10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 8 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Potion Explosion van 999 Games

Potion Explosion speluitleg review

De verlanglijstjes worden hier in huis alweer langzaam gevuld. Ik weet het, het is oktober, maar onze jongens zijn er alweer volop mee bezig! Niet zo gek ook, aangezien het eerste speelgoedboek al op de deurmat lag onlangs. Op zijn lijstje stond het spel Potion Explosion. Hiervan had hij een filmpje op YouTube gezien en dat leek hem geweldig! Wat Jesse niet wist, is dat ik dit spel onlangs voor een review had ontvangen…dus je kunt je wel voorstellen hoe super blij hij was toen hij hoorde dat we het mochten gaan testen!

Potion Explosion speluitleg review

Potion Explosion – Tweede editie

Potion Explosion is geen nieuw spel. Sterker nog, in 2016 won Potion Explosion al de Speelgoed van het Jaar Verkiezing! Maar wat wel nieuw is, is dat dit een tweede editie is van het spel. Hierbij is de ingrediënten-mixer vernieuwd: van karton naar kunststof.

Speluitleg Potion Explosion

De bedoeling van het spel is dat je toverdrankjes gaat brouwen. Deze kun je maken door de juiste ingrediënten te verzamelen. Deze ingrediënten vind je in de mixer. In deze ingrediënten-mixer liggen vier kleuren knikkers in rijtjes. Iedere kleur knikker staat voor een ingrediënt:

  • Zwart: Ogersnot! Deze stroperige substantie wordt vaak gebruikt om vluchtige stoffen te verdikken. Het is nog een hele uitdaging o ogersnot te krijgen trouwens! Probeer zelf maar eens naar een moeras te gaan en een oger te vinden. Daarnaast zijn ogers vaak verkouden en moet je dus met je zakdoek bij de oger wachten tot hij niest. Vervolgens vang je het snot op met die zakdoek. Niet geschikt voor mensen met een zwakke maag dus.
  • Blauw: Eenhoorntranen! Eenhoorntranen zijn de puurste vloeistof in de wereld van magie. Het verzamelen is gelukkig wel heel gemakkelijk, want eenhoorns zijn nu eenmaal altijd depressief. Zoek er één, maak een grap over zijn hoorn en bereid je voor op een tranendouche.
  • Rood: Drakenrook! De giftige gassen die door deze reptielen worden uitgeademd, worden gebruikt vanwege hun magische krachten. Zelf niet inademen hoor! Maar de rook vangen is ook een hele uitdaging. Je moet zijn neus kietelen tot hij heel boos wordt. Dan vang je de rook in een fles….en ren je voor je leven!
  • Geel: Feeënroos! Dit wordt ook wel gebruikt door ondeugende kinderen die weigeren volwassen te worden, andere kinderen ontvoeren en hen laten verdwalen (dus…). Hoe je aan feeënroos komt? Simpel: vang een fee, kam haar haren en vang het roos op.
Potion Explosion speluitleg review

En dan…

Goed, nu jullie weten welke kleuren knikkers er zijn en waar die voor staan, is het tijd om uit te leggen hoe je je toverdrankjes brouwt. In de ingrediënten-mixer zijn vijf rijtjes met knikkers: alle kleuren door elkaar. Iedere speler heeft twee flesjes toverdrank die hij moet gaan brouwen. Dit doe je door de juiste kleur knikkers op je toverdrankje te leggen. De knikkers mag je pakken uit de ingrediënten-mixer. Niet zomaar natuurlijk: je mag één knikker random pakken en vervolgens alle knikkers die een explosie veroorzaken. Een explosie ontstaat wanneer er, doordat jij een knikker wegpakt uit de rij, twee of meer knikkers in dezelfde kleur tegen elkaar aan vallen.
Voorbeeldje: als er een rijtje knikker ligt in de volgorde: geel – geel – blauw – geel, en jij pakt de blauwe knikker er tussenuit, vallen de gele knikkers op elkaar en heb je een explosie. Je mag nu dus ook de drie gele knikkers pakken. Als je die drie gele knikker pakt en vervolgens vallen er weer twee of meer knikker in dezelfde kleur tegen elkaar, dan mag je óók die knikkers weer pakken. Zo kan het dus voorkomen dat je wel tien knikkers in één beurt mag pakken!

Toverdrankjes brouwen

Met de knikkers die je mag pakken vul je je toverdrankjes. Zodra je een toverdrankje gevuld hebt met alle benodigde knikkers, dan mag je het drankje in je verzameling leggen. Vervolgens mag je de knikkers van dit drankje terug doen in de mixer en een nieuw toverdrankje kiezen wat je in je volgende beurt wil gaan brouwen.
Er zijn meerdere soorten toverdrankjes en met het brouwen hiervan kun je extra prestige punten krijgen. Die krijg je als je drie dezelfde drankjes brouwt en ook als je 5 verschillende drankjes brouwt.
Daarnaast zijn de toverdrankjes zelf ook punten waard aan het einde van het spel.

Toverdrankjes drinken

Wanneer je een toverdrankje in je verzameling hebt liggen, dan kun je die ook opdrinken. Wanneer je dit doet, kun je de speciale kracht van dit toverdrankje gebruiken. Dat zijn krachten zoals een of meerdere knikkers naar keuze uit de mixer nemen of knikkers bij een andere spelen inpikken. Heb je je toverdrankje gebruikt, dan leg je hem op zijn kop in je verzameling. Op deze manier weet je dat je het drankje al gebruikt hebt. Aan het einde van het spel tellen de punten van het toverdrankje wel gewoon mee bij je eindscore.

review Potion Explosion

Hulp van de professor

Je kunt tijdens het spelen ook de hulp inschakelen van de professor. Dit kost je wel twee punten, maar je mag dan een knikker naar keuze uit de ingrediënten-mixer nemen en die gebruiken voor een van je toverdrankjes. Vervolgens mag je je beurt gewoon verder spelen.

Wanneer is Potion Explosion af?

Het spel is afgelopen als alle toverdrankjes gebrouwen zijn óf als alle prestige punten die je door het spel heen kunt verdienen op zijn. Wanneer dit bij één speler het geval is, wordt de ronde nog wel afgespeeld en komen alle andere spelers dus nog één keer aan de beurt.
Dan is het tijd om voor de puntentelling. Alle punten van de toverdrankjes en prestigepunten worden bij elkaar opgeteld. Vervolgens worden de eventuele minpunten (die je krijgt als je hulp van de professor hebt ingeschakeld) ervan afgetrokken. De speler met de meeste punten wint.

toverdrankjes speluitleg 999 games

Go or No Go

Potion Explosion is een tactisch spel waar je kunt proberen een paar stappen verder te denken (‘als ik deze knikker pak, dan vallen deze knikkers tegen elkaar en vervolgens die knikkers ook nog tegen elkaar’) én kunt proberen om je tegenstanders dwars te zitten. Daan en Jesse vinden het spel erg leuk. Ze zijn wel nog met name bezig met hun eigen toverdrankjes en minder met het tactisch spelen ten opzichte van de rest, maar dat vereist ook best wel wat inzicht natuurlijk. Het is een spel wat ze graag vaak willen spelen en wat ook echt leuk blijft omdat het steeds weer anders verloopt. Potion Explosion krijgt zeker een GO!

review Potion Explosion

Facts – Potion Explosion

  • Leeftijd: vanaf 8 jaar
  • Speelduur: 45 minuten
  • Aantal spelers: 1 t/m 4 spelers
  • Adviesprijs: € 46,99 en te koop via bol.com

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze review en speluitleg van Potion Explosion op Pinterest bewaren ♥

Review en speluitleg van Potion Explosion van 999Games, het toverdrankjes spel

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.