10 jaar 11 jaar 12 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Educatief Game reviews

{ Review } | Osmo: spelen en leren op de iPad

review Osmo: spelen en leren op de iPad
Cassandra
Laatste berichten van Cassandra (alles zien)

Kinderen (tussen 5 en 12 jaar) kunnen met de Osmo Creative set en een iPad spelenderwijs leren te creëren, uit te vinden en te ontdekken. Hoe je tekeningen tot leven kunt laten komen en de creativiteit van je kind(eren) kunt stimuleren lees je in deze review.

Voor je verder gaat met lezen: Om Osmo te kunnen gebruiken dien je in het bezit te zijn van een iPad of iPhone. Deze wordt niet meegeleverd. Om Osmo op een iPhone te gebruiken, raad ik je aan om de iPhone base aan te schaffen (los verkrijgbaar). 

review Osmo: spelen en leren op de iPad

Over Osmo

De basis van waaruit Osmo is ontworpen bestaat uit spelen, leren en sociale interactie. Dankzij het combineren van ambitie, passie en innovatieve ideeën  hebben jonge ouders van de Stanford Universiteit en Google een product weten te ontwerpen die kinderen samen met nieuwe technologie, een positieve speel- en leerervaring biedt.

Osmo Creative Kit

Met de creatieve set van Osmo speel je niet op de iPad, maar ervoor. Kinderen leren prachtige tekeningen te maken (Masterpiece) en veranderen in ware kunstenaars. Kinderen leren met Newton hoe je problemen kunt oplossen en ze worden daarnaast uitgedaagd op op avontuur te gaan met het grappige, maar ook heel vriendelijke Monster. Tekeningen en verbeelden komen helemaal tot leven.

De basis van Osmo begint met het game-systeem welke bestaat uit een iPad base (houder) en een reflector. De reflector is een kapje met daarin een spiegeltje die je op de FaceTime camera van je iPad plaatst. Wat heel tof is aan de reflector (het spiegeltje), is dat je iPad nu alles kan zien en registreren wat er voor hem gebeurt. Ook wel fijn om te weten is dat wanneer je deze basis bezit (ook los te koop), je alle kanten op kan en je speelplezier met Osmo nog verder kunt uitbreiden. Een lijstje met een greep uit deze sets lees je verderop in dit artikel.

Uiteraard moet je de iPad nog in de iPad base/houder zetten en je kunt beginnen! Oké bijna dan. Je moet natuurlijk nog wat apps downloaden, maar daarover later meer, eerst even kijken wat er allemaal in de doos zit.

Inhoud Osmo Creative Kit

 • Osmo-gamesysteem bestaande uit iPad Base (standaard) en Reflector (spiegel).
 • Osmo Creative Board: Whiteboard op a4 grootte met beschermtasje
 • Drie games om (gratis) te downloaden: Monster, Masterpiece, Newton.
 • 4 Yoobi-stiften (uitwisbaar) in de kleuren groen, blauw, rood en paars.
 • Zachte blauwe pouch van Yoobi : een etui en wisser in één.

De Osmo Creative Kit Apps in een notendop:

De Osmo Creative Kit maakt gebruik van 3 leerzame apps die je kunt downloaden in de Appstore. De apps hebben (eenmaal gedownload) geen internet verbinding nodig om te kunnen spelen. Hieronder ligt ik elke app even toe en wat je ermee kunt doen.

osmo ipad review

Monster

De eerste app is de Engelstalige Monster app waarbij kinderen worden uitgedaagd om op avontuur te gaan met het leuke Monster Mo. De geschreven tekst in de app is Nederlands en de gesproken tekst is Engelstalig. Leia vindt het overigens geen probleem dat de app in het Engelstalig is. Op school leert ze ook al wel wat dingen in het Engels en ook wij proberen het thuis te stimuleren. Maar we begeleiden haar wel her en der wanneer ze met Osmo speelt.

Wanneer je op avontuur gaat, geeft het Monster je een keuze. Nadat je een keuze hebt gemaakt mag je het gaan tekenen op het whiteboard. En wat er daarna gebeurt, is het allerleukste: je tekening wordt vanaf het whiteboard in het scherm getrokken en krijgt een eigen rol in het verhaal. Omdat de tekening van je kind nu echt tot leven komt, voelt het voor hem of haar net of ze zelf de bedenker zijn van het verhaal.

De keuzes zijn uiteraard beperkt, maar het mooie aan deze Monster app is dat het kinderen stimuleert om te durven tekenen. Want hoe vaak hoor jij je kind zeggen, “dat kan ik niet?“. Leia roept dit met regelmaat (zonder enige vorm van proberen) en wij proberen haar altijd te stimuleren met “eerst proberen dan kun je het leren“. Daarnaast leggen we haar ook altijd uit dat het niet erg is als het niet meteen lukt. Een manier waarmee we haar zelfvertrouwen proberen op te bouwen. Ik denk dat deze app daar ook een rol in kan spelen. Er is namelijk tijdens het spelen geen goed of fout en kunnen tekeningen worden aangepast of zelfs gewist. Hoera voor de knuffelbare wisser!

osmo ipad review

Newton

Één van de eerste apps van Osmo is Newton. Bij deze app gebruik je ook weer het whiteboard, hoewel je ook gewoon een wit tekenvel op a4 formaat kunt gebruiken met normale potloden en/of stiften.

Je ziet op het scherm van de iPad balletjes naar beneden vallen en die moet je dusdanig manipuleren dat ze hun doel bereiken. Wanneer je lijn op het whiteboard tekent, verschijnt deze ook op het scherm. Het balletje zal hier tegenaan tikken om zo zijn doel te bereiken. Heb je de lijn verkeerd geplaatst dan kun je deze weer uitwissen met de blauwe pouch en opnieuw beginnen. De Newton app is een leuk spel die je kind leert om meer ruimtelijk inzicht te krijgen door strategisch na te denken over het plaatsen van de lijnen.

Masterpiece

Masterpiece is de laatste app: hierbij leren kinderen echt tekenen. Met behulp van het Osmo game-systeem leer je prachtige tekeningen te maken. Je ziet op de iPad lijnen staan die je moet overtrekken door op het whiteboard te tekenen.

Je kijkt dus naar je iPad scherm terwijl je tegelijkertijd tekent op het whiteboard. Dat is nog best lastig zal ik je vertellen. Je kunt ook een eigen foto in lijnen laten omzetten en deze dan overtrekken. Een kunstwerk maken van een foto met je bestie is natuurlijk wel super cool! Alle kunstwerken worden als video opgeslagen in je account die je later ook weer kunt terug kijken. In deze video zie je precies hoe je je kunstwerk hebt gemaakt.

Verkrijgbaarheid en technische specificaties

De Creative kit van Osmo is geschikt voor kinderen vanaf 5 tot 12 jaar, al denk ik dat heel veel volwassenen (waaronder wijzelf) hier ook erg veel plezier mee kunnen beleven. Ik denk dat je kinderen vanaf 8 jaar prima zelfstandig kunt laten spelen met de Osmo Creative kit. Tot die tijd is enige vorm van hulp en begeleiding wel gewenst.

De kit is o.a. te bestellen via de website van Apple, Amazon en van Bol.com voor €79,95.

Geschikt voor : Apple iPad 10.2 (2019), Apple iPad 2, Apple iPad 3, Apple iPad 4, Apple iPad 5 (iPad 2017), Apple iPad Air 1, Apple iPad Air 2, Apple iPad Mini 1, Apple iPad Mini 2 (Retina), Apple iPad Mini 3, Apple iPad Mini 4, Apple iPad Pro 10.5, Apple iPad Pro 9.7

Zoals bovenin genoemd, is het ook mogelijk om een iPhone base aan te schaffen zodat je de spellen van Osmo hier op kunt spelen. De iPhone base is geschikt voor de iPhone 6, 6s, 6 Plus, 6s Plus, 7, 7 Plus, 8 en 8 Plus en kost €29,95.

erg leuk speelgoed voor ipad

Uitbreidingsets van Osmo

Naast deze Creative Kit heeft Osmo nog veel meer toffe sets die je kunt combineren met de Osmo basis. Prijzen verschillen van 29,95 tot ver boven de 100 euro. Het hele overzicht van prijzen en meer informatie over deze sets kun je hier vinden.

 • Osmo Detective Agency : Leert je kind naast het onderzoeken van zaken en oplossen van problemen en mysteries ook topografie.
 • Osmo Numbers : Leert je kind rekenen.
 • Osmo Coding Jam (lees hier onze review) : Met de Osmo coding spelblokjes maken kinderen hun eigen muziek met grappige karakters uit verschillende werelden en leren zij tegelijkertijd de basisprincipes van programmeren.
 • Osmo Genius Kit : Met deze volledige kit leren kinderen zelf wetenschap, wiskunde, kunst en meer te ontdekken.
 • Osmo Super studio : Met de Osmo Super Studio spellen breng je de favoriete Disney figuurtjes van je kind, door middel van tekenen, tot leven. Er zijn 3 verschillende versies verkrijgbaar namelijk; Disney Princess, Mickey Mouse of The incredibles. En binnenkort ook Frozen 2.
 • Osmo Pizza Company (lees hier onze review) : Leert je kind rekenen en omgaan met geld door het bereiden van eigen pizza’s en het bedienen van de klanten.
 • Osmo Hotwheels Mindracers Kit : Leert je kind strategische beslissingen te maken.

Go or No Go

Mijn conclusie is in elk geval een absolute go. Leia gaat helemaal op in deze interactieve leeromgeving en we hebben al een paar keer flink gelachen. Met name met de Monster app!

Wij zijn in elk geval heel erg blij met Osmo en willen onze schermtijd best verlengen wanneer ze hiermee speelt. We zijn ook al aan het rondkijken om een uitbreiding aan te schaffen voor de feestdagen. En aangezien wij de tweelingzus van Elsa hier in huis hebben wonen denk ik dat de eerste Osmo uitbreidingsset van Frozen is haha!

Verder heb ik nog zitten speuren naar extra kleuren markers, maar die van Yoobi kon ik in Nederland niet vinden. Op de website van Osmo heb ik gelezen dat je ook andere stiften kunt kopen, zolang het maar dry erase markers zijn. Merken als Crayola of BIC hebben deze wel in het assortiment.

leerzaam spel ipad kinden 6 jaar osmo

Osmo Facts

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze review van Osmo voor de iPad op Pinterest bewaren ♥

Met Osmo kan je kind spelen en leren op de iPad tegelijk. De leerzame spellen van OSMO voor op de iPad zijn erg leuk, voor zowel kinderen als ouders!
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 5 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.