wat je elke dag gaat doen. Dit geeft structuur en zekerheid. iets wat ze de komende dagen heel erg nodig gaan hebben. Drie weken niks doen is echt heel lang!
Daarnaast is het ook fijn om een schema te hebben als je als ouder ook thuis moet werken (Lees ook: meer thuiswerken met kinderen tips! en kleuter thuisonderwijs)

Een voorbeeld van zo’n dagplanning kan zijn:

corona lockdown dagplanning

Thuisonderwijs: Leren met Squla

Normaal gesproken moet je elke maand betalen om je kind op Squla te laten werken, maar wist je dat scholen een account kunnen aanmaken voor leerlingen? Zo kan je kind op een leuke manier bezig zijn met de vakken die hij op school krijgt. Wist je al dat Squla al vanaf de peutertijd is te gebruiken? Hoe leuk is dat? Doordat Squla vooral werkt met games en quizzen gaan de kinderen met plezier aan de slag en dat is wat je kan gebruiken in deze tijd.

Thuis naar School: 3 uur per dag les

Vind je het lastig om zelf de hele dag in te vullen met je kinderen, en ook nog eens met het doel om goed onderwijs te geven? Dat kan lastig zijn. Zéker als je ook nog tussendoor probeert om thuis te werken. Gelukkig is er een hele gave oplossing, namelijk Thuis naar School. Dit initiatief start vanaf woensdag 18 maart. Het kost drie euro per dag per kind. Je kind krijgt dan les van HBO-geschoolde leraren. Super interessant en wij gaan het morgen eens testen!

Bedenk activiteiten om lekker te bewegen

Een kind de hele dag aan zijn schoolwerk laten zitten is ook niet de manier. Daarom is het fijn om je kind gedurende de dag lekker te laten bewegen. Juist ook prima als onderdeel van je thuisonderwijs! RIVM zegt dat je nog naar de speeltuin kan, terwijl verschillende specialisten dit juist afraden. Maar wat kan je dan wel doen? Op Facebook zag ik al een hoop leuke opdrachten voorbij komen. Ik zet hier een paar voor je op een rijtje:

  • Maak een hindernisparcours met stoelen, banken, dozen, kussens en tafels. Wie kan hem afleggen zonder te vallen?
  • Zet alle flessen of blikken op een rijtje achter elkaar. Op de heenreis maak je een slalom beweging en op de terugreis spring je erover heen. Wie is er als eerste terug?
  • Een hond? Laat hem lekker uit. Verstop een tak en laat je hond hem zoeken.
  • Om 7 uur doet Zappelin altijd een ochtenddansje op tv. En op hun website vind je ook verschillende liedjes waar je op kan dansen.
  • Zakdoekje leggen, verstoppertje en voetje van de vloer. Deze spelletjes zijn uitermate geschikt om lekker op te bewegen.

Maak een activiteitentrommel

Zorg tijdens de dag ook voor voldoende ontspanning. Maak daarom samen met je kind een activiteitentrommel. Bedenk welke dingen jullie samen of jouw kind alleen kan doen. Stop deze activiteiten in de trommel en trek, wanneer het de tijd ervoor is, een activiteit. Ik weet zeker dat de kinderen het al een geweldige activiteit vinden om dit te bedenken. Wat voor activiteiten je erin kan doen? Denk bijvoorbeeld aan samen cup cakes bakken, een gezelschapsspelletje spelen, spoorzoekertje door het huis, een hut bouwen in de woonkamer of lekker samen een serie kijken. Ik ben benieuwd welke activiteiten jullie hebben verzonnen

Wissel het met elkaar af

Probeer, waar mogelijk, de opvang van je kinderen met je partner af te wisselen. Zeker als jullie allebei thuis kunnen werken. Door het af te wisselen zorg je er ook voor dat je tijd hebt voor jezelf en je werk. Zo komt niet alle zorg en huiswerk voor de kinderen op één persoon aan.

Zorg voor voldoende rustmomenten

Kinderen en jij hebben ook even rust nodig. Zeker nu ze zo lang thuis komen te zitten. Plan in je schema momenten in om even rust te houden. Voor jezelf en voor je kinderen. Laat ze even spelen op hun kamer of kijk samen een film of serie op tv. Even lekker bijkomen. Wie heeft dat nu niet nodig?

Thuisonderwijs: Werkbladen, activiteiten en online werken

Online is er een heleboel te vinden. Zo zijn er een hoop sites van leerkrachten die een hoop aanbieden. hier kan je werkbladen en leerzame activiteiten vanaf halen. Een website die ik vaak gebruik is die van juf Milou. Voor elke groep heeft zij dingen op de website staan. Werkbladen, knutselactiviteiten en kralenplanken. Er is van alles te vinden. Deze zijn erg fijn om te gebruiken bij thuisonderwijs.

Op Junior Einstein kunnen kinderen ook online aan de slag voor alle vakken die ze ook op school krijgen. Ideaal als Snappet of Squla even niet werkt. Doordat massaal alle kinderen nu online werken, komt het voor dat deze sites overbelast raken. Ook kan je op Junior Einstein werkbladen downloaden en uitprinten.

Gratis printjes aan huis!

Heb je zelf nu geen printer, dan heb ik een prachtige oplossing voor je! Alleeninkt.nl verleent namelijk een te gekke service: zij printen gratis jouw bladen uit en sturen het ook gratis naar je toe. Denk aan werkbladen of kleurplaten voor de kinderen, documenten voor jouw werk of een puzzelblad. Je stuurt een email naar info@alleeninkt.nl met als onderwerp: Printservice.
Het document (graag in PDF) voeg je toe als bijlage en in de tekst geef je aan of het kleur of zwart-wit is, hoe vaak je hem wil laten printen en wat het afleveradres is. De service is volledig gratis. Vind je deze super mooie service wat waard, dan kun je een kleine gift doen aan het Rode Kruis, via deze link.

Educatieve apps

Werken alle online sites niet? Dan kan je je kind ook nog aan deze apps zetten. Op Go or No GO hebben we een hoop blogs geschreven over leuke en educatieve apps. En dit per leeftijd! Ook voor peuters hebben we een blog met de leukste apps.

Vragen? Mail de leerkracht

Heb je vragen of begrijpt je kind sommige opdrachten niet? Schroom niet om contact op te nemen met de leerkrachten. Online kunnen ze al een hoop voor je betekenen. Zo hebben we bij mij op school afgesproken dat we elke dag de planning voor die dag doorsturen. Ook houden we de kinderen in de gaten en bellen we als we zien dat het kind vast loopt of weinig doet. Wij zijner om jou en je kind te helpen de komende weken. We willen er alles aan doen om de kinderen toch het onderwijs te bieden dat ze verdienen!

Verder wil ik jullie ontzettend veel succes en sterkte toe wensen. De komende weken zijn niet makkelijk. Probeer elkaar te helpen waar nodig. Heb je vragen of wil je nog meer thuisonderwijs tips? Laat het hieronder weten en ik help je graag. Ik help niet alleen de kinderen uit mijn eigen klas, maar sta ook klaar voor alle andere kinderen. Hopelijk heb je iets aan de tips uit mijn blog. 

weekplanning thuisscholing corona In dit artikel: thuisonderwijs tips om deze corona lockdown periode voor jou en de kinderen leuk en leerzaam te houden. Met handige thuisscholing tips!





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



5 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.