16 jaar Opvoeding & Ouderschap

Geslaagd voor je eindexamens: en dan?!

Geslaagd voor je eindexamens: en dan?!

Het laatste jaar van de middelbare school: een spannende periode voor de leerling. Enerzijds wil je er natuurlijk een super leuk jaar van maken, want het is je laatste jaar op de middelbare school! Anderzijds is het ook een ontzettend belangrijk jaar. Het jaar waarin je je eindexamen gaat doen én natuurlijk een keuze gaat maken over een eventuele vervolgopleiding.

Studeren voor de eindexamens

Het eerste half jaar van het laatste schooljaar van de middelbare school is nog wel goed te doen, maar het laatste half jaar wordt steeds spannender. De eindexamens komen er aan! Gelukkig zijn er veel tips op internet te vinden om je perfect voor te bereiden op de eindexamens. Een van de belangrijkste tips als het gaat om je eindexamen is om op tijd te beginnen met studeren. Wacht niet tot een week voor de examenweek: daarmee maak je het jezelf enorm lastig. Wat daarnaast verstandig is, is om oude examens nog eens te maken. Bijvoorbeeld een examen dat je in het begin van het schooljaar hebt gekregen of oefentoetsen die je in je studieboek vindt. En belangrijk: bekijk wat je fout gedaan hebt en vraag indien nodig uitleg bij de docent. Zo zorg je ervoor dat je het de volgende keer wél weet.

Geslaagd!

We gaan er natuurlijk vanuit dat het wel goed komt. Als jij goed studeert dan moet er maar een uitkomst mogelijk zijn: je bent geslaagd! Hoera, de vlaggen kunnen uit! Dat is trouwens ook zo’n heerlijke traditie die gelukkig nog altijd niet verdwenen is: de vlag uithangen en natuurlijk met je schooltas en eventueel een paar schriften eraan vast. Bij mij was dat zo’n 15 jaar geleden ook zo. Al had ik nog wel zo’n onwijs lelijke boekentas in plaats van een stoere rugzak. Maar ach, hij hing er! Heb je geen vlag maar gaat je zoon of dochter wel eindexamens doen? Dan zit er serieus maar een ding op: heel snel een vlag kopen!

Een vervolgopleiding

Vanuit het voortgezet onderwijs kun je door naar een vervolgopleiding. In Nederland kiezen (gelukkig) veel leerlingen ervoor om door te studeren. Vanuit de middelbare school kun je doorstromen naar het MBO, het HBO en de universiteit. Daarnaast is er natuurlijk ook de mogelijkheid om eerst door te stromen naar een hoger niveau. Zo kun je na het behalen van je VMBO diploma eerst doorstromen naar de vierde klas van de HAVO. En vanuit de HAVO kun je eerst doorstromen naar de vijfde van het VWO. Dit kan een goede keuze zijn voor leerlingen waarbij de stap van een middelbare school naar een vervolgopleiding nog te groot is. Het verschil tussen beide scholen is namelijk behoorlijk groot en voor sommige leerlingen komt die stap net te vroeg.

Als je ervoor kiest om vanuit je middelbare school een MBO, HBO of WO studie te gaan volgen, is het belangrijk om te weten welke richting je op wil. Als het goed is hebben de profielkeuzes op de middelbare school hierbij geholpen. Zodra je weet welke opleiding je wil gaan volgen, kun je open dagen bezoeken.

Studeren in het buitenland

Een andere optie is om te gaan studeren in het buitenland. Deze optie wordt vaak gekozen door leerlingen die nog niet goed weten welke vervolgstudie ze willen volgen. Studeren in het buitenland is natuurlijk onwijs leerzaam én het zegt ook iets over jou als persoon. Het staat bijvoorbeeld zeker niet mis op je CV! Je laat hiermee zien dat je avontuurlijk bent en een uitdaging niet uit de weg gaat. Daarnaast is het natuurlijk heel goed voor je talenkennis.

Tussenjaar

Weet je niet wat je wil of wil je gewoon geen studie volgen? Dan zou een tussenjaar een optie kunnen zijn. Zelf moet ik zeggen dat ik hier echt geen voorstander van ben. De stap om terug te gaan naar school na een jaar is echt groot. Ten eerste omdat de kans dat je na een jaar geen school volgen weer ineens veel zin hebt in school redelijk klein is. Ten tweede kan het lastig zijn om echt weer in dat schoolritme te komen. Als je vanuit de middelbare school direct doorgaat zit je nu eenmaal in die flow, maar als je daar een jaar mee stopt, is het lastig om er weer terug in te komen. In mijn eigen omgeving ken ik ook alleen voorbeelden van leerlingen die na een tussenjaar nog wel een poging hebben gedaan om weer een opleiding te gaan volgen, maar het uiteindelijk nooit hebben afgerond.

Conclusie

Raak niet in paniek als je niet zo goed weet wat je na je eindexamens wil gaan doen. Je bent niet de enige. Er zijn zoals je hierboven ziet meerdere opties. Praat erover met je ouders en op school met je docent en deel je twijfels en gedachten. Zij hebben vroeger allemaal voor dezelfde keuzes gestaan.

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze tips voor na de eindexamens op Pinterest bewaren ♥ 

Het laatste jaar van de middelbare school: een spannende periode voor de leerling. Niet alleen de eindexamens komen eraan, maar ook de vervolgplannen.

Examenfoto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.