Opvoeding & Ouderschap

Tips voor wennen en voorbereiden op de basisschool

Iedere ouder weet dat het gaat gebeuren; het moment dat je kind oud genoeg is en mag gaan wennen op de basisschool. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind er klaar voor is? In dit artikel geef ik je een aantal tips zodat jij je kind kunt voorbereiden op de basisschool.

De eerste voorbereiding

De voorbereiding begint er natuurlijk mee dat jij als ouder de basisschool uit kiest waar jullie je goed bij voelen. Dit moet niet alleen fijn aanvoelen voor je kind, maar ook zeker voor de ouders! Je loopt er tenslotte wel gemiddeld acht jaar rond. Wanneer je een basisschool op het oog hebt kun je het beste een afspraak maken zodat je de school van binnen goed kunt bekijken. Of je wacht natuurlijk tot de open dag. Vaak merk je zelf al snel genoeg of er een ‘klik’ is of niet. Ook goed om te weten is dat je niet te lang moet wachten met het inschrijven bij de basisschool. Sommige scholen hebben namelijk een wachtlijst.

Wanneer je kind nu nog naar de dagopvang gaat ben je het misschien gewend dat hij of zij de hele dag weg is. Zo meteen is dit ergens tussen 14:00 en 15:00 uur, dus denk hier ook goed over na. Kun je er zelf voor zorgen dat jij je kind ophaalt uit school of is er naschoolse opvang nodig? Ook dit moet op tijd geregeld worden.

Voorbereiden op de basisschool

Het is verstandig je kind voor te bereiden op de basisschool, maar overdrijf het niet. Daardoor kan het gebeuren dat het te groot gemaakt wordt en kan je kind juist bang worden. Maak het dus zo leuk mogelijk voor hem/haar; ga bijvoorbeeld samen op pad om wat kleine, nieuwe schoolspullen te kopen (meer voor het idee: denk aan een potlood of gum, maar weet dat ze op vrijwel alle basisscholen de spullen gewoon van school krijgen) en laat je kind de spullen uitkiezen. Ook is het belangrijk dat je kind weet dat mama er niet bij is wanneer hij/zij naar school gaat. Is je kind al gewend met de kinderopvang, dan zal het afscheid nemen niet heel lastig zijn. Maar wanneer je kind de afgelopen vier jaar altijd thuis is geweest kan dit wel eens vervelend worden. Dit kun je dan ook het beste van te voren gaan oefenen. Door je kind bijvoorbeeld eens naar opa en oma te brengen, of naar een vriendje. Zo raakt je kind eraan gewend en is de kans groot dat het straks op de basisschool minder moeilijk wordt.

Checklist

Ook zijn er een aantal praktische dingen die geregeld moeten worden voordat je kind naar school kan. Zo is het belangrijk dat je kind zichzelf kan aan- en uitkleden. Een rits dichtdoen en veters strikken hoeft natuurlijk niet, maar een jas een schoenen aantrekken zou je kind wel moeten kunnen. Is je kind nog niet volledig zindelijk? Vraag dan even op school na hoe hun hiermee omgaan. Bij de meeste scholen is af en toe een ongelukje geen ramp, er zijn vrijwel altijd reservekledingstukken aanwezig. Ook helpen bij het afvegen van de billen is in het begin meestal geen probleem, maar moet natuurlijk wel zo snel mogelijk opgelost worden. En dan het middagslaapje, want daar is op de basisschool natuurlijk geen tijd meer voor. Het ene kind is met 2 of 3 jaar al klaar met het middagslaapje en de ander doet het nog maar al te graag. Het is dan ook belangrijk dat je goed je kind in de gaten houdt. heb je het idee dat hij/zij het niet trekt? Overleg dan even met de leerkracht, meestal is het mogelijk je kind af en toe een middag thuis te laten zodat hij/zij even kan bijslapen. Ook het meenemen van de lievelingsknuffel is op elke school verschillend. Meestal mag deze in het begin wel meegenomen worden maar wordt dit wel afgebouwd. De knuffel zal dan uiteindelijk in de tas blijven op de gang.

Wen-dagen

Wanneer je kind ongeveer 3 jaar en 10 maanden is mag hij/zij komen wennen op de basisschool. De ideale manier natuurlijk om je kind te gaan voorbereiden op de basisschool. Dit mag maximaal 5 hele dagen. Het is aan de school zelf om te bepalen hoe zij dit invullen. Maar er zijn ook scholen die helemaal niet aan wen-dagen doen; daar kan je kind dus pas terecht na de vierde verjaardag. Vraag dit dus even goed na. Het wennen in de klas is natuurlijk ontzettend belangrijk. Je kind leert de juf kennen en de andere kinderen maar ziet ook hoe het eraan toe gaat in de klas. Door dit een aantal keer te doen voordat hij/zij volledig naar school gaat, is het uiteindelijk makkelijker wanneer het zover is. Je kind weet dan immers al een beetje wat hem/haar te wachten staat. Veel kinderen zijn in het begin erg rustig, dat is logisch want ze moeten wennen aan hun nieuwe ritme. Maar als je kind een halfjaar lang huilend de klas in gaat omdat hij/zij zich niet prettig voelt, doe je er verstandig aan hier wat aan te doen. Als je kind echter alleen wat stiller is maar je merkt wel dat hij/zij het fijn heeft op school en thuis ook zichzelf is, is dat een goed teken.

Lees ook: Eerste schooldag lifehacks

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze tips wennen en voorbereiden op de basisschool op Pinterest bewaren ♥ 

Iedere ouder weet dat het gaat gebeuren; het moment dat je kind oud genoeg is en mag gaan wennen op de basisschool. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind er klaar voor is? In dit artikel geef ik je een aantal tips zodat jij je kind kunt voorbereiden op de basisschool - #basisschool #wennen #school #kleuter


Meisje met rugzak foto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

 • Reply
  De leukste cadeaus voor een 12-jarig meisje - Go or No Go
  19 februari 2020 at 06:30

  […] de dame des huizes 12 jaar, een leeftijd die veel veranderingen met zich mee gaat brengen. Het “basisschool kind” is daarmee uit beeld. De meeste meisjes van deze leeftijd doorstaan niet alleen innerlijke […]

 • Reply
  Je kind tijdens de eerste schoolweek - Go or No Go
  5 februari 2020 at 11:15

  […] van Nederland zijn weer begonnen met school en dat is niet niks. Er komt zoveel op hen af na de eerste keren wennen op de basisschool. De één heeft er tijdens of na de eerste schoolweek meer last van de ander. En […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.