Opvoeding & Ouderschap

Tips voor kinderen die niet willen douchen

Tips voor kinderen die niet willen douchen

Douchen. Je maakt er niet ieder kind blij mee, maar het hoort er nu eenmaal toch bij. Waar de één het liefst 2x per dag zou douchen, slaat de ander dit het liefst compleet over. Maar wat kun je eraan doen om dit leuker te maken? Ik deel een aantal tips voor kinderen die niet willen douchen, die ons enorm geholpen hebben!!

Tips voor kinderen die niet willen douchen

Met name mijn zoontje heeft namelijk momenten dat hij heel graag wil douchen, maar ook momenten dat hij absoluut niet wil douchen. Dus zo nu en dan maak ik er een feestje van, want dat houdt het leuk en spannend. Want zeg nu zelf, na een dag in de zandbak op school is het wel fijn als je dit er even af kunt wassen.

1. Anti slib mat

Als de kinderen gaan douchen leggen we altijd de anti slib mat in de douche. Zo voorkomen je ongelukjes en dit helpt enorm goed voor ons tot nu toe!

2. Sproeier laag houden

Wat hier vooral het probleem was, was dat mijn zoon het water niet in zijn gezicht wilde. Dus de sproeier moest laag en het liefst geen haren wassen. Het water over alleen zijn lijfje was beter en als ik dan toch zijn gezicht moest wassen dan moesten we direct met een handdoek erachteraan om zijn ogen droog te maken. Natte ogen vond hij vreselijk, hij hield ze dan echt stijf dicht, direct droogmaken hielp echt!

3. Muziek in de badkamer

In ons huis maakt muziek alles leuker, we zijn er dol op! Dus zo ook het douche moment. Om het simpel te houden pak ik vaak gewoon mijn telefoon en zoek iets op YouTube of Spotify op. Gewone kinderliedjes of iets in thema, het ligt er maar net aan. Of meneer roept een verzoeknummer, dat kan natuurlijk ook. Lekker mee blèren met de muziek terwijl je je zoontje of dochtertje inzeept en afspoelt.
Op momenten dat mijn batterij erg leeg is, of ik mijn telefoon niet bij de hand heb zing ik zelf liedjes. We maken vaak samen onze eigen liedjes, dus ik begin gewoon met zingen en er ontstaat vanzelf een liedje. Als ik enthousiast genoeg ben doet mijn zoontje dan mee en dan heb ik in ieder geval tijdens het liedje de tijd om hem lekker in te zepen en af te spoelen. Gelukkig hoeft hij niet altijd ellenlang eronder te staan en is inzepen en afspoelen soms lang zat.

4. Disco douchen

Mijn dochter heeft in haar slaapkamer een discolamp. Deze sluit ik wel eens aan in de badkamer en ik doe het grote licht uit. Disco douchen!! Met de favoriete muziek van de kids, kinderen voor kinderen, die door de speaker blaast (met een waterdichte bluetooth speaker, gaat net wat harder dan de telefoon én ze kunnen zelf een volgend liedje op zetten) is het douchen ineens een stuk aantrekkelijker!

5. Badpuzzel

Waarom zou je een badpuzzel alleen gebruiken in bad? Wij hebben verschillende badpuzzels gehad die de kinderen gewoon op de douche deuren plakten of de muren en zo was het ook makkelijk bruikbaar. Je moet ze alleen wel goed schoon en droogmaken weer achteraf, zodat de zeepresten niet ophopen want anders gaat het helaas schimmelen.

6. Blokken

Bergen blokken heb ik in de douche gegooid toen hij nog iets kleiner was. Niet het goede duplo, maar gewoon een simpele doos blokken gekocht die ik dan altijd leeg kiepte. Hij bouwde er mooie torens van, er zat 1 set wielen onder dus een bus of auto kon ook nog. Alle kleuren door elkaar of lekker sorteren, het was altijd wel weer iets anders. Natuurlijk is het een leuke klus om deze achteraf weer schoon te maken en droog, maar ach je moet er maar weer iets voor over hebben natuurlijk.

7. Kleurstiften

Er zijn speciale badstiften te koop die je kunt gebruiken op de badranden en douche deuren. Dit is natuurlijk onwijs leuk! Wij hebben deze ooit eens meegenomen op vakantie waar wel een bad aanwezig is (thuis hebben wij alleen een douche en babybadje) en bij thuiskomst opgemaakt op de douchedeuren.
Lekker kliederen terwijl je onder de douche staat en je kindje raakt hierdoor lekker afgeleid. Geef je kind de opdracht om iets specifieks te maken of laat de fantasie de vrije loop. Alles kan natuurlijk!

8. Fantasie

Natuurlijk, je kindje heeft vaak fantasie genoeg. Maar als ze echt vastzitten in het niet willen douchen, een beetje boos of bang dan kun je dit ook wel een beetje proberen om te draaien d.m.v. fantasiespel in de douche. Zo laat ik mijn kinderen wel eens met hun zeephandjes stippen zetten op de muur en dan spelen ze dat ze van de brandweer zijn en dan spoelen ze zo alle stippen van de muur. En natuurlijk dan ook stippen op zichzelf, door lichaamsdelen te benoemen waarna ze dan die stippen eraf mogen wassen. Spelenderwijs zijn ze zo zichzelf aan het wassen.

9. Samen douchen

Samen met papa of mama douchen is leuk, maar hier douchen ze ook wel eens samen als broertje/zusje. Hier zijn ze 6 en 4 dus dit is nog prima. Ze hebben beide een eigen douchekop, want anders is het ruzie geblazen. Samen spelen of zingen ze dan onder de douche en soms willen ze er niet uit omdat ze zo’n lol hebben.
Het enige nadeel is dan weer, wie mag of moet er als eerste uit? Want ja, ook daar kun je natuurlijk ruzie over maken!

En natuurlijk, dit kun je niet elke avond uitgebreid doen, maar probeer het zo nu en dan eens en kijk hoe ze reageren! Begin met een paar minuutjes, spreek indien nodig het aantal minuten af en zet de wekken. Wie weet kun je na een tijdje uitbouwen en gaan ze zelfs genieten van een lekkere douchebeurt. Ik ben benieuwd naar jullie belevenissen en hopelijk helpen de tips voor kinderen die niet willen douchen.

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze tips voor kinderen die niet willen douchen op Pinterest bewaren ♥

Douchen: Je maakt er niet ieder kind blij mee maar het hoort er nu eenmaal toch bij. Ik deel tips voor kinderen die niet willen douchen die je kunnen helpen


Foto kindje aan het douchen via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.