12 jaar 13 jaar Opvoeding & Ouderschap

Naar de middelbare school: wat komt er op je af?

Naar de middelbare school: wat komt er op je af?

Langzaam maar zeker mag ik een beetje gaan nadenken over de middelbare schooltijd van onze jongens. Ik vind het wel een super spannende periode die eraan komt overigens. Je denkt toch al gauw terug aan je eigen middelbare schooltijd en voor iedere leerling geldt: het is niet altijd even gemakkelijk. Er komt veel op je af, zowel op sociaal gebied als op cognitief gebied.

Middelbare school uitkiezen

Voor dat het zover is, moet er eerst een middelbare school uitgekozen worden. Wellicht zit er maar één in je buurt en is de kans groot dat het die school ook wordt, maar als er binnen ongeveer een half uur fietsen meerdere middelbare scholen zitten, zou ik zeker ook deze scholen gaan bekijken. Natuurlijk: goed is goed, maar een beetje kunnen vergelijken en een kritische blik kunnen zeker geen kwaad.
Bezoek dus indien mogelijk meerdere open dagen. Daarnaast hebben sommige scholen ook leuke verrassingen als een leerling zich inschrijft op de school. Zo weet ik een middelbare school die een bedrukte agenda cadeau geeft aan iedere nieuwe leerling. Super leuk!
Wil je meer tips voor het uitkiezen van een middelbare school, kijk dan eens hier.

Naar de middelbare school

Die eerste schooldag, dat is echt wel een ding. Als je met een of meerdere klasgenootjes van de basisschool naar je nieuwe middelbare school gaat en die zitten ook nog eens bij je in de klas, dan maakt het die eerste dagen wel een stukje gemakkelijker. Je bent niet alleen en kunt veilig bij je vrienden aanschuiven. Maar als je nog niemand echt goed kent, is het toch even aftasten. Naast wie ga je zitten in de klas, bij wie ga je in de pauze zitten, durf je zomaar aan te schuiven bij een groepje dat je nog niet kent? Gelukkig komt het meestal vanzelf wel op zijn pootjes terecht en hebben kinderen al gauw in de gaten met wie ze graag willen optrekken. De middelbare school is wat dat betreft bij uitstek dé plek om vrienden voor het leven te maken. Als ik naar mezelf kijk: mijn hele vriendengroep heeft elkaar op de middelbare school leren kennen. En inmiddels zijn we twintig jaar verder.

Maar eerst een hoop regelen

Voor het zo ver is moet er trouwens ook nog een hoop geregeld worden. Denk aan de welbekende boekenlijst: de boeken zullen besteld moeten worden én gekaft moeten worden. Daar is in de afgelopen 20 jaar weinig aan veranderd. Hoewel ik wel benieuwd ben hoelang het nog blijft, aangezien alles steeds meer digitaal wordt. Maar goed, dat is een ander verhaal. Behalve de schoolboeken is het tegenwoordig wel handig of zelfs een vereiste om ook een laptop aan te schaffen voor school. Waar we vroeger alles opschreven in schriften, mag je nu meer op je laptop werken. Een stuk relaxter natuurlijk. Hoewel je met een laptop wel meer het gevaar loopt om documenten kwijt te raken: bijvoorbeeld bij het crashen van je laptop. Altijd slim dus om je huiswerk en notities in de cloud op te slaan of natuurlijk gewoon op een usb stick. Wat natuurlijk nog handiger zou zijn, is als je als leerling die usb stick van school ontvangt. De school kan dan ieder jaar voor alle nieuwe leerlingen een usb stick bedrukken met de naam van de leerling. Een erg leuk welkomstcadeau én handig als een leerling hem kwijt raakt.

De middagpauze in een lunchroom

Voor in de pauzes ga ik mijn kinderen zeker aan wennen om gewoon een lunchpakket mee naar school te nemen. Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat scholieren in de pauze ergens gaan lunchen in een lunchroom of iets dergelijks. Wat dat kost! Dat gaan we dus mooi niet doen. Gewoon je broodtrommel en drinkfles mee en klaar. Wat trouwens nóg gaver zou zijn, is als een school lunchtrommels en waterflessen verzorgt. Zo geef je een duidelijke boodschap af als school: dat de school het op prijs stelt als leerlingen in de schoolkantine lunchen. En een waterfles bedrukken voor elke leerling is natuurlijk ook weer echt een gaaf cadeau, net zoals de bedrukte agenda waar ik het hierboven al over had.
En natuurlijk is het geen probleem als ze in een tussenuur een keer een snack kopen of wat dan ook, maar echt tussen de middag lunchen in een lunchroom, dat gaat mij te ver. Begrijp me trouwens niet verkeerd, áls ze dat toch gaan doen, dan doen ze dat mooi van hun eigen geld en dan ga ik er vanuit dat het zich vanzelf ook wel oplost.

Huiswerk

Ik ben ook wel heel benieuwd naar het huiswerk dat ze mee gaan krijgen. Natuurlijk zijn ze wel wat huiswerk gewend door de basisschool, maar het vraagt echt wel even iets van je zoon of dochter. Ik weet natuurlijk nog niet of het in de loop der tijd veel veranderd is qua hoeveelheid huiswerk. En misschien dat het ook wel een hele andere manier van huiswerk maken is, nu we van alles kunnen Googlen en op de computer kunnen uitwerken.

Zit jouw zoon of dochter sinds kort op de middelbare school dan ben ik benieuwd wat jij vindt van de hoeveelheid huiswerk.
Laat het me hieronder in de reacties weten.


Schoolfoto via Shutterstock





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.