Creatief & Knutselen Sinterklaas

Waanzinnige Boomhut Surprise voor Sinterklaas knutselen

Waanzinnige Boomhut Surprise voor Sinterklaas knutselen

Op de school van Jesse worden voor de surprise ieder jaar lootjes getrokken. Op het lootje, dat eigenlijk een heel A4-tje is, staat behalve de naam ook allerlei informatie die het kind zelf ingevuld heeft. Denk aan favoriete film, leukste boek, hobby, sport en ga zo maar door. Dit helpt de kinderen bij het maken van een surprise. Jesse trok dit jaar een klasgenootje dat als favoriete boek: de Waanzinnige Boomhut had staan en dat leek ons wel een gaaf surprise idee. Dus gingen we aan de slag met een Waanzinnige Boomhut surprise voor Sinterklaas.

Waanzinnige Boomhut Surprise voor Sinterklaas

We hadden natuurlijk gewoon het boek kunnen namaken, maar wij vonden het een gaver idee om de boomhut te gaan knutselen. Ik vond gelukkig via Pinterest een heel tof voorbeeld op internet met foto’s en zelfs een instructievideo, dus daar gingen we mee aan de slag.

Wat heb je nodig voor een Waanzinnige Boomhut surprise

  • IJsstokjes (te koop bij de Action)
  • Stiften of verf
  • Houtlijm
  • Lijmpistool
  • 2 houten wasknijpers
  • Schilderstape
  • Takjes uit de natuur
  • Touw
  • Kniptang / plintenknipper / stanleymes / (tuin)schaar / hobbymes (wat je ook maar in huis hebt)

Surprise voor Sinterklaas knutselen

Aan de slag

We zijn begonnen met het kleuren van de ijsstokjes. (Ok, je kúnt ze ook kant en klaar gekleurd kopen maar dat is én duurder, én ik vind het belangrijk dat de kinderen genoeg zelf ook maken aan hun surprise) En dat zijn er nogal wat! Je kunt er zelf voor kiezen om ze met stift te kleuren of te verven, maar wij vonden stift wel praktisch. Dat hoeft niet te drogen, dus na het kleuren konden we meteen door.

Stap 1: de muren

Maak van de lollystokjes eerst de muren. Je legt 12 ijsstokjes horizontaal neer en je laat de uiteinden telkens 1 centimeter verspringen. De bedoeling is dat de vier muren bij het in elkaar zetten netjes in elkaar sluiten door die verspringen. Wij deden dit een beetje op het oog en dus niet helemaal netjes afgemeten…en dat merkten we dan ook bij het in elkaar zetten. Dus tip: probeer dit secuur te doen.
Zodra je de stokjes goed hebt liggen, plak je ze bij twee muren met schilderstape even vast aan de tafel/placemat. Vervolgens plak je met houtlijm aan de binnenkant aan beide zijden een ijsstokje, om op die manier de stokjes vast te laten plakken aan elkaar. Zodra de houtlijm gedroogd, is, kun je de schilderstape verwijderen.
Bij de andere twee muren doe je dit nog niet, want daar maken we eerst de raam en deur in, zie stap 2.

Waanzinnige Boomhut Surprise voor Sinterklaas knutselen

Stap 2: raam en deur

In 1 muur maak je een raam en in 1 muur een deur. Teken het raampje en de deur af op je twee muren die je in stap 1 nog niet vastgeplakt hebt met een houtje. Knip vervolgens de ijsstokjes op de getekende lijnen af. Zo ontstaan je raam en deur. Met andere ijsstokjes kun je kozijnen maken (deze knip je netjes op maat zodat ze om de deur en raam passen), zo ziet het er netjes en afgewerkt uit.
Plak vervolgens ook aan de achterkant van deze twee muren de twee stokjes met houtlijm vast zodat de muren niet meer uit elkaar kunnen.

Stap 3: de muren in elkaar zetten

Tijd om de muren van de boomhut in elkaar te zetten. Als het goed is schuiven de vier muren netjes in elkaar door de verspringen die je hebt gemaakt. Bij ons was dat niet precies het geval en heb ik her en der de ijsstokjes een beetje bij moeten knippen om ze toch in elkaar te laten passen. Gelukkig is het een houten boomhut en valt dit eigenlijk helemaal niet op.
Ik zou in deze stap het lijmpistool aanraden, daarmee blijft alles perfect in elkaar zitten binnen enkele seconden. Heb je die niet, dan kun je wel met houtlijm vooruit, maar heb je wat meer geduld nodig tijdens het wachten tot de lijm gedroogd is en de muren goed vast zitten.

Waanzinnige Boomhut Surprise voor Sinterklaas knutselen

Stap 4: het dak – deel 1

Tijd voor het dak! Maak twee panelen van 11 stokjes en plak aan 1 kant een ijsstokje dwars. Ik deed er fanatiek aan beide kanten 1, maar dan kom je met het in elkaar zetten van het dakje weer in de knoei. Niet doen dus! Vervolgens teken je een driehoek af aan de binnenkant van het dakje en knip je over die lijn de ijsstokjes af. Hoe spitsen je driehoek is, hoe hoger je dak komt. Bij ons kwam hij wat hoog uit, wat we opgelost hebben door aan de voorkeur twee dwarsbalkjes en een naam te plakken: dat breekt het een beetje ;-).

Stap 5: het dak – deel 2

Dan is het tijd om de andere twee dakdelen te maken. Leg 12 ijsstokjes horizontaal neer en maak ze weer vast met schilderstape aan de achterzijde. Hier plak je weer twee ijsstokjes aan de zijkanten zodat ze goed aan elkaar zitten. Op de voorkant van deze twee daken hebben wij nog twee dwarse ijsstokjes geplakt, omdat het er zo meer uit ziet als een echt dak.

Stap 6: het dak in elkaar zetten

Haal de houten wasknijpers uit elkaar. Aan de binnenkant van de dakdelen uit deel 1 plak je de halve wasknijpers, zodat dadelijk de dakdelen uit stap 2 daar goed op kunnen rusten en gelijmd kunnen worden. Plak vervolgens de dakdelen uit stap 1 vast aan de muren van de boomhut. Deze gaan aan de voorzijde (dus boven de deur) en aan de achterzijde.
Zodra deze droog zijn, kun je de andere twee dakdelen uit deel 2 gaan vastmaken. Ook hier raad ik aan het lijmpistool te gebruiken. Met houtlijm heb je wat meer geduld nodig.

Stel dat in deze stap je daken niet goed in elkaar passen, dan kun je de daken uit deel 2 wat korter knippen. Het ligt er namelijk een beetje aan hoe schuin je de driehoek maakt op de dakdelen uit deel 1. 

Stap 6: de touwladder

Geen boomhut zonder touwladder, dus haal buiten wat kleine takjes. Vervolgens knip je deze in de juiste maat en ga je met touw een trapje maken. Leg bij iedere trede een klein knoopje, zo blijft je touw goed zitten. Bevestig de touwladder aan de boomhut of op het plateau dat je er eventueel bij maakt.

touwladder maken zelf

De waanzinnige boomhut surprise in een boom

Je kunt de Waanzinnige Boomhut surprise natuurlijk zo gek en groots maken als je wil. Je kunt hem in een heuse ‘boom’ verwerken of uitbreiden met andere coole Waanzinnige Boomhut items. Wij hebben de boomhut op een doos gemaakt (met het lijmpistool) waar we gemakkelijk de cadeautjes in kunnen doen. Deze hebben we versierd met groen en bruin papier en vilt en bij de Action vonden we nog leuke houten vlindertjes. Ook de letters van de naam die we op de voorkant gemaakt hebt vonden we bij de Action.

Veel plezier en succes met het maken van deze Waanzinnige Boomhut surprise voor Sinterklaas!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze Waanzinnige Boomhut surprise voor Sinterklaas op Pinterest bewaren ♥

In dit stappenplan knutsel je de Waanzinnige Boomhut surprise voor Sinterklaas. Een leuke Sinterklaassurprise voor in de klas die je samen met je kind maakt

Meer surprise inspiratie nodig? Kijk hier!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 3 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.