Educatief Gastblog

5x waarom buiten les geven leuk is

buiten les geven tips en ideen

Buiten les geven zou een gewoonte moeten zijn. Als we het over buitenlessen hebben denken we al snel aan bewegend leeractiviteiten. Maar niet alleen bewegend leeractiviteiten zijn ideale activiteiten voor buiten. Er is nog veel meer mogelijk…

Buiten les geven aan kinderen

Over het algemeen vragen bewegend leeractiviteiten en andere buitenlessen veel voorbereidingstijd. Dus waarom zou je lekker naar buiten gaan met de kinderen? Gelukkig zijn er genoeg goede redenen voor buiten les geven aan kinderen. En dit vinden wij toch echt wel goede redenen:

1. Lekker in beweging zijn!

Of je nu een bepaalde opdracht geeft of dat je gewoon lekker naar de vrije natuur gaat, bij alle activiteiten kunnen de kinderen zich de ruimte vrij bewegen. Dit is een fijne meevaller, want inmiddels weten we allemaal dat we wel erg veel zitten. Dus kom van de stoel/bank af en ga lekker naar buiten toe! Moeten de kinderen echt even de energie kwijt, maar wil je ook een gerichte opdracht geven, dan kun je ze kinderen dus een opdracht meegeven, zodat ze lekker bezig zijn

2. Geniet lekker van het mooie weer!

Het fijne is dat je kunt genieten van alles: de eerste zonnestralen, het groene gras, de bloemengeuren of het gefluit van de vogels. Alleen daarom wil je naar buiten toch? Neem de lunchtrommels mee naar buiten en je kunt er nog even wat langer van genieten. Geef de kinderen een leuke opdracht of laat ze gewoon lekker relaxt een boekje lezen.

3. Beleef de natuur

Als leerkracht of als ouder kun je alles vertellen en laten zien over het leven in de natuur of de natuurverschijnselen per seizoen. En dat is extra leuk als je dat dus gewoon lekker buiten doet in plaats van in het klaslokaal. Zo ontdek je de natuur met elkaar. Mijn ervaring is dat kinderen alles nog echt kunnen ontdekken en de hierdoor erg verwonderd kunnen zijn. Alleen al op zoek gaan in de natuur is al een hele beleving en ervaring. Maar wat zou je kunnen doen? Ik denk dan aan het verzamelen van materialen, slootwater onderzoeken, insecten in het water zoeken of het bestuderen van boomstammen of spinnenwebben. Ontdek met elkaar hoe mooi de natuur is en hoe alles met elkaar in verbinding is.

4. Je talent (h)erkent

Elk kind is anders, elk kind leert anders: een ieder is uniek. Dit betekent dat je een talent kunt hebben voor bijvoorbeeld het leren, maar het kan ook zijn dat jij een creatieve denker bent of dat je de prachtigste voorwerpen ontwerpt.  Wanneer je met kinderen naar buiten gaat, verleg je de aandacht van het leren naar een situatie waarbij ze andere vaardigheden nodig hebben. De natuur- en techniek liefhebber ga je buiten wel herkennen.

5. Buiten les geven is gezond en leerzaam

Eigenlijk kun je alles wat je de kinderen wilt leren, ook buiten doen.  Zoek een lekker plekje om te lezen of te rekenen, teken de natuur na, creëer met natuurproducten een nieuw voorwerp en ontdek de natuur om je heen. Of ga lekker hutten bouwen: van begrijpend lezen, naar inzicht en techniek!

O en vergeet niet dat er ook op regenachtige, bewolkte of koude dagen nog veel te zien en te doen is in de natuur. Juist weer een hele andere beleving dan in de lente en zomer!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze buiten les geven aan kinderen tips op Pinterest bewaren ♥

buiten les geven ervaringen

Deze gastblog is geschreven door Anja van jufanja.eu
Schoolfoto via Shutterstock





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.