Gastblog Kerst Opvoeding & Ouderschap

Veilig vuurwerk afsteken met kinderen: 5 tips

Veilig vuurwerken afsteken met kinderen: 5 tips
Linda - Go or No Go

Voordat je het weet staan kerst en nieuwjaar alweer voor de deur, en kun je op pad om vuurwerk te gaan kopen. Grote kans dat ook de kinderen maar al te graag aanwezig zijn tijdens de festiviteiten. Nu is het geweldig leuk om grote evenementen zoals het familievuurwerk in Tilburg te bezoeken, en met de hele familie op een veilige manier van het vuurwerk te genieten. Maar wat als je thuis in de straat vuurwerk af wilt steken, of als je kinderen graag ook met vuurwerk bezig zijn? Hoe zorg je er nu voor dat vuurwerk en kinderen op een veilige manier samen gaan? We geven je een aantal tips voor vuurwerk afsteken met kinderen.

  1. Het kopen van vuurwerk

Het begint allemaal met het kopen van vuurwerk. Koop alleen vuurwerk dat binnen de vastgestelde verkoopdagen op officiële verkooppunten verkocht wordt. Zo weet je zeker dat je veilig vuurwerk van de juiste kwaliteit in huis haalt. Mocht je de mogelijkheid hebben, schaf dan ook meteen een vuurwerkbril aan voor je kinderen, maar ook voor jezelf.

  1. Vuurwerk afsteken met kinderen

Je kunt op de verpakking van je vuurwerk zien vanaf welke leeftijd het afgestoken mag worden. De minimumleeftijd hangt vaak af van het soort vuurwerk. Vuurwerk in de categorie F1 mag bijvoorbeeld vanaf 12 jaar afgestoken worden en is vaak vuurwerk dat weinig geluidsoverlast oplevert en ook in een besloten ruimte gebruikt kan worden. Vuurwerk in de categorie F2 mag vanaf 16 jaar afgestoken worden, en kan alleen buitenshuis gebruikt worden. Het vuurwerk in categorie F3 is voor de leeftijd vanaf 18 jaar, en levert middelmatig gevaar op.

  1. Begrijp je kinderen

Het is als ouder natuurlijk belangrijk om te begrijpen dat je kinderen vuurwerk gewoon hartstikke leuk vinden. Het is een stuk spannender voor de kleintjes dan dat het voor de volwassenen is; sommige kinderen verheugen zich er het hele jaar op! Probeer hier als ouder dan ook begrip voor te tonen, en maak het geen ‘verboden’ of gevaarlijk iets.

  1. Grenzen stellen

Maar je mag als ouder ook duidelijke grenzen stellen. Je hoeft niet alles te accepteren; kinderen hebben nu eenmaal regels en grenzen nodig. Maak afspraken over de soorten vuurwerk die ze mogen gebruiken, wanneer ze dit mogen gebruiken en hoeveel budget ze krijgen om eventueel zelf vuurwerk aan te schaffen.

  1. Kinderen betrekken

Kinderen willen natuurlijk vooral zoveel mogelijk betrokken worden bij wat papa en mama en andere volwassenen doen. Probeer de allerkleinsten dan ook zoveel mogelijk mee te nemen in het proces. Wanneer papa het ‘grote mensen vuurwerk’ afsteekt kun je de kleintjes bijvoorbeeld mee laten doen door een sterretje in de hand te geven, of ze een lucifer af te laten steken die papa vervolgens gebruikt voor het vuurwerk. Zo is vuurwerk afsteken met kinderen leuk én veilig!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.