Opvoeding & Ouderschap

Kindvriendelijke tandarts: waar moet je op letten?

Kindvriendelijke tandarts: waar moet je op letten?
Joyce

Er zijn een hoop goede tandartsen, maar niet elke tandarts weet hoe ze met kinderen moeten werken. Ik heb gekeken waar je op moet letten om de juiste tandarts voor je kinderen uit te zoeken, want een kindvriendelijke tandarts is zo belangrijk!

Een warm welkom door de kindvriendelijke tandarts

Wanneer de tandartsassistent bij binnenkomst jou en je kind gedag zegt, weet je al dat ze hier letten op de kleintjes. Er zijn assistentes die alleen naar de ouder kijken en niks tegen het kind zeggen. Ook goed, maar heeft de assistente oog voor je kind, dan is er een grote kans dat de tandarts dit ook heeft. Vaak staat er ook een leuk speelhoekje voor de kinderen? Staat dat er niet? Dan ben ik bang dat je verkeerd zit!

De assistentes van mijn tandarts verwelkomen mijn ventje altijd met een grote glimlach. “Hé Joshua, ben je daar weer. De tandarts is bijna klaar.”

Eerste reactie van de tandarts

Dan een belangrijke factor is de eerste reactie van de tandarts. Hoe reageert die op je kind of zegt hij alleen jouw gedag? Net zoals het warme welkom van de assistent is een warm welkom van de tandarts heel belangrijk. Kinderen willen dat ze ook gezien worden. Daarom is het heel belangrijk dat de tandarts niet alleen jouw gedag zegt, maar ook je kind.

Mijn tandarts zegt altijd eerst mijn zoontje gedag en daarna kom ik. Ik merk aan mijn zoontje dat hij er gelijk door ‘ontdooid’. Vaak stelt de tandarts ook vragen aan hem “Hoe was je dag?”. ” Heb je die gave auto nog bij je?”. Kijk, dan maak je gelijk contact!

In de tandartsstoel

Een kindvriendelijke tandarts nodigt je kind uit in de stoel. Pusht hem niet en legt alles uit. Vind je kind het eng? Dan legt een kindvriendelijke tandarts uit waarvoor de stoel is. Laat zien wat die kan, maar bovenal…. hij neemt de tijd voor je kind die nodig is om ervoor te zorgen dat je kind gaat zitten. Niet elke tandarts heeft een knuffel, maar ik weet dat als kinderen niet durven sommige tandartsen een knuffel hebben die ze er eerst in zetten. Toppers!

Controle: uitleg aan kind of ouder?

De kindvriendelijke tandartsen praten tegen je kind en leggen tussendoor aan jou uit wat ze zien en doen. Ze praten rustig en leggen geduldig uit wat ze gaan doen en wat ze zien. Vooral dat geduld heb je nodig bij kinderen. Niet elke tandarts is geschikt voor kinderen en niet iedereen weet hoe je het beste met kinderen om moet gaan. Kijk daarom goed hoe de tandarts tijdens de controle doet.

Onze tandarts praat voornamelijk tegen mijn zoontje. Geeft hem complimenten en vertelt wat hij doet. Mijn tandarts vindt het voornamelijk belangrijk dat de kinderen zich veilig voelen en dat ze vertrouwen hebben. Dan bouw je een fundament voor de rest van hun leven!

Het einde

Is het klaar en vertelt de tandarts aan jou wat er verder moet gebeuren. Fijn, maar niet erg kindvriendelijke. Een kindvriendelijke tandarts sluit de afspraak eerst af met je kind. Bedankt hem dat hij langs kwam. Geeft hem nogmaals een compliment en heeft een cadeautje klaar omdat je kind het zo goed heeft gedaan. Denk aan een sticker, een stuiterbal, etc. Kan dus iets heel kleins zijn.

Mijn zoon verheugt zich op de bezoeken, omdat hij aan het einde altijd een stuiterbal krijgt!

Mijn Tandarts

Hoe doet mijn tandarts Verwer het?

Bij kinderen proberen we hen op hun gemak te stellen door eerst te babbelen over hunzelf: wat voor sport doen ze, wat hebben ze op school gedaan of op de crèche of bij opa en oma etc.. Dat noteren we ook op de kaart zodat we een gesprek later weer op kunnen pakken bij een volgend bezoek. We betrekken de ouders erbij. Stap voor stap leggen we alles uit en we zijn vooral eerlijk. Dus als iets pijn kan gaan doen, zeggen we dat. Maar we hebben allerlei middelen om die pijn te verminderen, zoals een zalfje zodat je de prik minder voelt bij verdoven.

De preventie is heel belangrijk bij kinderen en daarvoor hebben we een aantal preventie-assistenten in huis, die geschoold zijn in het op maat begeleiden van kinderen en ouders. Poets gedrag, leefgewoonten en dieet moeten soms bewust worden gemaakt, daar is heel veel mee te winnen.

En na afloop krijgen de kinderen natuurlijk een cadeautje als beloning voor hun goede gedrag: positief conditioneren.

Online vind je ook kindertandartsen

Heb jij een goede tandarts, maar is hij minder geschikt voor kinderen? Online zijn veel kindertandartsen te vinden! Ideaal voor als je kind bang is voor de tandarts. Mijn eigen tandarts, dr. Verwer uit Leidschendam, is echt een topper. Mijn zoon gaat met plezier naar hem toe en dat zegt veel! Hij is hoogsensitief en heeft extreme faalangst, maar tandarts Verwer heeft ervoor gezorgd dat hij zonder problemen in de stoel ging zitten en zijn mond open deed. Zelfs toen hij was gevallen en zijn voortand zwart werd, wist tandarts Verwer hem in de stoel te krijgen. Woon je in de buurt van Leidschendam dan is deze man zeker een aanrader? Woon je niet in de buurt? Google dan op kindertandartsen en zoek er eentje uit. Succes!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze kindvriendelijke tandarts tips op Pinterest bewaren ♥

Er zijn een hoop goede tandartsen, maar niet elke tandarts weet hoe ze met kinderen moeten werken. Een kindvriendelijke tandarts is zo belangrijk!

Lees ook: Wanneer start je met een elektrische tandenborstel?


Tandartsfoto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.