Gratis uitstapjes en activiteiten

Wat is geocaching en is geocaching met kinderen leuk?

Wat is geocaching en is geocaching met kinderen leuk?

Misschien heb je er al eens van gehoord, misschien ook nog wel helemaal niet. Geocaching is een actief zoekspel dat je buiten doet, een soort schattenjacht. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een telefoon met een geocaching app, of een GPS. In dit artikel leg ik je uit wat het precies is, hoe het werkt en welke app ik gebruik. Ook vertel ik je of geocaching met kinderen leuk is.

Hoe werkt geocaching?

Zoals ik al zei heb je dus een telefoon nodig met een geocaching app of een GPS. Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een telefoon waar apps op geïnstalleerd kunnen worden dus dat is geen probleem. Een leuk voordeel is dat de apps meestal gewoon gratis zijn. Zo kost het je dus helemaal niets! Wil je het liever met een GPS systeem spelen, dan zal je die aan moeten schaffen wat wel weer extra geld kost.

Spelen met de geocaching app

Het spelen via de geocaching app is eigenlijk heel simpel. Nadat je de app op je telefoon hebt gedownload kun je je in de meeste gevallen registreren of inloggen via Facebook. Een belangrijk punt is wel dat je de locatieservice van je telefoon aan hebt staan. Dit omdat anders de juiste locatie niet berekend kan worden en dat is nou precies wat je nodig hebt met het spel. Meestal wordt dit automatisch aan je gevraagd wanneer je de app voor het eerst opstart. Ik maak in dit artikel overigens gebruik van de app Geocaching: klik hier voor meer info.

En dan?

En dan kun je gaan spelen! Er is in elke geocaching app een map te vinden van jouw omgeving. Hierop kun je duidelijk zien of er caches verstopt zijn. Door op een cache te klikken zie je wat meer informatie zoals de moeilijkheidsgraad van de vindplek, maar ook het formaat en het terrein. Meestal is er ook een beschrijving te vinden, daarin kun je lezen waar hij ongeveer moet liggen of hoe het er ongeveer uit moet zien. Sommige beschrijvingen zijn ook heel cryptisch. Het voordeel wanneer je met de geocaching app speelt, is dat de app je locatie blijft synchroniseren. Je weet dus precies wanneer je de goede kant op gaat en zo is de cache (meestal) makkelijk te vinden.

Gevonden!

Wanneer je de cache gevonden hebt, heb je als het goed is ook het logboek gevonden. Hierin schrijf je jouw geocaching-naam en de datum. Zorg ervoor dat je de cache weer op precies dezelfde plek terug legt, als waar je hem gevonden hebt. Vervolgens gebruik je de app om een log te schrijven zodat je aan anderen kunt laten weten dat je hem hebt gevonden.

Trackables

Soms kan het ook zo zijn dat er naast de cache en het logboek nog andere spullen liggen. Dit noem je trackables. Dit zijn fysieke onderdelen die van cache naar cache reizen. Denk aan geocoins, tags. t-shirts en sieraden. Er staat altijd een code op de trackable die je in de app in kunt voeren om hem te loggen. Er zijn verschillende logsoorten, afhankelijk van wat je met een trackable wilt doen:

  • Meenemen – wanneer je de trackable mee wilt nemen log je hem hierop.
  • Ontdek – heb je de trackable wel gezien, maar neem je hem niet mee? Log hem dan hierop.
  • Achterlaten – wil je zelf een trackable achterlaten in de cache? Gebruik dan deze.
  • Pak / Ophalen – gebruik deze log wanneer je de trackable in je eigen inventaris stopt.
Wat is geocaching en is geocaching met kinderen leuk?

Spelen met een GPS

Wanneer je gaat geocachen met een GPS werkt het iets anders. Je zou dan namelijk van te voren thuis alle caches op de desbetreffende site op moeten zoeken en de coördinaten op moeten schrijven. Dit kun je namelijk niet onderweg doen. Er zijn veel websites voor (zoals geocaching.com) waar je je kunt registreren en daarop alles bij kunt houden. Het grote verschil met het spelen via de app is dus dat je alles op moet schrijven en het thuis achter de pc in moet voeren op de website, terwijl je het via de app gelijk kunt doen.

Kindercaches – Geocaching met kinderen

Voor kinderen is het natuurlijk sowieso al leuk om op schattenjacht te gaan, maar er zijn ook een aantal routes speciaal voor kinderen. Op deze lijst en op deze lijst staan een aantal leuke routes die je met je kinderen kunt doen. Wel staan hier alleen de coördinaten op beschreven. Je ziet op de lijst allemaal codes die beginnen met GC. Wanneer je in de app van Geocaching op het vergrootglas klikt en dan op Geocache, kun je daar de code invoeren. Wel kan het zo zijn dat de app dan aangeeft dat je Premiumlid moet zijn, dus dat je eerst je account moet upgraden om de route te zien. Wil je dit niet, dan kun je de coördinaten zoals beschreven in de link hierboven opschrijven.

Kinderen vinden geocaching vaak erg leuk en spannend, dus wat mij betreft is geocaching met kinderen zeker een go!

Wat is geocaching en is geocaching met kinderen leuk?

Premiumlid Geocaching app

Als Premiumlid kun je alle routes zien, maar kun je ook andere caches vinden. Wanneer je als gratis lid op je map kijkt zie je namelijk op sommige plekken vraagtekens. Deze caches kun je alleen vinden wanneer je een premiumlid bent. Ook kun je lijsten maken die je offline kunt gebruiken en kaarten voor off-road avonturen bekijken.

Premiumlid zijn kost je €6.40 per maand, of €32.09 per jaar. Wat dus neerkomt op iets meer dan €2,50 per maand.

Veel plezier met geocaching!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze geocaching tips op Pinterest bewaren ♥

geocaching met kinderen leuk

Uitgelichte foto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.