- Verschrikkelijke Ikke 4, een hit of ni(e)t? - 21 juli 2024
- { Film } | Trolls 3 In harmonie – De Première - 24 oktober 2023
- EPICX Zomerfestival, voor geweldig veel waterpret - 14 juli 2023
Boze buien worden vooral als lastig en vervelend ervaren. Wanneer jouw kind zo’n boze bui heeft, kan je hem waarschijnlijk moeilijk bereiken. Boos worden op een kind met een boze bui heeft vaak een averechts effect. Maar wat kan je dan wel doen? Hou altijd in je achterhoofd dat een boze bui altijd een reden heeft. Om je te helpen tijdens een boze bui, heb ik wat tips voor je opgeschreven.
Vijf tips om je kind te helpen tijdens een boze bui
1. Blijf rustig
Zoals ik net al schreef, boos worden op het kind heeft geen zin. Het kan er zelfs voor zorgen dat de boosheid alleen maar erger wordt. Daarom is het van belang dat je rustig blijft. Ik weet dat het moeilijk is en zeker als je kind boos wordt om iets heel kleins, maar het is wel van belang. Door zelf rustig te blijven geef je het kind de ruimte om zijn emoties te uiten. Want boosheid is een emotie! Probeer begrip te tonen en wees geduldig. Bedenk elke keer weer dat ze het niet doen om jou bewust dwars te zitten. Het komt voornamelijk omdat ze niet weten hoe ze zich anders moeten uiten.
2. Benoem wat je ziet
Kinderen worden sneller rustig als ze merken dat er begrip is. Dat het niet erg is dat ze zich zo voelen. Laat je kind merken dat het boze gevoel er mag zijn. Benoem vooral wat je ziet. “Ik zie dat je boos bent.” “Ik zie dat je het erg vindt dat je bal kapot is.” “Ik zie dat je boos bent, omdat je nu moet opruimen.” Hiermee zeg je niet dat je kind zich goed gedraagt, maar je laat wel zien dat jij je kind ziet. Je helpt je kind ook door er woorden aan te geven en de emoties te begrijpen die zij zelf nog niet goed begrijpen. Vooral jonge kinderen vinden dit erg lastig. Ik ben boos, omdat… Door dit te benoemen kan je ze daar mee helpen. Je kind voelt zich ook sneller begrepen en wordt daardoor sneller rustig. Gebruik niet teveel woorden. Hou het kort en bondig.
3. Gebruik je afspraken
Wanneer je kind regelmatig een boze bui heeft, is het goed om afspraken te maken. Wat spreken jullie af wat hij moet doen wanneer hij boos is? Een afspraak kan zijn dat als hij heel boos is en jij zegt prikkels dat hij dan bijvoorbeeld naar zijn kamer gaat om uit te razen. Een afspraak kan ook zijn dat hij een kussen pakt en daarop gaat slaan. Bedenk samen afspraken en laat deze vooral uit het kind zelf komen. Wanneer hij dan erg boos is, kan je hem op deze afspraken wijzen. Ook hier geldt weer gebruik niet teveel woorden! Zoek vooral naar dingen die voor jullie allebei werken. Kiezen jullie ervoor om hem naar zijn kamer te sturen, zeg dan vooral niet dat hij naar zijn kamer moet omdat hij boos is. Maar bedenk een code of zeg: “Even rustig worden in je kamer”.
4. Rustige plek
Wanneer je kind boos is, vindt hij het niet fijn als iedereen naar hem kijkt of er drukke dingen om hem heen zijn. Boze bui? Doe dan de tv uit of neem hem even mee naar een aparte plek. Wil hij niet mee? Vraag of de rest even weg gaat. Je zal merken dat de bui sneller over is, als er niks meer om hem heen is. Of nog beter…. Spreek samen een rustige plekje af waar hij naar toe kan.
5. Iedereen is anders
Iedereen is anders en elke boze bui is anders. Ga vooral kijken wat voor jullie werkt. Soms kan het zijn dat aaien over de buik ervoor zorgt dat ze al snel rustiger worden. Of misschien helpt negeren wel beter. Elk kind heeft ergens zijn behoeftes zitten en het is belangrijk om die samen te ontdekken. De vier bovenstaande punten zijn bij elke bui te gebruiken. Ga vooral dingen proberen en je gaat merken dat je het op een gegeven moment weet.
Hou vooral in je achterhoofd dat ze dit niet expres doen. Ze willen helemaal niet boos worden en ze doen dit vooral niet om jullie te pesten. Het is dan ook belangrijk om na een boze bui je kind te knuffelen en te achterhalen waarom je kind zo boos werd. Vertel liefdevol wat je kind had kunnen doen en leg uit dat boos zijn mag, maar waarom schreeuwen/slaan/trappen geen zin heeft.
Lees ook: Competitiestrijd tussen kinderen
Lees ook: Druk gedrag bij kinderen
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
No Comments