11 jaar 12 jaar 13 jaar 8 jaar 9 jaar Opvoeding & Ouderschap

Wat is WikiKids? Ontdek Wikipedia voor kinderen!

Wat is WikiKids? Ontdek Wikipedia voor kinderen!

Kijk jij ook met enige regelmaat op Wikipedia? Wikipedia is een enorm grote encyclopedie op het internet. Niet voor niets staat Wikipedia in de top 10 meest bezochte websites ter wereld. Wikipedia kennen we allemaal, maar ben je ook al bekend met WikiKids? Denk je nu ‘Wat is WikiKids?’, lees dan verder!

Wikipedia

Eerst nog even kort over Wikipedia, want het is wel handig om te weten hoe Wikipedia werkt voor we overgaan naar WikiKids. Wikipedia is een wiki, wat inhoudt dat het vrij te bewerken is voor iedereen. Het bijzondere aan Wikipedia is dat dus jij en ik ook iets kunnen toevoegen en weghalen. Wat dus belangrijk is, is om te weten dat Wikipedia niet altijd de waarheid bevat. Precies de reden waarom studenten op scholen Wikipedia niet als bron mogen gebruiken bij een onderzoek: het is geen betrouwbare bron.
Er zijn wel mensen die Wikipedia toevoegingen controleren, maar dat zijn er zo enorm veel dat het niet altijd allemaal netjes bijgehouden wordt. Maar gelukkig klopt de meeste informatie die je op Wikipedia vindt wel. Niet voor niets is het zo populair!

Wat is WikiKids?

WikiKids is net als Wikipedia een encyclopedie, maar dan voor kinderen. De website is opgericht door Stichting Kennisnet en de informatie die erop wordt geplaatst wordt geplaatst door volwassenen én kinderen. Kinderen mogen feitjes erop plaatsen over bijvoorbeeld huisdieren, woonplaatsen, boeken en ga zo maar door. Eigenlijk over alles waar een feit over is te schrijven!
Als jij een artikel begint over bijvoorbeeld dolfijnen, dan kan het zomaar zo zijn dat dit artikel weer door andere kinderen wordt aangevuld.

Voor wie is WikiKids?

WikiKids is bedoeld voor kinderen tussen de 8 en 13 jaar, oftewel kinderen die in de bovenbouw van het basisonderwijs zitten (groep 5 tot en met 8).

Wat is WikiKids? Ontdek Wikipedia voor kinderen!

Hoe kun je op WikiKids informatie schrijven?

Zoals gezegd kan iedereen informatie toevoegen aan WikiKids. Je moet wel een account aanmaken waarmee je dit kunt doen. Je hoeft alleen een gebruikersnaam en wachtwoord op te geven. Je bent niet verplicht om een e-mailadres op te geven. Zo kunnen alle kinderen lid worden.

Stappenplan voor kinderen voor het schrijven van een artikel

Op WikiKids vind je inmiddels ruim 26.000 pagina’s met informatie. Als je informatie wil toevoegen is het altijd handig om eerst even te checken of er niet al geschreven is over dit onderwerp. De website zorgt er automatisch voor dat je eerst moet opzoeken of het onderwerp al bekend is en al eens over geschreven is.
Als dat niet zo is, is er een handig stappenplan gemaakt voor kinderen: hoe maak je een goed artikel voor WikiKids. Zo wordt een artikel indienen laagdrempelig.

Interessant voor kinderen

Voor kinderen is het natuurlijk een heel gaaf idee dat ze zelf een stukje toe kunnen voegen aan het internet. Hoe leuk is het als je kinderen in de klas een opdracht geeft om bijvoorbeeld een aantal feitjes uit een lesboek te halen, hier zelf een stukje over te schrijven en dit vervolgens op WikiKids te laten zetten. Mits het er nog niet op staat natuurlijk. Super leerzaam! De kinderen leren ten eerste iets over het onderwerp waar ze naar op zoek gaan. Ten tweede leren ze hoe je een pagina op WikiKids kunt bewerken. Ten derde leren ze hoe informatie op internet geplaatst kan worden en kun je uitleggen hoe betrouwbaar informatie is die je op internet kunt vinden.

Hulp op WikiKids

Kom je er niet helemaal uit of heb je een vraag, dan kun je deze stellen in het forum van WikiKids: de Boomhut. Je krijgt dan op korte termijn antwoord van een moderator.

Succes als je aan de slag gaat met WikiKids!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze Wat is WikiKids uitleg Pinterest bewaren ♥

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.