Museums Utrecht

Review: Kasteel de Haar & tentoonstelling ‘Bon voyage’

Review: Kasteel de Haar & tentoonstelling 'Bon voyage'

Alweer vier jaar geleden brachten wij voor het eerst een bezoek aan de Haar in Utrecht. De kinderen waren toen eigenlijk nog wat jong waardoor ons bezoek niet heel lang duurde en ik wilde altijd graag nog eens terug. Super dus dat we nu de kans kregen om het indrukwekkende kasteel De Haar nogmaals te bezoeken!

Bon voyage

Kasteel de Haar op zich is zeker al een bezoek waard. Het is naar mijn idee een van de grootste en meest indrukwekkende kastelen van ons land. Dus als je een beetje houdt van historie en cultuur, dan moet je hier een keer geweest zijn. Tot en met 15 december is er nu als extraatje ook nog de tentoonstelling ‘Bon Voyage’ die je meeneemt naar het begin van de vorige eeuw. De tentoonstelling toont het luxueuze reisverleden van Baron Etienne van Zuylen en Barones Hélène de Rothschild. In alle voor het publiek geopende zalen en kamers zijn foto’s en informatie te vinden over hun manier van reizen, de landen die zij bezochten, souvenirs die ze meebrachten naar Haarzuilens en hun adellijke buitenlandse vrienden.

Op reis door de Haar

Om de tentoonstelling ook voor kinderen interessant te maken is er voor hen een speurtocht ontwikkeld. Aan de hand van een heel mooi vormgegeven boekje kunnen zij in het kasteel op pad en ontdekken ze de details van de tentoonstelling. “Hoe wil jij reizen? Met een fiets of een draagkoets? Of misschien met een zeppelin?”

tentoonstelling Bon voyage

Het boekje is voorzien van mooi beeldmateriaal van de reizen van de baron en barones en ademt echt een oude sfeer. Onze oudste van 8 vond het leuk om met de speurtocht bezig te zijn. Hij houdt van oude dingen en cultuur en kan echt al vol aandacht kijken en luisteren naar al het moois in een kasteel als de Haar. Onze kleuter daarentegen vond de speurtocht ‘helemaal niks aan’. Hij is vijf-en-half en geduld is niet zijn sterkste punt. Als je jouw kind daarin herkent is het raadzaam om te wachten tot hij of zij wat ouder is en dan een bezoek te brengen aan het kasteel.

Review: Kasteel de Haar & tentoonstelling 'Bon voyage'

Niet voor ukkies

Voor kinderen is kasteel de Haar sowieso denk ik niet heel speciaal. Wel voor oudere kids dus die echt al wat weten van geschiedenis en zich kunnen inleven en beseffen hoe bijzonder zo’n groot en oud kasteel is. Maar voor jongere kinderen is er helaas weinig te beleven… Wat ik erg jammer vind is dat de speurtochten (er is ook nog een parkspeurtocht verkrijgbaar) apart gekocht moeten worden. Weliswaar voor een klein bedrag, maar de entree is al niet heel goedkoop en als je kindvriendelijk wil zijn denk ik dat een speurtocht er gewoon bij hoort.

Ook in de horeca (waar het vooral heel erg druk was) was er weinig aandacht voor kinderen. Er stond een kinderpannenkoek op de kaart, maar een leuk speelhoekje zou ook mooi zijn geweest. Voor jonge kinderen is het echt wat mager wat mij betreft en ik denk dat daar best nog kansen liggen.

Combineren

Wat een bezoek aan kasteel de Haar wel echt iets extra’s geeft is het park rondom. Wij hadden enorme mazzel met het weer waardoor me na ons bezoek even heerlijk naar buiten konden. In het park vind je een doolhof, hertenkamp, picknickweide en met mooi weer ook een fijne ijskar. Heerlijk om even rond te wandelen langs de prachtige vijvers en te genieten van alle bloemenpracht.

Ook een groot pluspunt van kasteel: de ontzettend vriendelijke gidsen die in iedere zaal te vinden zijn. Enkele dames hebben met enthousiasme en geduld van alles aan de kinderen laten zien en uitgelegd en onze oudste zoon vond dit zeker interessant.

Review: Kasteel de Haar & tentoonstelling Bon voyage

Go or No Go

Over een schitterend kasteel als de Haar kun je natuurlijk alleen maar zeggen dat het een Go is. Het kasteel op zich is prachtig en absoluut een bezoek waard. Of deze specifieke tentoonstelling nu zo heel bijzonder is en dan met name voor kinderen… dat denk ik jammer genoeg niet. Met jonge kinderen heb je ook niet de tijd om heel uitgebreid te kijken of een uitgebreide tour met gids te doen. Wellicht beleef je een bezoek anders wanneer je hier wel gebruik van maakt.
Al met al hadden wij een fijne dag op een prachtige locatie die met kinderen vanaf ongeveer 8 jaar zeker een bezoek waard is!

–> Kijk hier voor meer informatie over openingstijden en prijzen.

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze review van Kasteel de Haar op Pinterest bewaren ♥

Kasteel de Haar in Utrecht is een prachtig kasteel waar je met kinderen tot en met 15 december naar de tentoonstelling ‘Bon Voyage’ kunt gaan.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

 • Reply
  5 must visits in Utrecht met het hele gezin | Even onder ons
  6 maart 2022 at 10:47

  […] je graag ook een cultureel uitje op de planning, dan is Kasteel de Haar een prachtig kasteel om te bezoeken met het gezin. Kinderen zullen hun ogen uitkijken in het […]

 • Reply
  Castles in the Netherlands - Anne Travel Foodie
  16 september 2020 at 20:49

  […] Kasteel de Haar in Utrecht is an impressive castle to visit for both adults as children from around the age 8 and up. It’s one of the biggest castles in the Netherlands and they often organize fun activities. De Haar castle is located in a beautiful park, so it’s really nice to visit with nice weather. There’s a maze and and a great pick-nick spot. So it’s really worth a visit! […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.