10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Bouw & Constructie

{ Review } | Geosmart Flip Bot (Magnetisch speelgoed)

{ Review } | Geosmart Flip Bot (Magnetisch speelgoed)
De Nijhofjes

Toen we de vraag kregen of wij een eigen Geosmart Flip Bot in elkaar wilden zetten om hem vervolgens te laten rijden zeiden we gelijk ja, want welk kind vindt het nou niet gaaf om zelf een robot-achtige auto in elkaar te zetten die vervolgens ook nog eens kan rijden! Tenminste, als je hem goed in elkaar zet. Want dat is zeker een must om beweging erin te krijgen.

De inhoud van de Geosmart Flip Bot Doos:

De Geosmart Flip Bot Kit bestaat uit 30 onderdelen. Deze onderdelen bestaan o.a. uit meerdere magnetische Geo-speelvormen, 2 turbo motors, een remote controller en het gehele speelgoed is gelabeld met het keurmerk STEM. Nou, dat waren toch wat (futuristische) woorden bij elkaar: ze noemen het speelgoed van GeoSmart niet voor niks “The Future of Geomagnetic Play”.

magnetisch speelgoed motor

Wat is de Flip Bot?

Ik begin even met het uitleggen van een Flip Bot. Wellicht kennen jouw kinderen de term, maar ook bij mij was dit een nieuw woord dat inmiddels de hele dag door de kamer komt racen. Je kan een Flip Bot het beste omschrijven als een robot-achtige bestuurbare auto die draait en kiept (spinnen en flipt). Een Flip Bot is eigenlijk een roterende robot op wielen.

Keurmerk STEM

Ik benoemde het net al, het speelgoed van GeoSmart heeft het keurmerk STEM en valt daarmee onder het kopje wetenschappelijk speelgoed. STEM staat voor Science, Technology, Engineering, Math. (Wetenschap, Technologie, Bouwkunde, Wiskunde).
Naast het feit dat het erg leuk speelgoed is, draagt Geosmart ook bij aan de ontwikkeling van je kind. Denk alleen al aan de fijne motoriek, die wordt behoorlijk op de proef gesteld. Als moeder van 5 kinderen (waarvan 4 jongens) ben ik hier een groot voorstander van!

Let’s Build a Flip Bot!

Na zoveel informatie over Geosmart en eindelijk weten wat een Flip Bot is, zijn we er nog lang niet. Nee, de bedoeling is dat we deze Flip Bot helemaal zelf in elkaar gaan zetten en als we het goed doen kunnen we hem vervolgens ook zelf besturen.

De adviesleeftijd van de Flipbot is 5 jaar, onze Mees (7) zag dit wel zitten, maar omdat de handleiding in het Engels was, heeft hij zijn broer Sem (13) gevraagd om te helpen. Dit bleek achteraf een goed plan, want zo eenvoudig was het nog niet…

Geosmart Flip Bot

Kleurrijke onderdelen

Bij het zien van de doos zijn Mees en Sem gelijk enthousiast. Het ziet er ook erg indrukwekkend uit, wetende dat zij zelf een zo’n gelijksoortige robot gaan maken maakt ze alleen maar nieuwsgieriger naar wat er in de doos zit. Als de doos geopend wordt zien wij gelijk de kleuren ons tegemoet komen. Een vrolijke bedoening die gelijk je aandacht op eist. Als snel merken we op dat de bouwtekening niet bestaat uit een schriftelijke uitleg, maar uit plaatjes. Hierbij komen de kleuren natuurlijk weer goed van pas, je ziet op deze manier duidelijk welk onderdeel waar moet.

Een body van magneten

Sem begint met het in elkaar zetten van de body van de Flip Bot, deze body is geheel gemaakt van magneten. Je klikt ze hierdoor makkelijk in elkaar, maar ze vallen ook snel uit elkaar. De bedoeling is dat de adapter van de flip bot in deze magnetische kubus geplaatst wordt, dit komt nogal precies, maar het gaat Sem goed af. Vervolgens moeten de constructies van de wielen in elkaar gezet worden. De Flip Bot kent maar liefst 6 wielen in 3 verschillende paren. Gelukkig hebben ook deze allemaal een andere kleur zodat het snel duidelijk is waar je welke wiel moet plaatsen.

Geosmart Flip Bot

Toch iets meer gepuzzel dan verwacht

Mees en Sem doen dit samen en na enig overleg merken ze op dat ze de “snap in arms” (dit is het verbindingstuk voor de wielen) verkeerd om geplaatst hebben waardoor het niet op de body past. Het komt dus allemaal iets preciezer dan gedacht, maar net zoals bij een puzzel, het kan uiteindelijk maar op een manier en als de puzzel af is, heb je een goed resultaat. Met wat puzzelen is het de jongens uiteindelijk gelukt en het resultaat is dat ze een mooie constructie hebben waar je mijns inziens zo de body op kan zetten en er mee weg kan rijden.  Dit had moeders natuurlijk mis, want een robot rijdt niet vanzelf. Het is tijd om de Turbo motoren en in te zetten en als deze eenmaal op zijn plek zitten kan de body er op. Hoewel ik dacht dat dit er zo makkelijk opgezet kon worden zag ik aan Sem dat ook dit vraagt om secuur werk. Je hebt immers een kubus in de hand die zichzelf in stand houdt door middel van magneten, als je hier te veel druk op zet valt hij zo uit elkaar. Maar als hij eenmaal in elkaar zit dan staat het ook als een huis.

Indrukwekkend plaatje

En daar staat hij dan, op onze keuken tafel, een echte Flip Bot. In elkaar gezet door mijn jongens, wat hebben ze dat toch leuk gedaan samen en wat zijn ze trots. Nu maar hopen dat hij ook zo weg rijdt en dan zijn we helemaal gelukkig. Ik moet zeggen als je hem zo ziet staan is het een behoorlijk indrukwekkend plaatje. Een kleurrijk bouwwerkje en groter dan verwacht.

geosmart magneten in elkaar zetten

Waarom rijdt hij niet weg?

Als alles op zijn plek zit is het tijd om de twee kabeltjes van de motor te verbinden met de adapter en dan moet hij het doen. Ohja, de Flip Bot en de controller (afstandsbediening) moeten beide wel aan staan natuurlijk, maar nadat dit klaar was konden we eindelijk racen. Maar helaas, wat we ook deden, er kwam geen vooruit gang in. We bekeken met zijn drieën alles nog eens door, stap voor stap en we zagen toch niks vreemds, hoe kan dat nou? Waarom rijdt hij niet weg? Wat doen we toch fout? Maar wat bleek: De constructie tussen de zwarte wielen en de 2 motortjes was niet stevig genoeg aangedrukt, na een flinke druk hoorden we een klik en ja hoor, dat was hem!

Racen maar!

Wat is dit gaaf zeg! Een paar minuten geleden hadden de jongens nog een paar magnetische vormen in de hand en nu racet er een ware robot door de huiskamer. En hij werkt goed! Er zit behoorlijk wat power in de Flip Bot en naast het racen flipt hij er ook behoorlijk op los. De besturing is even wennen, maar als je dat eenmaal onder de knie hebt is het echt leuk! Ik verbaas mij er echt over hoe stevig hij is. Want tijdens het in elkaar zetten dacht ik steeds, joh, als dit gaat rijden, dan valt het zo uit elkaar. Het zijn toch magneten. Maar niks is minder waar, hij is echt heel erg stabiel en tot op heden nog niet uit elkaar gevallen.

magnetisch speelgoed

Go or No Go

Als wij alleen kijken naar het speelgoed zelf (dus niet naar de prijs want die was ons nog niet bekend op het moment van testen) dan is dit absoluut een GO. Het zelf in elkaar zetten van je eigen robot en er vervolgens nog mee kunnen racen is al een leuke ervaring. Het leuke is dat je meerdere variaties kan maken met deze Kit. In de beschrijving staan 3 voorbeelden hoe je de flip bot ook in elkaar kan zetten. Kinderen met een creatief brein kunnen zelf ook aan de slag. Onze Mees heeft gelijk al een eigen creatie gemaakt. Het is superleuk om te zien dat je kind zelf iets ontwerpt, daar druk mee bezig is en dan als klap op de vuurpijl het gaat testen “zal hij het doen mama?”  En ja hoor, alles goed aangesloten, ook Mees zijn creatie blijkt te werken. Daar kan je als moeder toch alleen maar gelukkig van worden.

Na wat research zag ik dat het artikel in andere landen te koop is nabij de 50/60 euro. Dit is natuurlijk wel een uitgave. Of deze prijs passend is? Dat is natuurlijk niet aan mij. Ik kan wel zeggen, als je kind van bouwen houdt, van robots, van bestuurbare auto’s en het heeft een creatief brein, dan kan hij er uren mee spelen. Het is natuurlijk aan de ouder zelf om te bepalen tegen welke prijs dat van waarde is. Ik weet wel dat wij toch eens op zoek gaan naar meer GeoSmart speelgoed, want inmiddels zijn we er ook achter dat je met meerdere Kits ook een een groot ontwerp kan maken. En er zijn dus echt super veel gave sets te koop!

Pluspunten

  • Het stimuleert je kind op vele vlakken, het denk vermogen, het creatieve brein, maar ook de fijne motoriek wordt aan het werk gezet.
  • Het is erg kleurrijk speelgoed, welke gemaakt is van duurzaam materiaal.
  • Het concept met magneten is voor ons nieuw en maakt het erg interessant.
  • Met 1 kit kan je meerdere variaties maken.
  • De Flip Bot is makkelijk op te laden met de bijgeleverde USB kabel.
  • Je kan er echt uren mee spelen.
  • Het is te combineren met andere Geosmart speelgoed.
smartgames speelgoed 9 jaar

Minpunten

  • De adviesleeftijd is vanaf 5 jaar, maar ik denk dat het voor een 5-jarige nog wel lastig in elkaar zetten is.
  • De besturing is best lastig, je hebt maar 2 knoppen en daarmee moet je vooruit, achteruit, links, rechts, flippen en spinnen. Als je het eenmaal doorhebt is het prima te doen, maar ook hier geldt, voor een 5-jarige is het misschien nog lastig.
  • De aanschaf prijs oogt in eerste instantie hoog.

Geosmart Flip Bot Facts

  • Leeftijd: vanaf 5 jaar
  • Spelsoort: educatief
  • Adviesprijs: Prijzen variëren, gemiddelde prijs ligt rond de € 60,-

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze review van de Flip Bot op Pinterest bewaren ♥

De Geosmart Flip Bot Kit bestaat uit 30 onderdelen. Ze noemen het speelgoed van GeoSmart “The Future of Geomagnetic Play”. Lees onze review hier.


Lees ook: Colar Reef van Smart Games
Geomag Magicube magneetblokken


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.