Gratis uitstapjes en activiteiten

Zomervakantie; 10 x de heerlijke letter ‘L’

Zomervakantie; 10 x de heerlijke letter ‘L’

Zomervakantie is een feestje. Mijn zoon van 10 heeft zijn rugtas van afgelopen schooljaar knetterhard in de kast gegooid om er vervolgens 6 weken niet naar om te kijken. Met een mooi rapport is hij over naar groep 7 en het is tijd om te genieten! In zijn enthousiasme dacht hij, dat er geen regels meer zouden zijn in de zomervakantie en hij compleet los kon gaan. Ik heb  een A3-tje opgehangen op de kastdeur met toch wat basisregels voor in de zomervakantie. Als ik met hem bespreek wat nou zo tof is aan de zomervakantie komt 10 x de letter ‘L’ naar voren. 6 weken een feestje met de grote ‘L’.

Logeren

De eerste ‘L’ staat voor Logeren. In de zomervakantie is het een hele gezellige gewoonte om te pas en te onpas een logeerfeest te organiseren. We hebben logeerpartijen in de tent gehad, in de woonkamer, in de slaapkamer, bij ons of bij vriendjes. Giechelen, films kijken, keten tot midden in de nacht en op dagen in de week of in het weekend. Deze eerste ‘L’ staat met stip bovenaan.

Leuke dingen doen

Leuke dingen doen is een stopwoordje deze vakantie. Nadat de eerste week vooral gezorgd heeft voor uitgeruste kinderen, kwam ieder ochtend dit stopwoordje naar boven. Wat gaan we voor leuke dingen doen vandaag? Omdat ik daar compleet gek van werd hebben we een ochtendje gezeten om een bucketlist te maken voor de vakantie. Wat willen we allemaal doen, wanneer en wat is haalbaar? We hebben bedacht; dierentuin, speeltuinen tocht, bioscoop, escaperoom, veel naar het zwembad bij mooi weer, bbq-en, uit eten bij Mc Donalds en de pizzeria, hij had nog 2 kinderfeestjes in het verschiet. We moesten de vakantie met het gezin nog plannen en ook daar heeft hij een leuke inbreng in; zwemmen, kanoën, tennissen op de camping, kampvuur….heel veel leuke dingen doen!

Laat naar bed

Tja, deze moest wel in de top 3 eindigen. Dat we de normale bedtijd van 20.30 uur lekker los hebben gelaten, is wel één van de heerlijkste ‘L’-woorden deze vakantie voor mijn lieve kind. Als ik soms wil dat hij een beetje op tijd naar bed gaat, moet het minstens een kwartier later zijn dan de normale bedtijd. Wat een gevoel van vrijheid voor hem om later naar bed te kunnen.

Leve digitaal

Veel films kijken op Netflix of YouTube filmpjes op de telefoon. Uitgebreid gamen op de laptop of de PS4. Het zijn niet te missen bezigheden in de vakantie. Hiervoor heb ik dus wel wat regels op moeten stellen, want in de digitale wereld verliest hij alle besef van tijd en de omgeving. Heerlijk als hij ontspant en geniet van alle digitale middelen, maar wel met mate. En tja dan nog is het meer dan op een normale-niet-vakantiedag. Als afwisseling op de drukke activiteiten buiten, vind ik het prima als hij hier met volle teugen van geniet.

Zomervakantie; 10 x de heerlijke letter ‘L’

Lang buiten spelen

Lekker lang licht, betekent lekker lange dagen buiten. Heerlijk om in de zomervakantie, thuis of in het buitenland zoveel mogelijk buiten te leven. Mijn jongste laat zich dat niet twee keer zeggen. Zeker nu hij groter wordt, vindt hij het heerlijk om uren achter elkaar te voetballen en buiten te spelen met zijn vriendjes en vriendinnetjes. Hij kan overal naar toe en laat af en toe weten waar in de wijk of bij wie hij thuis is. Buitenspellen als waterballonnen, zwembadjes, waterpistolen, skateboarden, tennisrackets en (voet)ballen maken overuren. Heerlijk, wat een feest!

Liever niet uitslapen

Het laat naar bed gaan is één, maar uitslapen is wat anders.  De eerste periode is laat naar bed gaan een feest, maar een uurtje langer slapen in de ochtend staat niet op de planning. Nu we twee weken verder zijn, komt dat vanzelf. Wat een rust in de ochtend, heerlijk dat ik dan even wat werk kan doen als hij lekker uitslaapt. Het kind komt echt tot rust en dat zie je overal in terug; zijn humor, opgewektheid, uiterlijk. Om op te vreten zo lief, lekker gezond en helemaal zichzelf.

Luieren

Lui zijn en bank hangen hoort ook als grote ‘L’ bij de zomervakantie. Net als luchtbed chillen in het zwembad of tuinstoel relaxen met een koud glaasje siroop. Pyjama dagen ook niet te vergeten. Gewoon lekker lui zijn behoeft verder geen uitleg en is fijn.

Lol

Als ik mijn lieverd weer zoveel zie in de zomervakantie, geniet ik onwijs van de lol die kinderen kunnen hebben. Als hier een vriendje komt logeren, zwemmen, eten, bank hangen, film kijken hebben ze zo ontzettend veel lol. Dat lachen gaat de hele dag door. De gesprekken zijn een aaneenschakeling van grappen en grollen en ze liggen continu in een deuk. Het geluk straalt er vanaf. Niet alleen van de kinderen, maar ook van moeders.

Lezen hoort erbij

Lezen is niet bepaald de ‘L’ die, wat mijn zoon betreft, in de top 10 behoort. Maar we hebben er duidelijke afspraken over gemaakt voordat de zomervakantie van start ging. De eerste week van de zomervakantie zijn we naar de bibliotheek gegaan en hebben de leukste leesboeken uitgezocht. Hij heeft de reeks gevonden van ‘De waanzinnige boomhut” (Andy Griffiths en Terry Denton) en vindt het geweldig. Lezen hoorde toch wel thuis in de letter ‘L’ top 10 en hij had zijn boeken in de tweede week al uit. Op naar de volgende delen uit de reeks. Daarnaast is er afgesproken om een aantal keer in de week een paar lesjes Squla te blijven doen. Met zoveel tijd op een dag is ook dat geen probleem.

Lekker eten

Onder lekker eten verstaan we hier in huis allemaal iets anders. Geen probleem, iedereen heeft evenveel inbreng. Er wordt wat meer fastfood gegeten, maar zeker ook meer fruit en groenten. De afwisseling en ook de variabele tijden van eten brengt een heerlijke ontspanning met zich mee.

Zomervakantie; 10 x de heerlijke letter ‘L’

Al met al is de zomervakantie de beste en mooiste tijd van het jaar. De kinderen stralen en ik vind het fijn, dat we als gezin weer hechter worden en meer tijd en aandacht voor elkaar hebben. Genieten met een grote ‘L’.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.