Opvoeding & Ouderschap

Tieners: zo kunnen ze veilig internetten

Tieners: zo kunnen ze veilig internetten De wonderlijke wereld van een 10-jarige

Je hoort wel vaker dat het opvoeden van kinderen moeilijk kan zijn. Zeker als ze de puberteit bereiken. Van tevoren weet je niet hoe lastig dit kan zijn en wat je allemaal te wachten staat. Toch wil je je kind beschermen voor de grote boze wereld, voor zover dat kan. Natuurlijk gaan ze wel hun eigen gang: dit is hét moment om een eigen identiteit te ontwikkelen en erachter te komen wie je bent als mens hier op de aarde. Het liefst zou je ze in een glazen potje stoppen met een slot, totdat deze moeilijke periode achter de rug is en ze minder vatbaar zijn voor alles wat papa en mama liever niet hebben. Maar hoe kun je je kind nu beschermen en enige toezicht houden in een digitaal tijdperk als dit?

Duidelijke afspraken en grenzen

Hoe vervelend tieners het ook vinden dat papa en mama regels hebben, is het erg belangrijk om duidelijke afspraken en grenzen aan te geven. Dat geeft kinderen rust en duidelijkheid, ook al zullen ze vast proberen om die grenzen te overschrijden en je uit te proberen. Zo kun je afspreken dat als het bedtijd is, de telefoon beneden blijft. Ook al is er wifi en hebben ze een internet abonnement bij KPN en dus data genoeg, het zorgt wel voor meer overzicht op wat er met de telefoon gebeurt, wat ouders een veiliger gevoel geeft.

Tijdslimieten

Een tweede duidelijke afspraak die je maken kunt, is het instellen van een tijdslimiet voor de computer en TV. Zeker als er meerdere kinderen in het gezin zijn, is dit ook handig, omdat iedereen wel een beurt krijgt om zijn of haar ding te doen op de gezamenlijke computer, laptop of de televisie. En als iedereen weet hoeveel tijd er is, kan daar op terug gevallen worden, mocht men zich niet aan de afspraak houden. Zijn jouw dertig minuten voorbij? Heb je je programma’s gekeken? Je mail gecheckt en gechat met vrienden? Prima. Dan is nu je broertje of zusje aan de beurt. Op deze manier kan iedereen gebruik maken van internet en TV en kan iedereen zijn eigen favoriete programma’s of bezigheden doen binnen zijn of haar tijd.

Praat erover

Je kunt door deze afspraken je kind enigszins observeren. Wat echter ook belangrijk is, is het praten over het gebruik van internet. Grote kans dat jij als volwassene veel meer gevaren ziet, waar je kind de schouders nog bij ophaalt. Praat erover en kijk eens mee. Daarbij is het ook belangrijk dat je je kind laat voelen dat je hem of haar vertrouwt in het internetgebruik.

Hoe zorg jij ervoor dat je kinderen veilig internetten?


Lees ook: Een nieuwe telefoon uitzoeken!

Dit artikel is een samenwerking


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.