- 5 spelletjes en manieren om Pakjesavond en Sinterklaas te vieren - 6 november 2024
- Vijf manieren om jouw ouders te helpen naarmate ze ouder worden - 30 oktober 2024
- Een bijzondere vriendschap voor het leven - 23 oktober 2024
Het is vandaag, 6 maart, nationale luizendag. Op deze dag worden kinderen extra gecontroleerd op luizen. Op scholen controleren ze vrijwel altijd na alle schoolvakanties en 6 maart is dus een extra controle dag. Het is een feit dat hoofdluis erg vervelend is. Luizen kunnen enorm jeuken, maar gelukkig zijn ze niet gevaarlijk. Toch wil je als ouders niets liever dan zo snel mogelijk er vanaf zijn. Maar hoe kom je zo snel mogelijk van die luizen af?
Wat zijn hoofdluizen?
Hoofdluizen zijn kleine beestjes die leven op warme en behaarde plekjes op het hoofd. Dat is meteen de reden waarom je luizen vaker bij meisjes tegenkomt als bij jongens: meiden hebben vaak lang haar zonder gel, en dat is precies waar luizen van houden. Luizen houden zichzelf in leven door het zuigen van bloed. Dit doet geen pijn, maar het jeukt wel enorm!
Luizen kunnen zich zeer snel verspreiden onder kinderen en dat is precies waarom het belangrijk is om regelmatig je kind te controleren op hoofdluizen, het liefst één keer per maand. Dat klinkt misschien als vaak, maar een controle is binnen 3 minuutjes klaar en hoe sneller je erbij bent, hoe gemakkelijker dat je er vanaf komt.
Nationale luizendag
Hoofdluis komen veel voor: ieder kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of basisschool heeft er wel eens mee te maken. In principe kan een besmetting iedereen overkomen. De meeste besmettingen in Nederland doen zich voor bij basisschoolleerlingen. Van de 2 miljoen basisschoolleerlingen, krijgt naar schatting 10 tot 15 procent jaarlijks hoofdluis. Om luizen zoveel mogelijk te voorkomen, controleren luizenmoeders en -vaders na iedere basisschoolvakantie kinderen op school op luizen. Daarnaast wordt er dus ook vandaag, op nationale luizendag, op veel basisscholen gecontroleerd op luizen.
Heeft je kind luizen?
Start zo snel mogelijk met de hoofdluis behandelen. Start het liefst dezelfde dag nog met behandeling. Er zijn meerdere manieren voor, die we hieronder voor je uitleggen.
Wassen en kammen
In dit geval wordt er aangeraden om bij hoofdluis het haar twee weken lang iedere dag te wassen en daarnaast te kammen met een speciale luizenkam. Het wassen dient dan te gebeuren met een speciale shampoo, alleen deze bevat wel vaak pesticiden en siliconen. Hierin zitten chemische bestanddelen en deze zijn helaas ongezond voor het hoofd en haar van kinderen. Ook is het wassen van lange haren dagelijks een behoorlijke klus.
Een natuurlijke manier om van hoofdluis af te komen
Je wil natuurlijk het liefste dat je kind zo snel mogelijk en efficiënt mogelijk van de luizen afkomt en tegelijkertijd met producten die goed zijn voor het milieu en de gezondheid van je zoon of dochter. De oplossing daarvoor is Novokid. Novokid is een behandelmethode die met behulp van plantaardige producten de luizen dood. Het fijne aan dit product is dat het plantaartig is en geen chemische middelen bevat. Daarnaast is Novokid 100% natuurlijk. Door middel van een verstuiver blaas je een natuurlijk plantaardig mengsel in een kap (een soort badmuts) op het hoofd.
Je laat het vervolgens 10 minuten rusten. Na de 10 minuten kun je vervolgens de dode neten en luizen uit het haar verwijderen met een kam. Het grote voordeel is dat je met deze behandeling dus niet dagelijks het haar hoeft te wassen. Je herhaalt deze behandeling na zeven dagen en zo ben je met twee korte behandelingen van deze nare diertjes verlost!
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
1 Comment
Welk type schoolpleinmoeder ben jij? - Go or No Go
6 maart 2020 at 12:44[…] om d’r heen, want ze zoekt altijd een slachtoffer. Voor je het weet vraagt ze aan jouw of je komt luizenpluizen, want ze kan wel eens hulp […]