Boeken Opvoeding & Ouderschap

6 tips om het lezen van je kind te stimuleren

6 tips om het lezen van je kind te stimuleren

Wij zijn hier net een half jaar beland in de fase dat mijn dochter graag wil lezen. Maar omdat wij leren lezen erg belangrijk vinden, is dit niet iets wat wij alleen tijdens schooluren doen. Wij willen hier graag zelf ook actief in zijn. Zolang ze het leuk vindt, is dit makkelijk te realiseren! Hoe wij dit realiseren? Ik zal een lijstje opsommen:

Je kind stimuleren om te lezen

1. Een boek lezen tijdens het slaapritueel

We hebben het lezen onderdeel gemaakt van haar slaapritueel. Zo proberen we dus elke avond samen te lezen voor het slapen gaan. De ene avond is dit 1 bladzijde, de andere keer 3. De hoeveelheid maakt hierin niet uit, wel het feit dat het een routine wordt, zodat we het niet vergeten en het actueel blijft. Ze mag zelf een boekje van haar plank kiezen. Soms leest ze compleet zelf en hoeven wij er niet bij te zijn van madame, maar vaak doen we het gezellig samen. Dan wil ze het laten horen en kunnen wij haar helpen bij moeilijke woordjes. Het scheelt ook veel welk boek je leest, een mooi boek met illustraties nodigt meer uit.
Daarnaast is een fijn leesplekje ook erg fijn om te hebben. Richt hier bijvoorbeeld een speciaal plekje voor in waar je kind lekker kan zitten, waar het rustig is en waar goed licht is.

Een andere hele fijne tip voor het slapen gaan is de dag afsluiten met Slaapklets.

2. Verkeersborden lezen

In de auto hoor ik steeds vaker op de achterbank een woord voorbij komen dat ze ziet op de borden. Helaas gaat het vaak natuurlijk wel erg snel, dus het lezen van een bord is wel een enorme uitdaging! Maar ook op de fiets is dit een optie of tijdens het wandelen. Stop even en laat je kind de weg wijzen d.m.v. een bord te lezen. Hoe leuk is dat? Ze voelen zich stoer want zij hebben het even geregeld en intussen hebben ze toch mooi weer geoefend.

3. Folders lezen

Foldertjes, ze komen in grote hoeveelheden de brievenbus door, dus altijd wel in huis. Samen een boodschappenlijstje maken, lees jij maar de woordjes en kijk maar in de folders waar je het kunt vinden. Zodra je er een spelletje van maakt is het meteen veel leuker! Tenminste, dat is mijn ervaring.

4. Winkelen

Tijdens het winkelen kom je ook overal wel woorden tegen. SALE! Dat is het woord wat ik vooral hoor hier, want je vindt het overal. Maar denk ook aan het bordje WC. Moet je plassen, zoek dan samen het bordje. Hoe trots zijn ze als ze iets zelf gedaan hebben. Zo laat ik haar ook vaak zoeken op de bordjes naar iets wat we nodig hebben, zoals sokken. In alle winkels staan wel bordjes met wat je waar kunt vinden. Dus heb je de tijd, laat ze het dan lekker even zelf uitzoeken.

5. Weekmenu lezen

Wij hebben hier altijd een lijstje met wat we die week eten, het weekmenu. Bijna altijd vlak voor etenstijd komt hier wel de vraag, “Mama wat eten we vanavond?”. Heerlijk vind ik het om te zeggen: “kijk zelf maar eventjes”. En dan hoor ik bijvoorbeeld achter me: R-IJ-S-T. We eten vanavond rijst!! Nogmaals, gemak dient de mens en hoppa: weer even wat gelezen!

6. Recept lezen

Aangezien wij hier meerdere dagen in de week gebruik maken van maaltijdboxen, is dit ook een mogelijkheid die ik wel eens aangrijp voor het lezen. Er zit altijd een receptenkaart bij. De kinderen willen vaak helpen met koken en met snijden of roeren vind ik dat niet altijd even fijn, dus soms laat ik ze even helpen door het recept te lezen. Hoelang moet dat koken of in de oven? En al snel hoor ik dan achter mij het antwoord met een dikke glimlach op het gezicht. Want ja, ze hebben toch mooi geholpen met koken!

Voor alle leeftijden

Lezen hoeft niet veel tijd te kosten. Grijp de momenten aan waarop je even de tijd en aandacht hebt voor je kind en het is zo gebeurd. Betrek ze bij de dagelijkse bezigheden en je zult vaak niet eens doorhebben dat je bezig bent met lezen. Wij zijn nu nog in de “beginnende fase”, maar ik denk dat je deze tips voor alle leeftijden wel kunt blijven gebruiken. Ze worden zelfs steeds makkelijker hierin denk ik! Gebruik het in je voordeel en maak het leuk. Lezen is niet voor iedereen leuk maar wel erg belangrijk, dus zolang jij het leuk houdt geef je dit ook door aan je kind.

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze leestips overzicht op Pinterest bewaren ♥

6 tips om het lezen van je kind te stimuleren

Lees hier ook tips om het lezen tijdens de schoolvakanties te stimuleren.


Foto van lezend meisje via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

 • Reply
  Lezen is leuk - Toddlecake
  29 augustus 2020 at 07:10

  […] tips nodig om het lezen van je kindje te stimuleren? Hier staat vast iets bruikbaars voor je […]

 • Reply
  Zo leer je je kind veilig fietsen - Go or No Go
  30 mei 2020 at 06:31

  […] de eerste fiets voor je kind, zorg er dan voor dat ze er ook echt klaar voor zijn. Net zoals bij leren lezen, ontwikkeld elk kind zich op haar of zijn eigen tempo. Het heeft geen zin met veel fanfare een […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.