10 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar

{ Review} | Spel 5 seconden, inclusief junior vragen

{ Review} | Spel 5 seconden, inclusief junior vragen

Wij mochten het spel 5 Seconden uittesten. Wat we er van vonden, lees je in deze review.

Het spel 5 seconden spel bestaat uit:

 • Een timer, buis met balletjes erin. Als de balletjes onderin zitten zijn de 5 seconden om.
 • Speelbord
 • Pas kaartjes
 • Wissel kaartjes
 • 200 junior (groen) vragen kaartjes
 • 552 vragen (rood of geel) voor het hele gezin

Speluitleg 5 Seconden spel

Het doel van het spel is om op zoveel mogelijk vragen binnen 5 seconden 3 juiste antwoorden te geven. Een speler neemt een kaart van de stapel en leest deze voor. Elke kaart begint met “noem 3…”. Zodra de kaart is gelezen draai je de timer om. Zo heeft de speler die de vraag moet beantwoorden 5 seconden om drie goede antwoorden te geven. Lukt dit voordat de balletjes onderin de timer zitten mag je de pion één stap vooruit zetten. Lukt het niet om drie goede antwoorden te geven blijft de pion staan. Vind je de vraag te lastig, kun je een pas of wissel kaart inzetten. Zet je een pas kaart in en weet de andere speler de vraag goed te beantwoorden mag je beide één stap vooruit. Zet je de wisselkaart in krijg je een andere vraag. Ben wel extra alert als je op een gevarenzone vak staat!

Spel 5 seconden, inclusief junior vragen

Spelen maar!

Deze gaan we spelen met zijn drieën. Vinz, Senn en ik. Ook met dit spel lijkt het makkelijk, maar 5 seconden zijn wel heel erg snel om! Sommige vragen zijn ook echte “help ik moet even nadenken” vragen. Bijvoorbeeld: noem 3 voornamen. Die is makkelijk en weten we zo op te zeggen. Maar als je de rode kaartjes gaat gebruiken die iets lastiger zijn krijg je vragen zoals: noem 3 woorden die beginnen met de letter o. We moeten dan allemaal toch wel even nadenken. Wat begint er ook alweer allemaal met een o.

Ik merk dat de timer voor onze Senn (6 ) te snel gaat. 5 seconden is voor hem gewoon te kort, hij heeft iets meer tijd nodig. Die krijgt hij dan ook dat hij 2 x de timer mag gebruiken. Zo wordt het spel voor hem ook leuk.

Bij Vinz (8) merkte ik dat de junior vragen voor hem te makkelijk waren. We hebben dan de kaarten verdeeld en gespeeld met verschillende kleuren. Voor Senn gebruikte we de groene kaartjes met junior vragen en voor Vinz rood of geel met de iets moeilijkere vragen. Zo is het toch een “eerlijk” spel wat door ieder op zijn eigen niveau gespeeld kan worden.

De twist van Vinz: 5 Seconden NGT!

Vinz wilde het spel een andere twist geven en het moeilijker maken voor mij. Dus we besloten om het spel in gebaren te gaan spelen. De kaartjes werden alleen in NGT (Nederlandse Gebarentaal) voorgelezen en we mochten alleen in NGT antwoorden. Toen werd het voor mij een stuk lastiger. Vinz en Senn genoten omdat ze er sneller en handiger in zijn als mij. We zijn het er samen over eens dat je met dit spel heel goed gebaren kunt leren! Dit zelfde geldt dus ook voor taal en woordjes.

Mogelijkheden

Ook bij dit spel ben ik weer enthousiast over de mogelijkheden. Taal vind ik zo belangrijk, en ik hou dan ook van spellen die educatief zijn  en dan vooral ook in verbinding staan met taal. Zelf ben ik me erg bewust van taal bij de jongens. Heeft je kindje logopedie of moeite met taal, is dit spel een absolute aanrader. Laat de timer weg, of maak de tijd ruimer en je zult samen op een leuke manier bezig zijn met taal zonder dat het een “moetje” is.

Go or No Go

Dit spel is ook gewoon weer een pareltje onder de spellen. Het speelt gezellig met elkaar en je bent op een leuke manier ook met taal bezig. Het enige nadeel vinden wij dat de timer te snel is, 5 seconden is erg snel voorbij. Maar het heet natuurlijk niet voor niets het 5 seconden spel. Als je zelf wat creatief omgaat met de timer en de “regels” van de timer raden wij dit spel zeker aan!

5 Seconden Facts

 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Aantal spelers: 3 tot 6 spelers
 • Speelduur: 15 minuten
 • Adviesprijs: 22,95 en te koop via bol
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.