Creatief & Knutselen Natuur

Hoe maak je een mooie herfsttafel?

herfsttafel maken bso kdv
Joyce

Hoewel het nu nog zomer is, begint de herfst er langzaam aan te komen. Sommige van ons vinden het heerlijk om dan hun tafel op te vrolijken met een mooie herfststukje. Zo ook een vriendin van mij. Zij maakt bij elk thema de mooiste dingen voor op tafel en de mooiste hoekjes in haar huis. Dankzij haar en haar foto’s kan ik jullie vertellen hoe je een mooie herfsttafel kan maken. Een herfsttafel maken is namelijk ook een leuke activiteit om samen met kinderen te doen!

Zoek en look

De beste inspiratie krijg je door af te kijken bij anderen. Zoek heel internet af (lang leve Pinterest) en kijk (look) wat zij allemaal hebben gebruikt. Schrijf de dingen op die jij het meeste opviel of mooi vond. Kijk vooral ook wat voor materiaal ze hebben gebruikt. Wat spreekt jou aan? Wil het heel natuurlijk houden? Een tikkeltje romantisch of juist heel basic met spullen uit de natuur? Bekijk zoveel mogelijk dingen en je krijgt vanzelf door wat jij leuk vindt. En misschien nog wel belangrijker…. wat past in jouw huis

Thema voor je herfsttafel

Wat wil je ermee uitdragen? Is het voor de kinderen? Wil je vooral sfeer in huis? Of wil je graag dat het zo natuurlijk mogelijk eruit ziet? Bedenk voordat je gaat verzamelen wat jouw thema is. Ik hou vooral van sfeer en vind het mooi om er kaarsen bij te gebruiken. Wanneer je weet wat jouw thema wordt, kun je gerichter zoeken. Schrijf vooral op wat je wil en kijk daarna wat voor spullen je daarvoor nodig hebt.

herfsttafel maken tips

Verzamelen maar

Maak een lijstje van de spullen die je nodig hebt en kijk waar je die kan vinden. Bij mijn herfsttafels in de kleuterklas maakte ik veel gebruik van dingen uit het bos. Bladeren, kastanjes, dennenappels, beukennootjes en ga zo maar door. Kinderen vinden het geweldig om spullen te zoeken in het bos, dus maak daar vooral gebruik van! De andere dingen die ik wilde gebruiken kocht ik bij de Action of het tuincentrum. Kaboutertjes, paddenstoelen, mos. Er is genoeg om hem extra aan te kleden. Voor mijn herfststukje voor op tafel ging ik juist naar het tuincentrum en zocht ik spullen met aardtinten en nam ik mos mee.

Proberen maar

Wanneer je al je spullen hebt, ga je aan de slag. Een goede ondergrond is een must-have. Een mooi houten dienblad en een stuk hout. In ieder geval iets dat stevig en plat is. Dat wordt je “werkblad” en daar ga je op “bouwen” Een herfststukje of tafel hoeft helemaal niet symmetrisch, maar kan natuurlijk wel.  Ik hou ervan om eerst te beginnen met een laagje mos of kleine takjes. Zo begin je al met een beetje kleur. De kaarsen zet ik vaak in het midden en alle herfstproducten leg ik erom heen. Je hebt ook heel mooie waxinelichthoudertje van hout. Super mooi voor zo’n stukje. Geeft weer gelijk een stukje sfeer. Mos zorgt weer voor contrast tegenover je bruine tinten die je in de herfst vindt. Bij verschillende winkels kan je ook nepbladeren kopen. Mooie bladeren met gele, oranje en rode kleuren fleuren je tafel weer op. Wanneer je naar het bos bent geweest, kun je de spullen die je hebt gevonden er weer bij leggen. Zo blijft je tafel ‘leven’.

herfsttafel maken

Herfsthoek

Heb je de luxe om een hele hoek in te richten als thema, dan kun je wat grotere dingen gebruiken en alle gevonden voorwerpen uit het bos erbij doen. Een mooi kleedje of laken eronder geeft je hoekje net even wat meer sfeer. Ook grote paddenstoelen van plastic doen het goed, Er zijn zoveel leuke dingen je die kan toevoegen. Ook kinderen vinden het geweldig om dit te doen en te maken. Vorig jaar gingen mijn kleuters helemaal los in de klas. Alles uit het bos werd meegenomen.

Tips voor het maken van een herfsttafel

  • zorg ervoor dat de spullen droog en schoon zijn.
  • zorg voor een goede ondergrond
  • kleine kinderen? Bedenk of het handig is om kaarsen te gebruiken

Ik ben erg benieuwd of jullie ook een herfsttafel thuis hebben. Nog geen herfsttafel?
Dan hoop ik dat ik je geïnspireerd heb om er eentje te maken. Ik ben erg benieuwd naar jullie creaties!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze herfsttafel tips op Pinterest bewaren ♥

Een herfsttafel maken is niet lastig en het geeft een leuke sfeer in huis. Een herfsttafel met kinderen maken is erg leuk. Bekijk dit handige stappenplan.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.