14 jaar 15 jaar 16 jaar Game reviews

{ Review } | Is AO Tennis 2 leuk voor het hele gezin?

{ Review } | Is AO Tennis 2 leuk voor het hele gezin?
De Nijhofjes

AO Tennis 2 is een game die gericht is op Australian Open (AO) en door de nauwe samenwerking ook het officiële spel van de Autralian Open. Het spel is de ultieme game voor Tennis liefhebbers. Of het spel ook geschikt is voor ons “normale”  gamers en daarmee een leuk spel is voor het hele gezin? Dat gingen wij onderzoeken!

Bekend met sport games

Ik zal gelijk eerlijk zijn: ik ben total niet bekend met echte sport games. Ik ken alleen de wat meer party varianten van de Nintendo of via de Ki-nect (Xbox). Daarbij gaat het vooral om bewegen en plezier maken met elkaar. Des te leuker om nu eens een sportgame te proberen via de normale controllers. Mijn oudste zoon Sem (14) gamed graag op de Playstation dus die kan mij mooi op weg helpen. Hij (en tevens ook mijn man) is overigens wel bekend met FIFA dus ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. We besluiten dan ook dat Sem en zijn zusje Tyke (11) het spel gaan starten en het tegen elkaar gaan opnemen. Ze hebben er zin in!

Review ao tennis 2 tiener

Vanuit moeders oogpunt ziet alles er anders uit

Vol enthousiasme beginnen ze met de AO Tennis 2 game. Niemand had enig idee wat ons te wachten zou staan. Sem nam al snel de leiding, hij is immers bekend met de Playstation, dat scheelt mij als moeder veel werk.
Bij de eerste keer opstarten liep het spel vast. Hmmm.. nog maar een keer proberen. Deze keer ging het wel goed. Helaas liep het spel ook later in de game een paar keer vast, vooral als we een video of foto wilden maken in de game zelf.

Het spel oogt in mijn ogen wel goed (bekijk onder aan deze review de video die we maakten). Van mijn zoon en mijn man hoor ik wat kritische noten over dat het net niet realistisch genoeg is voor een realistisch spel. Ik prik daar maar even door heen, wellicht door mijn ervaring met Nintendo oogde dit in mijn ogen best echt.

De kids starten het menu op. We merkten gelijk al op dat het inladen van het spel erg traag gaat. Ik maakte nog een opmerking of dit te maken had met online gaming, maar nee mama, we spelen niet online, dit spel laadt waarschijnlijk gewoon traag (aldus mijn zoon).

In het menu waar je de spelers kon kiezen merkte ik ook dat het inladen van de spelers erg traag was. Het duurde even voordat je een speler en de bijbehorende capaciteiten in beeld kreeg. Ik merk bij de kinderen toch al enige frustratie. Tja, kids willen gewoon dat het soepel en snel gaat. Dat wachten vonden ze gelijk al minder. Zeker als de één al een speler uitgekozen heeft en dan ander zich weer bedenkt en die zijn speler wil wisselen, ja dan moet er weer opnieuw ingeladen worden en dat duurt even.

AO tennis 2 leuk voor 10 jaar

Een eerste indruk: AO Tennis 2

De kids beginnen met spelen en al snel hoor ik wat gemopper op elkaar, op de controller, richting de tv en naar het spel. Volgens de kids reageert de speler niet zoals het moet. Soms loopt alles erg traag en soms maakt een speler zomaar een slag terwijl zij na eigen zeggen niks deden.
Ook hoor ik vaak “ja hallo, ik drukte daar op, maar er gebeurde niks” maar die zin horen we vaker, ik zet die zelf ook wel eens in tijdens een potje minigames met Mario Party. In de hoop dat het niet op valt dat ik weer eens als laatste eindig…
Maar helaas, de besturing lijkt echt aardig pittig te zijn en de frustratie bij de kinderen loopt hoger op. Wat een gezellig avondje tennis moest worden werd en avondje veel gezucht en gepuf… (pubers)

Het zit hem vooral in de timing, dit lijkt inderdaad erg lastig onder de knie te krijgen als je het spel zo voor het eerst speelt. Oef, zo’n eerste indruk is toch echt wel van belang, zeker bij gamende tieners.

Australien open tennis spel kinderen

Slordigheden in AO Tennis 2

Ook valt het ons gelijk op dat er nog wel een paar slordigheden aanwezig zijn. We zagen, onder andere, haar van een speler die dwars door de schouder heen ging, een ketting die door een shirt heen gaat en armen die door de racket heen slaan. Het spel oogt verder best goed, maar zulke dingen zijn wel jammer.

We komen er snel achter dat dit spel meer een simulator is, hierbij wordt de focus meer gelegd op de realiteit. Onze tieners, die zeker van gamen houden, hadden eerder een arcade verwacht, een spel waarbij je makkelijk kan instappen en spelen maar en als het dan toch een simulator is, dan had het er beter uit moeten zien, aldus mijn man en mijn oudste zoon.

De tieners waren dan ook na een paar potjes uitgespeeld. Dit kwam met name door de ongeduldigheid die zij hadden, het even snel onder de knie krijgen van hoe je dit spel moest spelen zit er niet in. Dat maakt dit spel zo op het eerste gezicht niet echt een familiespel.

Onze conclusie was dan ook al snel: niet geschikt voor kinderen, wellicht voor de kids met wat meer geduld, of daar waar Tennis hun passie is.

Papa en Mama maar aan de bak!

Opgeven doen we niet zo snel, mijn man en ik besloten daarom ook maar zelf aan de bak te gaan met het spel. Wij herkenden hetgeen wat onze kids aangaven zeker wel, echter, als je even goed verdiept in het spel dan merk je ook dat het toch meer biedt dan je verwacht.

Je kunt namelijk een training (tutorial) gaan volgen, hierbij begin je met opslaan / de slag onder de knie te krijgen en kun je langzaam trainen aan technieken. Nou dat is zo gek nog niet.  Na wat trainingen gingen ook wij spelen.

Best een leuk spel!

Als je het spel dan gaat spelen merk je dat het best een leuk spel is. Vooral het tegen elkaar spelen is natuurlijk leuk. Het klopt wat de kinderen aangaven. De spelers lopen niet altijd even snel, soms zelfs traag, waardoor het lijkt dat je controller niet reageert. Die frustratie bij onze tieners snap ik dan ook wel. Timing is heel belangrijk in dit spel, iets wat je misschien in de training ook niet direct oppikt. Dit maakt het spel, ook voor ons ouders, wel pittig om te spelen.

Als je tegen de computer speelt dan merk je ook weer hoe pittig het spel is. Op de makkelijkste modus is de computer al lastig te verslaan, laat staan als je de normale modus gaat nemen, om nog maar te zwijgen over de moeilijke modus. Het vraagt veel oefening. En dit kan denk ik alleen als je echt interesse hebt in deze game, bijvoorbeeld als je een echte tennis fan bent.

tennispel switch

Het moet je liggen

Als ik even kijk naar de “normale” gamer, dus niet een specialist, maar gezinnen zoals wij, waarvan de kids en papa gamen, maar mama wel eens een potje mee doet, dan denk ik dat dit spel niet een Must Have is voor je verzameling.

Daarentegen kunnen wij ons heel goed voorstellen dat echte sportgame liefhebbers, of mensen die erg van tennis houden met dit spel weg lopen. Het tennis spel op zich zelf is natuurlijk leuk om te doen. Het duel aangaan met een bekende is nog leuker. En ik kan mij voorstellen dat wanneer je bekend bent met de helden (een aantal echte professionele tennissers en tennissters) van AO Tennis 2, dat het spel nog interessanter wordt.

Go or No Go

De doelgroep op deze blog zijn gelukkig niet de gamers. Als family-blogger kijk je vooral naar: is het geschikt voor het gezin? Want de meeste ouders kopen toch games voor hun kids, dan wel niet om samen te spelen met het gezin. Hoewel onze 7-jarige Mees het echt leuk vond om een keer te spelen, komen we toch tot de conclusie dat dit spel niet echt een Go is voor kids. Dit zit hem vooral in het feit dat niet alles veen soepel verloopt, het lange inladen, het niet goed reageren van de controllers en de lastige timing. Voor pubers zorgt dit voor frustratie en als er een ding is wat wij belangrijk vinden thuis: Gamen moet leuk zijn.

Helemaal een No Go is het ook weer niet, want als je het eenmaal een beetje onder de knie hebt (dat vraagt tijd, zeker als je geen gevorderde gamer bent) kan dit spel voor de ouders echt wel leuk zijn (alsmede voor een kind die hier echt interesse en geduld voor heeft).

Tennisgame Playstation

AO Tennis 2 conclusie

Uiteindelijk denk ik dat dit spel echt leuk is voor de Tennis liefhebber en of sportgames liefhebber, maar voor de gemiddelde tiener? Toen ik mijn 14-jarige zoon vroeg, “zou je hem kopen?” zei hij: Nee, na een paar gespeeld te hebben wekt het mijn interesse gewoonweg niet en ik krijg ook niet de behoefte om het verder uit te testen”. Hij voegde er aan toe dat hij, ondanks hij niet van voetbal houdt, FIFA wel erg leuk vindt om te spelen. Het ligt volgens hem dus niet aan het feit dat het hier gaat om een sport spel, maar meer doordat het niet makkelijk weg speelt en je echt even wegwijs moet worden met de feeling van het spel. Volgens hem is dat meer iets voor echte liefhebbers.
Ik ben reuze benieuwd of er andere families zijn die dit spel wel graag met hun gezin spelen.

AO Tennis 2 Facts

  • Leeftijd: vanaf 14 jaar
  • Aantal spelers: 1 of 2 spelers
  • Genre: Sport
  • Console: Nintendo Switch, Playstation en Xbox
  • Releasedatum: 09-01-2020
  • Adviesprijs: € 49,99 en online hier te koop

Lees ook de volgende reviews:
Mario Tennis Aces 
Mario en Sonic op de Olympische spelen
Gang Beasts voor Playstation 

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 3 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.