Opvoeding & Ouderschap

Moet je tiener (bijna) een beugel? Check je zorgverzekering!

Het is december en daarmee het ideale moment om eens naar je huidige zorgverzekering te kijken. We zijn weer een jaar verder en mogelijk moet je voor een of meerdere personen binnen het gezin rekening houden met komende kosten in 2020. Voor ons was dat in ieder geval wél het geval.

Tieners in huis

Ik heb namelijk twee bijna-tieners in huis. In 2020 worden mijn jongens tien jaar en zullen ze de overstap maken van groep 6 naar 7. Het eerste klasgenootje van Jesse heeft sinds kort al een beugel en dat deed bij mij ook een belletje rinkelen: moet ik ook rekening gaan houden met beugels het komende jaar? Of het jaar daarop? Want sommige zorgverzekeringen hebben een jaar wachttijd op bepaalde tandartsverzekeringen. Dan moet je dus eerst een jaar die tandartsverzekering hebben en dan krijg je pas na dat eerste jaar de vergoeding. Ik heb meteen een afspraak ingepland met de tandarts om hem eens te laten kijken, zodat ik weet waar ik aan toe ben. Want als Daan en Jesse binnen nu en een jaar gaan beugelen, dan speelt ineens de vraag welke zorgverzekering het beste aansluit én wat is de goedkoopste zorgverzekering voor mij?

Naar de tandarts

Dus…op naar de (kindvriendelijke) tandarts. Onze tandarts is toevallig ook orthodontist, dus ik hoef niet naar het ziekenhuis of iets dergelijks. Als je kind wel naar een orthodontist in het ziekenhuis gaat, dan is het goed om te kijken naar de beste zorgverzekering met vrije artsenkeuze. Het zou vervelend zijn als je net naar een orthodontist wil die geen contract heeft met je huidige zorgverzekering. Aangezien dat met de tandarts in ieder geval bij ons niet het geval was, hebben wij vooral gekeken naar de wachttijd. Bij onze huidige zorgverzekering heb ik dan weer wel een wachttijd op de duurste tandartsverzekering, dus een goed plan om eens met de tandarts in gesprek te gaan.

Wel of geen beugel?

De tandarts heeft bij beide gekeken naar de laatste foto’s, naar het huidige gebit en heeft gevoeld aan de komende tanden. Ik had vooraf online al gelezen dat er soms juist bewust al met beugels wordt gestart voordat alle tanden gewisseld zijn en in andere gevallen juist pas daarna. In ons geval bleek het het laatste: het gebit van Daan en Jesse ziet er redelijk goed uit. Een beugel hebben ze wel nodig, maar niets vreemds. Waarschijnlijk alleen een plaatjesbeugel, die bijna ieder kind wel nodig heeft. Aangezien blokbeugels en andere soorten beugels niet nodig zullen zijn, is het prima om pas op hun twaalfde of dertiende te beginnen met een beugel. Dat houdt voor ons in dat we dit jaar nog niets hoeven te wijzigen aan onze tandartsverzekering.

Dit houdt overigens niet in dat we misschien niet alsnog overstappen naar een andere zorgverzekering. Prima dat we nog geen beugels nodig hebben, maar mogelijk zijn er wel goedkopere zorgverzekeringen waar we naar over kunnen stappen, die net zo goed zijn. Dus daar ga ik de komende weken nog maar eens even goed induiken!

Kijk jij dit jaar ook of het verstandig is om van zorgverzekering te wisselen?

Met deze afbeeldingen kun je heel gemakkelijk deze tip voor een beugel in combinatie met je zorgverzekering op Pinterest bewaren ♥

Het is december en daarmee het ideale moment om eens naar je huidige zorgverzekering te kijken. Zeker als er binnenkort een beugel nodig is!
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

 • Reply
  Vincent Rondwijk
  17 september 2020 at 09:40

  Ik kreeg ook een beugel toen ik nog niet alle tanden gewisseld had. Gelukkig zijn deze later doorgekomen en nog steeds rechtgezet door de beugel. Het voordeel is dat je niet lang hoeft te wachten tot alle tanden gewisseld zijn.

 • Reply
  Zorg voor jezelf met een goede zorgverzekering - Go or No Go
  5 februari 2020 at 12:01

  […] aan bijvoorbeeld reisvaccinaties als je van plan bent om een verre reis te maken of je kind die een beugel […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.