Educatief Opvoeding & Ouderschap

Tips om de juiste middelbare school te kiezen

Tips om de juiste middelbare school te kiezen

Een middelbare school uitkiezen is erg belangrijk. Je wil natuurlijk dat je kind gelukkig is op die school, dat hij/zij het een fijne school vindt en dat er ruimte genoeg is voor ontwikkeling. Maar ook de grootte van de school kan hierin meespelen. In dit artikel laat ik je zien hoe jij de juiste middelbare school voor je kind kunt kiezen.

De juiste middelbare school kiezen

De kans is groot dat je wel een idee hebt welke middelbare scholen er bij jou in de omgeving te vinden zijn. Voor de kerstvakantie krijg je van de basisschool het voorlopige schooladvies. Hierop staat vermeld wat het waarschijnlijke niveau van je kind is. Wanneer je dit weet, kun je dus op zoek gaan naar een middelbare school. Niet op elke middelbare school geven ze in alle niveaus les; het is dus verstandig hier eerst op te filteren. Kijk indien mogelijk ook wat verder uit de buurt. Een half uur fietsen is prima te doen en zo kun je middelbare scholen goed met elkaar vergelijken.

Open dagen op de middelbare school

Elk jaar zijn er open dagen bij de middelbare scholen. Ga hier zeker met je kind heen! Ga niet alleen naar de middelbare scholen waar jullie eventuele voorkeur al naar uit gaat, maar ook naar andere middelbare scholen. Misschien kom je er tijdens de open dag wel achter dat de school juist heel goed bij je kind past! En wanneer dit niet zo is, betekent dat dat jouw voorgevoel het goed had, en dat is ook belangrijk. Het bezoeken van zo’n open dag kan best indrukwekkend zijn. Je let op heel veel dingen, misschien heb je ook wel een aantal vragen en hoe beoordeel je een school nou het best? Een checklist kan je hier bij helpen. Die kun je zelf maken, maar deze zijn ook online te vinden.

Vraag het de leerlingen

Een open dag is meestal een gigantische PR stunt waarbij de leerlingen die helpen op zo’n dag vaak beloond worden met bijvoorbeeld een bioscoopbon. Ze zijn dus vrolijk, opgewekt en positief omdat dit is wat er van hen wordt verwacht. Maar probeer toch eens een praatje te maken met ze, probeer eens door te vragen en te kijken of je tot de kern komt. Soms kom je dan nog wel dingen te weten die de leraren je niet vertellen. Dat de WiFi zo slecht is dat werken op de laptop amper mogelijk is bijvoorbeeld, of dat de toiletten niet altijd even goed worden bijgehouden en schoongemaakt. Maar ook dat het verhaal dat jij zojuist gehoord hebt over huiswerkplanning of schema’s maken helemaal niet klopt, en dat de leraren daar helemaal niet zo goed bij helpen. Handig dus om het gesprek eens aan te gaan!
Daarnaast vind je op de site van de Onderwijsinspectie hoe de middelbare school presteert.

Vriendschappen en familie

Hoe leuk het ook klinkt; samen met je beste vriend of vriendin naar de middelbare school gaan: zie dit niet als een criteria. Natuurlijk is het fijn wanneer je kind niet in zijn eentje de stap hoeft te maken naar een nieuwe school, maar vriendschappen die gemaakt zijn op de basisschool kunnen binnen no-time verwateren en nieuwe vriendschappen op de middelbare school zijn zo gemaakt. Ook wanneer er al een oudere broer of zus op de middelbare zit, hoeft het niet zo te zijn dat de jongste dan ook maar naar die school toe moet. Het gaat er tenslotte om welke school het beste bij jouw kind past, en niet of het samen met familie en/of vrienden op school zit.
Wel is het verstandig te letten op schoolvakanties. Wanneer je op de grens van twee schoolregio’s woont, doe je er goed aan te checken of die twee school van je kinderen wel dezelfde vakanties hanteren.

Luisteren naar je kind

Maar het allerbelangrijkste bij een middelbare school kiezen is natuurlijk dat je luistert naar je kind. Tenslotte is hij of zij degene die hier de aankomende paar jaar elke dag naar toe moet gaan. Dat jij de school leuk vindt of dat het je doet denken aan je eigen schooltijd is prima, maar dat moet niet een reden zijn om voor de school te kiezen. Kijk daarom goed naar je kind tijdens de open dag. Praat er samen over en probeer er achter te komen waar zijn/haar voorkeur naar uit gaat. Laat je kind kiezen welke school de voorkeur heeft en bespreek samen waarom dat dan zo is.

Succes met het uitkiezen van de juiste middelbare school voor jouw kind! Er komt ook veel op je kind af rond deze periode, dus houd hier rekening mee.

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze tips om de juiste middelbare school te kiezen op Pinterest bewaren ♥ 

Een middelbare school uitkiezen is erg belangrijk en spannend. In dit artikel laat ik je zien hoe jij de beste middelbare school voor je kind kan kiezen.

Lees ook: Profielkeuze op de middelbare school


Schoolfoto via Shutterstock


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

1 Comment

  • Reply
    Naar de middelbare school: wat komt er op je af? - Go or No Go
    25 januari 2020 at 06:30

    […] Voor dat het zover is, moet er eerst een middelbare school uitgekozen worden. Wellicht zit er maar één in je buurt en is de kans groot dat het die school ook wordt, maar als er binnen ongeveer een half uur fietsen meerdere middelbare scholen zitten, zou ik zeker ook deze scholen gaan bekijken. Natuurlijk: goed is goed, maar een beetje kunnen vergelijken en een kritische blik kunnen zeker geen kwaad. Bezoek dus indien mogelijk meerdere open dagen. Daarnaast hebben sommige scholen ook leuke verrassingen als een leerling zich inschrijft op de school. Zo weet ik een middelbare school die een bedrukte agenda cadeau geeft aan iedere nieuwe leerling. Super leuk! Wil je meer tips voor het uitkiezen van een middelbare school, kijk dan eens hier. […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.