Opvoeding & Ouderschap

Leeftijdsverschil tussen kinderen: wat is ideaal?

Leeftijdsverschil tussen kinderen: wat is ideaal?

Ik denk dat iedere ouder er wel mee bezig is; hoeveel jaar leeftijdsverschil wil je tussen je kinderen hebben? Daar spelen natuurlijk een aantal punten in mee, zoals bijvoorbeeld of er al meerdere kinderen binnen het gezin zijn. In dit artikel bespreek ik de verschillende leeftijdsverschillen, wat het gemiddelde is en hoe ik er tegenaan kijk.

Het gemiddelde leeftijdsverschil

Volgens onderzoekers is theoretisch het ideale leeftijdsverschil 4 jaar. En als ik om me heen kijk klopt dat ook wel. Tussen mij en mijn zusje zit 4 jaar, en dat vond ik zelf best fijn. Maar er zijn ook allemaal redenen te bedenken waarom je juist eerder of later voor een volgend kind wilt gaan. Daarnaast heb je het ook niet altijd in de hand, en is het maar afwachten of je weer zwanger wordt en zo ja, wanneer.

Volgens de onderzoekers is 4 jaar het ideale leeftijdsverschil, onder andere vanwege:

 • Het gevoel opnieuw zwanger te willen zijn, borstvoeding te geven en een baby vast te houden. Voor je gevoel is dit alweer te lang geleden.
 • Je hebt het allemaal al eens meegemaakt en dus ben je deze keer niet (of minder) onzeker. Daardoor kun je nu dus meer genieten van de babytijd.
 • Je oudste weet een beetje wat het inhoudt om verantwoordelijk te zijn en wilt je maar al te graag helpen met het verzorgen van de baby.
 • Daarnaast kan je oudste kind zichzelf al aankleden en naar de wc gaan waardoor hij al wat zelfstandiger is. Jij hoeft hem dus minder te helpen.
 • Nog een voordeel, vanaf 4 jaar gaat je oudste naar school en dus kun jij je concentreren op de baby en met een beetje geluk wat bijslapen.
 • Ook is je oudste een voorbeeld voor de baby, net als papa en mama. Je baby leert hier ontzettend veel van.
 • Doordat je oudste al wat ouder is zal hij ook beschermend zijn over zijn kleine broertje of zusje, en dat is alleen maar heel erg lief om te zien.

Leeftijdsverschil van ongeveer één jaar

Het is druk in huis wanneer je meerdere jonge kinderen in huis hebt. Twee of meer kinderen in de luiers is een hele klus, maar wanneer je kinderen hebt met een leeftijdsverschil van één jaar ben je er ook bijna in één keer vanaf. Nog een voordeel is dat de kinderen samen kunnen spelen als je geluk hebt, ze delen dezelfde interesses omdat ze ongeveer even oud zijn. Dit heeft ook weer een voordeel met bijvoorbeeld films of tv-programma’s maar ook met voorleesboekjes, spelletjes en speelgoed. Ook gaan ze vlak na elkaar naar de basisschool waardoor jij sneller de tijd hebt meer te werken of weer aan het werk te gaan. En ook financieel is het slim; je hebt genoeg aan een duo kinderwagen en kleding kan over het algemeen zo doorgeschoven worden.

Twee of drie jaar verschil

Ook wanneer er twee of drie jaar verschil zit tussen twee kinderen zijn er een aantal voordelen.

 • Volgens een onderzoek zorgt een leeftijdsverschil van twee jaar of meer voor slimmere kinderen.
 • Je hebt een aantal jaar alle aandacht aan je oudste kunnen geven. Nu hij naar de crèche of peuterspeelzaal gaat heb jij alle aandacht voor de baby.
 • Je lichaam is goed genoeg hersteld van de vorige zwangerschap en kan daardoor een volgende zwangerschap beter aan.
 • Ook ben je (als het goed is) hersteld van het slaapgebrek en dus fit genoeg voor een nieuwe periode. Uiteraard ook weer met slapeloze nachten.

Groter leeftijdsverschil

Volgens experts is een groter verschil iets lastiger. Dit komt onder andere omdat de kinderen dan zoveel zouden schelen, dat ze weinig gemeen hebben. Ook zeggen zij dat de kans dat je opnieuw zwanger raakt na vijf jaar afneemt. Dit kan te maken hebben met je leeftijd maar dat ligt er natuurlijk ook maar net aan welke leeftijd je had bij je eerst geborene.

Mijn mening

Zelf ben ik het hier niet mee eens. Er zit 7 jaar verschil tussen mijn dochters. Was dit een bewuste keuze? Nee, absoluut niet, maar doordat ik PCOS heb, heb ik 5 jaar geen menstruatie en dus ook geen eisprong gehad. Had ik het voor het zeggen, dan had er bij mijn dochters ongeveer 4 jaar tussen gezeten, maar het is niet anders. En ik moet zeggen dat dit me ook prima bevalt. Toen ik ging bevallen van mijn jongste snapte mijn oudste het precies. Daarnaast heeft ze de leeftijd dat ze mij goed kan helpen en me ook begrijpt. Qua samen spelen gaat het hier ook goed. Ze spelen graag samen met de Lego of Duplo en de poppen zijn ook favoriet. Wat mij betreft valt het dus allemaal echt wel mee!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze blog over leeftijdsverschil tussen kinderen op Pinterest bewaren ♥

Wat is volgens onderzoeken het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen? Is 4 jaar het ideale leeftijdsverschil? En wat vinden wij daar zelf van?

Zusjes foto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.