Huis & Tuin

Van een bestaand bed naar een hoogslaper: kan dat?

Van een bestaand bed naar een hoogslaper: kan dat?

Een hoogslaper maken van een bestaand bed: kan dat? Dat vroeg ik mezelf dus onlangs af. En na wat speurwerk bleek het antwoord een beetje dubbel: het kan, maar het is niet echt ideaal. Ik vertel je in dit artikel of je van een bestaand bed een hoogslaper kunt maken en zo ja, wat de voor- en nadelen zijn.

Waarom een hoogslaper?

Een hoogslaper is ideaal in een slaapkamer met weinig ruimte. Met name omdat je natuurlijk de hele ruimte perfect benut. Als je nog jonge kinderen hebt, kun je in het onderste gedeelte, oftewel het gedeelte onder het bed, een speelruimte maken. Als je kind als wat ouder is, maak je in die ruimte een bureau waar je kind zijn huiswerk aan kan doen.
Behalve dat hier ideaal voor is, is een hoogslaper ook gewoon erg leuk. Kinderen vinden het geweldig om op een houten hoogslapertrap in hun bed te klimmen! Wist je dat zo’n houten trap trouwens ook ideaal is als trap naar bijvoorbeeld een speelzolder? Dat is helemaal gaaf, als je een slaapkamer met puntdak hebt en daar dus een extra etage kunt bouwen. Je kids hebben dan echt hun eigen plekje om lekker te spelen.

De hoogte in

Mochten je kinderen nog onder de 6 jaar zijn, dan kan zo’n trap wel best spannend zijn. Zeker als je de hoogslaper op zo’n hoogte maakt dat er een bureau onder past. Er zijn twee mogelijkheden voor een trap of ladder bij de hoogslaper. De eerste optie is een houten trap voor de hoogslaper. Het grote voordeel is dat deze platte treden heeft en dus makkelijker te betreden is voor je kind. Met speciale bevestigingen kun je de trap aan het bed bevestigen, zodat deze niet kan schuiven.

Een andere oplossing is een houten ladder. Deze zelf je zelf zo steil neer als je wil en hij neemt ook minder ruimte in beslag dan de houten trap. De houten ladder zou ik wel aanraden voor de oudere kinderen die wat gemakkelijker hun bed in klimmen op een ladder. Je kunt bij een hoge ladder uiteraard wel een leuning laten monteren op de ladder, zodat het wat fijner op en af klimt voor je kind.

Een houten trap of ladder kun je eenvoudig online bestellen via houtenladders.nl. Het voordeel daarvan is dat je 5 jaar garantie krijgt, onderdelen gemakkelijk te vervangen zijn en de verzending is gewoon gratis.

Je bestaande bed omtoveren tot hoogslaper

Ok, je kúnt van je bestaande bed letterlijk een hoogslaper maken door er een frame onder te maken en daar het bed op te plaatsen. Maar ik moet wel zeggen, ik raad het af. Je moet dan wel echt goed op de drukpunten en de stabiliteit letten. En of het dan 100% veilig is, is maar de vraag. En dat is natuurlijk wel iets wat je voor je kind wil. Ik zou het dus afraden en gewoon lekker zelf aan de slag gaan met het maken van een nieuwe hoogslaper. Zo maak je hem ook perfect op maat voor de slaapkamer waar de hoogslaper komt te staan.
Het heeft sterk de voorkeur om het frame dan echt vanaf het begin te gaan bouwen. Je kunt daarvoor dan wel het hout gebruiken van je bestaande bed, maar ook hier is de vraag of dat echt iets toevoegt, aangezien je meer hout nodig zult hebben dan wat je uit je bestaande bed kunt halen. Let op: zorg wel altijd voor een goede bouwtekening en ga niet zomaar beginnen. Dat is voor het maken van een veilige hoogslaper echt een no go!

Tips voor het maken van de hoogslaper

  • Plaats de hoogslaper tegen een muur. Zo heeft hij veel meer stabiliteit en is hij dus veiliger.
  • Gebruik voor de constructieve delen van de hoogslaper solide materiaal zoals vuren, grenen of hardhout.
  • Kies in een kleine ruimte voor een lichte kleur hout. Dit oogt ruimtelijker.
  • Maak een bouwtekening en verwerk hierin ook de ruimte die je wil gebruiken onder de hoogslaper. Zo weet je precies wat wel en niet past en waar je rekening mee moet houden.
  • Zorg dat je al het hout goed schuurt, zodat je kind geen splinters kan krijgen bij het spelen of slapen in bed.
  • Een trap maken is behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend, dus deze zou ik zelf gemakkelijk online bestellen en laten bezorgen.

Succes met het maken van de hoogslaper!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.