10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 8 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Dobbelspel Ka Pai van White Goblin

review ka pai dobbelspel

Ben je op zoek naar een leuk, kort maar krachtig gezelschapsspel? Dan is Ka Pai zeker een aanrader! Ka Pai is een super leuk dobbelspel waar tactisch spelen, vooruitdenken en een kleine portie geluk belangrijk is.

Aangezien we hier in huis groot fan zijn van Qwixx (ook van White Goblin) en Keer op Keer waren we ook wel erg benieuwd naar Ka Pai.

review ka pai gezelschapsspel

Speluitleg Ka Pai

Om te beginnen handig om te weten wat Ka Pai is! Ka Pai betekent ‘goed gedaan’! Maar Ka Pai klinkt natuurlijk veel leuker :-). Het doel van Ka Pai is om zoveel mogelijk punten te halen door slimme combinaties te maken. Iedere speler neemt een velletje waar hij deze ronde op gaat tekenen. De eerste speler begint met het dobbelen van de twee dobbelstenen. De dobbelstenen bestaan uit allerlei figuurtjes:

  • Driehoekjes (minste punten)
  • Vierkantjes
  • Rondjes (meeste punten)
  • Streepjes (bonus punten)

Bepaalde figuren zitten minder vaak op dobbelsteen en krijg je dus ook minder vaak. Dat zijn bijvoorbeeld de rondjes die het meeste punten waard zijn. Aan jou om te kiezen of je toch voor de rondjes gaat, ook al worden die waarschijnlijk minder vaak gegooid, of voor de driehoekjes. Deze zijn minder punten waard, maar worden mogelijk vaker gedobbeld.

review ka pai dobbelspel

Tekenen maar

Wanneer de dobbelstenen gedobbeld zijn, gelden deze voor alle spelers. Iedere speler mag nu één figuur van een dobbelsteen kiezen en deze op zijn scoreformulier tekenen. Wanneer je dubbel gooit (dus twee dezelfde figuren) dan moeten de spelers beide figuren intekenen op hun scoreformulier.
De figuren wil je zo tekenen, dat je er drie aan elkaar kunt verbinden. Voor drie symbolen die je naast elkaar hebt staan, krijg je namelijk punten. Dit kan horizontaal of verticaal. Zodra je er drie naast elkaar hebt, moet je een cirkel tekenen om de drie figuren. Deze figuren kunnen niet meer in een andere combinatie gebruikt worden in het spel. Je moet die cirkel ook direct tekenen: je mag niet afwachten wat hierna gedobbeld wordt.

Wat belangrijk is, is dat je symbolen altijd aan elkaar moeten grenzen. Je eerste symbool mag je zelf weten waar je hem tekent, maar vanaf het tweede symbool moet je altijd zorgen dat je het symbool dat je tekent, grenst aan een ander symbool dat je al getekend hebt.

review ka pai dobbelspel

Totems verbinden

Door slim te kiezen welke symbolen je pakt en waar je ze tekent, kun je meer punten scoren. Daarnaast zijn er op je scoreformulier ook vijf totems. Door deze totems te verbinden, krijg je bonuspunten. Een totem verbind je aan een andere totem door ervoor te zorgen dat er een baan van dezelfde symbolen naartoe loopt. Als je op deze manier alle totems met een andere totem verbindt, krijg je 12 bonuspunten. Als je 1 totem niet met een andere verbindt, krijg je 7 punten en zo loopt dat steeds verder af.

Tactische keuzes

Je leest het al: bij Ka Pai heb je natuurlijk geluk nodig met de symbolen die gedobbeld worden, maar tactische keuzes maken is ook zeker heel belangrijk voor een zo hoog mogelijke score.

review dobbelspel

Puntentelling Ka Pai

De puntentelling werkt als volgt: Voor alle combinaties van driehoekjes waar je een cirkel omheen getekend hebt krijg je 2 punten per combinatie. Voor alle combinaties van vierkantjes krijg je drie punten per combinatie en voor alle combinaties van rondjes krijg je vier punten.

Door de streepjes kun je bonuspunten krijgen. Als je een combinatie hebt van drie streepjes, mag je namelijk direct kiezen welk symbool jij aan het einde van het spel bonuspunten voor wil. Hoe meer combinaties van streepjes, hoe meer bonuspunten je kunt regelen.

Tot slot tel je nog de punten van de verbonden totems met elkaar op. Alles bij elkaar optellen…en wie de meeste punten heeft, wint!

Go or No Go

Misschien klinkt de uitleg zo uitgebreid, maar eigenlijk kun je binnen 5 minuten aan de slag als je dit spel voor de eerste keer speelt. Het is simpel, maar zeker uitdagend en leuk om te doen. Het ideale spel voor het hele gezin, maar ik weet ook zeker dat ik dit spel mee neem op vriendinnenweekend: ook daar is het een perfect spelletje voor!

Ka Pai Facts

  • Leeftijd: 8 jaar en ouder
  • Speelduur: 10 – 15 minuten
  • Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
  • Adviesprijs: € 14,95 en te koop op bol.
Dobbelspel Ka Pai is een leuk familiespel voor kinderen vanaf 8 jaar. Ka Pai is een tactisch spel. Lees in deze review wat wij van Ka Pai vinden.

Lees ook:
Review van Addit (rekenspel)
Review van Tiny Towns

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.