Gastblog Reistips

Veilig op pad met de auto? Onderhoud je banden en velgen goed!

Veilig op pad met de auto? Onderhoud je banden en velgen goed!

Kinderfeestje met uitje of uitwedstrijd van het voetbalteam van je kind? Dat wordt een auto vol kinderen. Dat is best een verantwoordelijkheid, je vertrouwt immers zelf je kind ook niet aan iedereen toe. Veiligheid is van groot belang als je op pad gaat met auto, en als je andermans kinderen al helemaal. Daarbij is het makkelijk om te vergeten dat je ook je banden en velgen goed moet onderhouden om die veiligheid te verzekeren.

Auto kan door kromme velg uit balans raken

De voornaamste reden om onderhoud aan je velgen te plegen is om constateren of ze nog wel in orde zijn. Een vuile velg gaat eerder roesten dan een schone velg, helemaal als de velg al licht beschadigd is. Zo’n beschadiging is snel opgedaan: even langs een stoeprandje op rijden en er kan al schade zijn. Je velg zorgt er mede voor dat je auto stabiel rijdt. Een beschadigde of kromme velg kan ervoor zorgen dat je auto uit balans raakt en gaat slingeren. Rijd je te lang door op kromme velgen, dan kunnen de schokdempers kapot gaan en kan er slijtage ontstaan aan de ophanging van de auto. Ook is het slecht voor je wiellagers en kunnen kromme velgen ervoor zorgen dat je banden op een verkeerde manier afslijten. Constateer je tijdens een onderhoudsbeurt aan je velgen dus dat deze niet meer in goede staat verkeren, dan is het moment aangebroken om mooie, nieuwe aluminium velgen aan te schaffen.

Zorg voor voldoende grip op de weg

Slechte velgen hebben dus ook een slechte invloed op je banden. Ook deze moet je goed onderhouden en controleren om de veiligheid van je jeugdige inzittenden te verzekeren. Controleer bijvoorbeeld regelmatig je bandenspanning. Is deze te hoog, dan heb je weinig grip, wat vooral bij stuurbewegingen gevaar kan opleveren. Een te lage bandenspanning zorg voor snellere slijtage van de band. Is je band te ver of verkeerd afgesleten, dan heb je ook minder grip, zeker bij een nat of glad wegdek. Ook vergroot dit de kans op een klapband, met alle gevolgen van dien. Zorg ervoor dus dat je profiel diepte op de gehele band aan de wettelijke verplichting van 1,6 mm (bij zomerbanden) voldoet. Verder geldt voor rubber ook maar een bepaalde levensduur. Zijn de banden ouder dan 10 jaar, dan zijn ze vaak aan vervanging toe.

Dit zijn zaken om extra bewust mee om te gaan, zeker wanneer je de verantwoordelijkheid op je neemt om (andermans) kinderen te vervoeren!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

  • Reply
    autoblogger
    15 augustus 2019 at 17:40

    Hoi! Ikhou van auto’s enik ben blijdatik je blog ben tegengekomen. Het is eenleukeninteressantartikel!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.