Creatief & Knutselen Huis & Tuin

Tips voor raamtekeningen en raamstiften

Raamtekening Mickey en Minnie
Rosie

Sinds anderhalf jaar heb ik een verslaving. Nou ja, verslaving is een groot woord. Ik vind het ontzettend leuk om op ramen te tekenen. Hier in huis heb ik op de slaapkamerramen van mijn kinderen een tekening gemaakt, in de woonkamer staat een grote tekening met vogels en bloemen op de raam en ook 2 ramen in de keuken zijn kleurrijk versierd met ballonnen en slingers, want er is er hier 1 bijna jarig. Daarnaast heb ik de ramen van mijn schoonzusje en een vriendin ook mogen voorzien van een tekening. Bij mijn schoonzusje een geboorte-raamtekening en bij mijn vriendin naast een geboorte-raamtekening ook een tekening op de slaapkamer van haar dochter.

Ook in de Sinterklaastijd, Kersttijd (zie hier leuke voorbeelden!), met Pasen, Carnaval en tijdens de lente, zomer, herfst of winter staan hier een paar ramen vol getekend met tekeningen.

Niet alleen ik teken thuis op de ramen, ook mijn dochter van (net een weekje) 4 jaar en mijn zoon van 2 jaar hebben de stiften en het raam ontdekt. Dus als het een regenachtige dag is, pakken wij de raamstiften en gaan we de ramen mooi versieren. Het voordeel is dat je het raam ook weer zo schoon hebt voor als je er genoeg van hebt.

Tips voor raamtekeningen en krijtstiften

Raamtekeningen maken

Raamtekeningen zijn, zoals de naam al zegt, tekeningen voor op het raam. Je kunt op verschillende manieren een tekening op je raam maken:

 • Uit de hand tekenen
 • Vanaf een voorbeeld natekenen
 • Overtrekken op het raam

Voorbeelden voor op het raam kunnen van alles zijn. Van kleurplaten van Nijntje, eenhoorns en monsters, tot aan verjaardagswensen, spreuken en wijsheden.

Tips voor raamtekeningen en krijtstiften

Hoe trek je over op het raam?

Print de kleurplaat, spreuk of andere tekening/tekst uit en plak deze met tape vast op de buitenkant van het raam, met de tekening/tekst naar binnen gericht. Als je een tekst/spreuk hebt die je vanuit de buitenkant leesbaar wilt hebben plak je je papier andersom op. Pak een zwarte, witte of gekleurde raamstift, knijp 1 oog dicht (vooral handig bij dubbelglas, aangezien je anders dubbel gaat zien) en trek de lijnen over. Je kunt je tekening/spreuk eventueel ook inkleuren.
Tip: witte lijnen zijn vooral ’s avonds als het donker is goed zichtbaar, zwarte lijnen zijn vooral overdag goed zichtbaar.

raamtekeningen vol bloemen idee

Verschillende raamstiften

Ik heb al vele verschillende soorten stiften voor op het raam gebruikt. Op dit moment gebruik ik Edding krijtstiften:

 • Acrylstiften van de Action: deze zijn volgens mij niet meer verkrijgbaar. De stiften hebben mooie, felle kleuren, maar zijn wel moeilijk van het raam af te krijgen.
 • Raamstiften van de Hema (helaas niet verkrijgbaar momenteel) : deze vind ik qua kleur persoonlijk wat flets en blijven niet mooi op de raam zitten.
 • Raamstiften van de Wibra: per 4 verpakt (witte of gekleurde). Deze stiften zijn perfect om mee te beginnen en/of voor kinderen.
tekeningen op de raam maken met kinderen maken raamstiften

Voordelen krijtstiften van Edding

 • Deze stiften zijn er in veel verschillende kleuren;
 • De kleuren zijn mooi zichtbaar en dekkend op het raam;
 • De stift is makkelijk aan te brengen en is ook makkelijk van het raam te verwijderen;
 • De stiften heb je in verschillende diktematen, zodat je detail kan tekenen (met een dunne stift) of juist (met een dikke stift) grote oppervlakten snel kunt inkleuren.

Nadeel krijtstiften van Edding

 • De stift krijg je eigenlijk te makkelijk van het raam af. Als je kinderen graag met hun vingers langs het raam gaan of als je de tekening wilt inkleuren, verdwijnen de lijnen snel.

Met deze afbeeldingen kun je heel gemakkelijk deze tips voor raamtekeningen en raamstiften op Pinterest bewaren ♥

raamtekeningen tips en ideeen

Lees ook: Smart Sketcher projector review

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.