Opvoeding & Ouderschap

Zo haal je het beste uit je oudergesprek op school!

oudergesprek op school
Joyce

De meeste kinderen krijgen deze periode hun rapport van school en daar horen de rapport- of oudergesprekken met de leerkracht ook bij. In mijn blog geef ik je tips hoe je het beste dit oudergesprek met de leerkracht aan kan gaan en daardoor het meeste eruit haalt.

Zet je vragen en/of opmerkingen voor het oudergesprek op papier

Het is handig om alles op papier te zetten. Zo weet je zeker dat je niks vergeet te vragen of te zeggen. En dat is fijn. De volgende vragen zou je kunnen stellen

 • Hoe gedraagt mijn kind zich in de klas?
 • Heeft mijn kind vriendjes?
 • Durft mijn kind dingen te vragen?
 • Is hij erg verlegen? Of juist haantje de voorste?
 • Zijn er vakken die niet goed gaan?
 • Pest mijn kind of wordt hij gepest?
 • Is hij sociaal?
 • Zijn er dingen die wij thuis kunnen doen?

Bedenk ook welke dingen je vanuit het rapport wil weten. Is een cijfer lager dan je had verwacht. Vraag aan de leerkracht tijdens het oudergesprek of hij kan vertellen hoe dat komt. Jullie willen allebei jouw kind helpen.

Schrijf alles op

Je bent zeker niet de eerste die na het oudergesprek buiten staat en niet meer goed weet wat er is gezegd. Maak aantekeningen en schrijf de belangrijkste dingen op. Weet je het niet zeker wat de leerkrachten bedoelde? Vraag het gerust. Zo kan je thuis nogmaals doorlezen wat er allemaal is gezegd of, als je alleen bent geweest, vertellen aan je partner wat er is gezegd. Handig toch?

Begin positief

Iedereen vindt het fijn om positieve dingen te horen. Zo ook de leerkracht. Begin gerust met te vertellen wat jij fijn vindt gaan dit jaar. Of wat je waardeert aan de juf. Een positief begin is het halve werk. En bovendien zorg je voor een goede sfeer.

Hou het bij jezelf

De leerkrachten dingen verwijten heeft geen zin. Je jaagt ze daarmee alleen maar in het harnas en daar kom je niet verder mee. Beter is om te zeggen “Ik ziel dat mijn kind rekenen heel erg moeilijk vindt” in plaats van “Hij heeft een onvoldoende voor rekenen. Hoe los jij dat op?” Probeer niet boos te worden wanneer de leerkracht een probleem aankaart. Dit is geen kritiek op jou, maar een punt waar de leerkracht zich zorgen over maakt. Probeer samen tot een oplossing te komen.

Vraag om uitleg

Snap je sommige dingen niet of gaan begrippen langs je heen? Vraag om uitleg! De leerkrachten zijn bekend met alle termen en begrippen. Daardoor kunnen ze soms vergeten dat niet iedereen dit begrijpt. Vraag gerust om uitleg. Vinden ze echt niet erg.

Meer tijd nodig dan het oudergesprek duurt?

De oudergesprekken duren normaal gesproken 10 minuten en omdat alle ouders die avond aan de beurt willen komen, houden leerkrachten zich hier meestal goed aan. Heb je het gevoel dat je nog langer wil praten? Maak een vervolgafspraak voor een andere dag. Dan hebben jullie alle tijd om erover door te praten. Accepteer de 10 minuten van de leerkracht en sluit af wanneer je hoort of ziet dat de tien minuten voorbij zijn.

Samenvatting

Misschien vind je het wel fijn om even alles samen te vatten. Heb je alles begrepen. Zijn er afspraken gemaakt? Wie doet wat? Zorg dat het voor jou duidelijk is.

Sluit goed af

Probeer het oudergesprek positief te eindigen. Dat is niet alleen voor jou fijn, maar ook voor de leerkracht.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie het oudergesprek ervaren. Vind je ze fijn of is het een moetje? 

Heb je een oudergesprek op school en wil je je goed voorbereiden? Met deze tips bereid je je goed voor voor het oudergesprek en haal je alles eruit!


Klasfoto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

 • Reply
  8 tips om je kind te helpen met school - Go or No Go
  8 juli 2020 at 10:12

  […] school (zelfs volgens deze leerkrachten!) een bijzaak zou moeten zijn! Vraag dus (evt bij een oudergesprek, maar kan ook daar buiten) hoe het met je kind gaat en focus die vragen niet al teveel op […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.