Creatief & Knutselen DIY

{ DIY } | Zelf magneten maken van cabochons

zelf magneten maken
Rosie

Er hangt bij ons in de keuken een krijt-/magneetbord. Als ik niet uitkijk hangt deze vol met allerlei belangrijke en minder belangrijke paperassen. Van afspraken bij het consultatiebureau en het ziekenhuis tot aan ons huishoudschema, uitnodigingen, zegelboekjes en kortingsbonnen (tja, we blijven tenslotte Nederlanders). Er zaten bij dit krijt-/magneetbord standaard magneten. Dat wil zeggen: saaie, eenkleurige magneten. Of dat wat uitmaakt? Nee natuurlijk niet, maar het maakt je keuken (of waar het krijt-/magneetbord ook maar hangt) een stuk kleurrijker en gezelliger als de magneten er vrolijk uitzien (de kleine aanpassingen in je huis kunnen het verschil maken ;-).

Er bestaan genoeg verschillende magneten in alle soorten, maten en kleuren, maar hoe origineel is het om magneten te hebben die niemand, maar dan ook niemand anders in huis heeft? Ik houd van originele, persoonlijke producten, dus al snel kwam het idee om zelf magneten te gaan maken.

Zelf magneten maken

Tja, zelf magneten maken is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe begin je eigenlijk? Wat heb je nodig? Waar kan ik alles kopen?

Allereerst ging ik op zoek naar ‘zo’n glazen ronde steentjes, plat van de onderkant en bol van de bovenkant’. Helaas kreeg ik bij deze zoekopdracht op internet weinig resultaat (goh vreemd, ik vind het persoonlijk wel een duidelijke omschrijving)… Na veel speurwerk kwam ik er uiteindelijk achter dat deze ‘glazen ronde steentjes, plat van de onderkant en bol van de bovenkant’ een naam hadden: cabochons. Een cabochon is een geslepen (half)edelsteen met een vlakke onderkant en een bolle bovenkant. Meestal is een cabochon ondoorzichtig, maar er bestaan ook cabochons die transparant zijn. En die transparante cabochons heb je nodig voor je magneten. Dus, cabochons bestellen en aan de slag!

Aan de slag

Nadat de cabochons op de deurmat waren gevallen (ik had ze online besteld) ging ik op zoek naar mooi gekleurd papier en kon de pret eindelijk beginnen.

Eigen magneten maken

Het mooie aan eigen magneten maken is dat je de magneten kunt maken zoals je zelf wilt. Wil je alle magneten met hetzelfde patroontje/kleurtje? Wil je fotomagneten? Of misschien heb je wel inspirerende (korte) spreuken die je op je magneetbord wilt hebben hangen. Alles kan en alles mag! Zolang het maar past en niet te klein of te groot is.

Wat heb je nodig om zelf magneten te maken?

 • Cabochons, ik heb gebruik gemaakt van 30 mm cabochons
 • Zelfklevende magneetband. Zorg ervoor dat je stevige magneetband hebt, anders blijven je magneten niet hangen
 • Mooi papier/karton of een kleine foto/tekst/inspirerende spreuk
 • Mod Podge. Mod Podge is een transparante lijm/vernislaag. Er bestaan ook goedkopere varianten, bijvoorbeeld Crea Podge
 • Penseel
 • Potlood
 • Schaar

Hoe maak je ze?

 • Kies een mooi stuk papier/karton, een kleine foto/tekst of inspirerende (kleine) spreuk. Zorg ervoor dat jouw gekozen stuk papier of foto/tekst op de magneet past en dus niet te klein of te groot is.
 • Trek de omtrek van een cabochon over op het papier/je foto/je spreuk en knip het uit.
 • Breng met je penseel wat Mod Podge aan op de voorkant van je papier/karton, foto/tekst.
 • Plak het geheel op (de rechte/gladde) onderkant van de cabochon.
 • Knip een stukje magneet van de magneetband en plak deze op de achterkant.
 • Laat het geheel goed drogen.

Klaar is je zelfgemaakte magneet en je kunt er uiteraard zoveel maken als je zelf wilt!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.