- Een warme en sfeervolle inrichting van je appartement - 31 juli 2024
- { Boek Recensie } | Bunnie VS. Monkie en de terugkeer van de lijpe das - 16 juni 2024
- { Review } Trust Gaming toetsenbord & gaming muis - 7 mei 2024
Samenwerken om zo de tempel te herstellen: dat is Menara in het heel kort! Bij coöperatieve spellen werk je samen met je medespelers om zo jullie doel te behalen. In deze review lees je alles over het spel Menara van 999 Games en natuurlijk geven wij onze mening!
Gezelschapsspel Menara
Menara (Maleisisch voor tempeltoren) kan gespeeld worden met 1 tot en met 4 spelers. Ongeacht het aantal spelers is het doel hetzelfde: de opbouw van de tempel. Als je met meerdere spelers speelt, werk je dus samen en heb je een gezamenlijk doel. Er komt in dit spel dus niet uiteindelijk één winnaar: jullie winnen samen, of niemand wint.
Spelregels Menara
De speluitleg van Menara is als volgt. Door middel van pilaren en tempelvloeren moet de tempel opnieuw opgebouwd worden. Iedere speler ontvangt een aantal gekleurde pilaren en daarnaast wordt voorafgaande aan het spel een basisvloer neergelegd. Deze bestaat uit drie tempelvloeren. Ook is er een kamp met zes pilaren, waar iedere speler in zijn of haar beurt een aantal pilaren mag ruilen met zijn eigen pilaren.
Op de tempelvloeren staan gekleurde rondjes, die aangeven welke kleur pilaar erop gebouwd mag worden. Wanneer je aan de beurt bent, trek je een bouwtekening-kaartje. Je heb drie keuzes: makkelijk, gemiddeld en moeilijk. Bij de makkelijke kaartjes kom je meestal wel goed weg; je moet dan bijvoorbeeld twee pilaren bouwen. Bij de moeilijke kaarten wordt het al snel lastiger. Daar moet je bijvoorbeeld pilaren gaan verplaatsen of vier pilaren tegelijk plaatsen.
Het aantal bouwlagen van de tempel
Wanneer een tempelvloer volgebouwd is met pilaren, mag er een tempelvloer bovenop gelegd worden. Zo wordt je tempel dus hoger. Dat moet ook, want je hebt ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet de tempel uit een bepaald aantal lagen bestaan. Dat aantal lagen wordt tijdens het spelen bepaald. Dat zijn er altijd minimaal drie, maar dat aantal loopt op wanneer je bijvoorbeeld een bouwtekening-kaartje niet kunt uitvoeren. Wanneer je bijvoorbeeld geen drie pilaren in een beurt kunt plaatsen, moet jij je bouwtekening-kaartje op tafel neerleggen bij de rij van vereiste tempel-bouwlagen. Nu moet je tempel dus niet drie, maar vier bouwlagen hoog worden.
Jouw beurt
Wanneer je aan de beurt bent mag je, zoals gezegd, eerst een aantal gekleurde pilaren ruilen met het kamp waar zes pilaren instaan. Vervolgens draai je een bouwtekening om en voer je de actie zoals op de bouwtekening aangegeven uit. Indien dit goed gaat, mag je je pilaren aanvullen uit de voorraad pilaren in de zak. De volgende speler is dan aan de beurt. Indien het niet goed gaat of je kunt de bouwtekening niet uitvoeren, moest je bouwtekening zoals gezegd bij de rij van vereiste tempel-bouwlagen worden gelegd.
Ons eerste spelletje Menara
Ons eerste spelletje Menara ging nog niet heel lekker. Na het lezen van de speluitleg gingen we aan de slag en kozen we in het begin veel gemiddelde en moeilijke bouwtekeningen. Want: hoe verder het spel vordert, hoe lastiger het is om de moeilijke kaarten te voltooien. Maar we waren hier iets te fanatiek in: we begonnen met moeilijke kaarten die we niet eens konden uitvoeren. Zo moesten we al pilaren naar een andere verdieping plaatsen, terwijl we nog niet eens verdiepingen gebouwd hadden. Uiteindelijk moesten we een tempel van maar liefst 10 verdiepingen hoog bouwen, maar we kwamen nog niet tot 6 verdiepingen. Oops!
Samenwerken!
Ons tweede spelletje Menara ging gelukkig een stuk beter! We begonnen met de middelmatige bouwtekening-kaartjes, afgewisseld met de makkelijke bouwtekeningen. We overlegden met elkaar wat handig was: een makkelijke, of toch een moeilijke? En we keken een stapje vooruit: “als ik in mijn beurt hier een pilaar plaats, dan kun jij in jouw beurt daar een tempelvloer volbouwen”. Dat werkte een stuk beter en zo ontdekten we dat samenwerken in dit spel dus heel belangrijk is!
Wanneer heb je Menara gewonnen?
Maar wanneer win je nu eigenlijk? Het spel kan op meerdere manieren afgelopen zijn. Je kunt winnen op drie manieren:
- De bouwtekening-kaartjes zijn allemaal op en de tempel is minimaal het aantal bouwlagen hoog dat vereist is volgens het aantal bouwlagenkaarten in de rij op tafel
- De pilaren uit het zakje zijn allemaal op en je kunt na jouw beurt jouw pilaren niet meer aanvullen. Daarnaast is de tempel minimaal het aantal bouwlagen hoog dat vereist is volgens het aantal bouwlagenkaarten in de rij op tafel
- De laatste tempelvloer is gebouwd en de tempel is minimaal het aantal bouwlagen hoog dat vereist is volgens het aantal bouwlagenkaarten in de rij op tafel
Het spel is dus nog niet afgelopen als je het aantal vereiste bouwlagen bereikt hebt, maar de bouwtekeningen, pilaren of tempelvloeren zijn nog niet op. Dan moet je dus zorgen dat je je tempel net zo lang in tact houdt, tot een van deze drie onderdelen wel op zijn.
Wanneer de tempel instort hebben jullie verloren en ook wanneer de bouwtekeningen, pilaren of tempelvloeren op zijn maar je tempel is niet het vereiste aantal bouwlagen, hebben jullie verloren.
Go or No Go
Menara vinden wij een erg leuk spel. Tijdens het spelen ben je bezig met tactiek en behendigheid. Want als jij je trillende handen niet onder controle hebt, wordt het lastig om de tempel te bouwen! Daan en Jesse vonden het ook wel behoorlijk spannend worden toen ze pilaren op een hoge bouwlaag moesten zetten (dat is aan die serieuze gezichtjes op alle foto’s wel te zien ook!). De interactie tijdens het spel vind ik ook echt een pluspunt: samenwerken is essentieel en een stap vooruit denken komt het spel ook zeker ten goede. Mooie vaardigheden die tijdens dit spel getraind worden dus.
Daan en Jesse vinden het spel leuk om te spelen, al zijn mijn man en ik nog enthousiaster als de jongens en kunnen wij dit spel met gemak een paar potjes achter elkaar spelen. We geven Menara zeker een GO!
Speelgoed van het Jaar verkiezing 2019
Menara is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar verkiezing 2019, in de categorie 10 en 11 jaar. Je kunt je stem hier uitbrengen voor dit spel en dan maak je ook meteen kans om het genomineerde speelgoed te winnen!
Facts – De Schatzoekers van de Kuala-Archipel
- Leeftijd: vanaf 8 jaar
- Speelduur: 30 – 40 minuten
- Aantal spelers: 1 t/m 4 spelers
- Prijs: € 42,99 en te koop bij bol.com
Lees ook: Potion Explosion van 999 Games
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
2 Comments
{ Review } | Coöperatief bordspel Red Peak - Go or No Go
28 november 2019 at 12:00[…] Lees ook: Review van coöperatief spel Menara […]
Speelgoed van het jaar 2019: De Winnaars + Genomineerden - Go or No Go
19 oktober 2019 at 17:27[…] deze categorie zijn genomineerd: De Kwakzalvers van Kakelenburg van 999 Games, het coöperatieve bouwspel Menara van 999 Games, Pictionary Air van Mattel, Slide Quest van Asmodee en Escape Room the Game: Jumani […]