Onlangs mocht ik het spel Relative Insanity ontvangen om te reviewen. Ik dacht eerder dat dit spel was voor de leeftijd van 14 jaar en ouder. Onze oudste is net 13 geworden, maar zat dus wel dicht in de beurt van die 14. Toen ik het spel ontving zag ik op de doos staan dat het geschikt was voor 16 jaar en ouder. Oops! Toch hebben we het gespeeld met onze 13-jarige en in dit artikel vertel ik je wat ik er van vond.
Speluitleg Relative Insanity
De doos die ik kreeg is behoorlijk zwaar. En dat bleek logisch te zijn want in deze doos zitten maar liefst 500 verschillende kaartjes. Je hebt 100 (rode) situatiekaarten en 400 (gele) punchline kaarten. De bedoeling is dat je dit spel speelt met minimaal 4 mensen, maar wij hebben het met 3 personen gespeeld voor deze review. (Onze 13-jarige zoon, mijn man en ik)
De spelregels zijn hartstikke eenvoudig: elke speler krijgt 7 gele kaarten. Deze moet hij voor zich houden. 1 van de spelers begint het spel. Deze pakt een rode kaart en leest de tekst hardop voor. Dit is iets in de trant van: “Toen oom Willy een speech hield op het feest vielen er heel wat monden open toen hij zei…”
De andere spelers kiezen nu uit hun 7 kaarten een passende punchline. Hier staan teksten op als:
“We zullen voor je bidden.”
“Met jouw adem kun je meeuwen van de vismijn wegjagen.”
“Ik wou dat mijn psycholoog met je kon praten.”
“Ik word helemaal gek van dat kattengejank!”
En ga zo maar door.
Kies een punchline kaart
Iedere speler geeft 1 punchline kaart aan degene die net de rode situatiekaart heeft voorgelezen. Deze kaarten worden geschud en vervolgens leest de speler alles voor: de rode situatiekaart gevolgd door de tekst op de punchlinekaart. Als hij alle punchlinekaarten heeft voorgelezen kiest hij 1 kaart uit die het grappigste was. De speler die deze kaart heeft ingeleverd krijgt nu de rode situatiekaart als beloning. Vervolgens gaat het spel verder met de klok mee: de volgende speler pakt een situatiekaart, leest deze voor, de andere spelers leveren een punchline kaart in en de grappigste wordt eruit gekozen. De speler die het eerst 5 situatiekaarten verzameld heeft, is de winnaar van het spel.
Go or No Go
Ook met onze 13-jarige hebben we best moeten lachen om de zinnen die we uiteindelijk konden vormen. Al zijn niet alle zinnen geschikt. Soms krijg je ook best schuine zinnen namelijk. Wat dat betreft vind ik de leeftijd vanaf 16 jaar inderdaad goed aangegeven. Desalnietemin is dit een hilarisch spel om met een groep te spelen. Of je nu met een stel studenten samen bent of met je familie op kerstavond of een verjaardag: dit is echt leuk om te spelen. Het ligt natuurlijk aan de grootte van de groep hoe lang je hiermee bezig bent. Wij speelden met ons drietjes en waren ongeveer een half uurtje kwijt voordat we een winnaar hadden. Met een grote groep van zo`n 12 spelers zal dat best op kunnen lopen naar een anderhalf uur.
Relative Insanity Facts
- Leeftijd: 16 jaar en ouder
- Speelduur: 30 minuten
- Aantal spelers: 4 tot 20 spelers
- Adviesprijs: € 24,- en te koop bij bol
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
1 Comment
Megableu spellen - Wereld van Mama
24 april 2020 at 08:00[…] mijn kast liggen. We hebben er namelijk een review over mogen schrijven voor de website van Linda. Hier lees je onze […]