Opvoeding & Ouderschap

5x je kinderen zakgeld geven tips

5x je kinderen zakgeld geven tips
Anne

Van zakgeld leren kinderen de waarde van iets inschatten.  Zo oefenen kinderen om te gaan met geld. Ze leren dat je soms even moet wachten voordat je iets kunt kopen. Maar wat is een goede leeftijd om te starten met zakgeld? En hoeveel zakgeld geef je dan, en geef je zakgeld contant aan je kind of maak je het over? Lees verder voor een blog vol met tips voor je kinderen zakgeld geven.

Kinderen zakgeld geven: zakgeld is leergeld

Kinderen kunnen vanaf een jaar of zes verschillende munten onderscheiden en benoemen. Vanaf dat moment zou je dus ook kunnen starten met zakgeld.  Vaak merk je dat kinderen zelf aangeven dat ze zakgeld willen. Bijvoorbeeld omdat een vriendje ook zakgeld krijgt of omdat hij voor iets wil gaan sparen. Voor een kind is voorspelbaarheid prettig, dus probeer om een vast geef-moment te maken, bijvoorbeeld iedere zondag.

Hoeveel zakgeld geef je je kind?

Het Nibud heeft een goede richtlijn gemaakt voor de hoeveelheid zakgeld voor kinderen. Wil je je kinderen zakgeld geven maar weet je niet hoeveel, dan kun je deze richtlijnen aanhouden:

kinderen zakgeld geven

Zakgeld moet niet te weinig zijn: als een kind maar 20 cent per week krijgt, dan duurt het wel heel lang voor ze een L.O.L. bal (of wat dan ook) kunnen kopen. Een kind kan dan gaan denken dat een doel niet haalbaar is.

Mogen kinderen zelf bepalen wat ze kopen van hun zakgeld?

Met name bij jongere kinderen kan het geld in hun zak branden. Voor je er erg in hebt, heeft hij of zij het al weer uitgegeven aan, in onze ogen, prul/rommel. Denk aan een dino ei of stuiterballen. En bij de oudere kinderen zien we dat Pokémonkaarten graag gekocht worden.
Wij hebben hier in huis de regel dat ze zelf mogen kiezen wat ze kopen. Willen ze dus inderdaad weer eens slijm of kaarten kopen, dan is dat zo en laat ik het los.

Het zakgeld is van hun zelf, dus cadeautjes voor vriendjes hoeven niet gekocht te worden van het zakgeld. Maar mogen ze dan ook snoep kopen? Snoep is de uitzondering op de regel: de helft van het zakgeld mag hier aan uitgegeven worden. Dus..mijn zoon kocht een grote zak snoep. Toen het op was had hij spijt, want hij had er liever iets anders van gekocht. Nooit meer heeft hij snoep gekocht van zijn zakgeld.

Geld voorschieten aan je kind

Naar mate ze ouder worden zie je de doelen groeien. Sparen ze voor een nieuwe game of misschien wel een gaaf LEGO pakket? Met 1 euro per week moeten ze dan lang sparen. Wat doe je dan als ouder? Je kind zit nog maar vier Euro van het doel af? Meerdere malen kreeg ik deze vraag thuis. “Maar mam, jij kunt dat makkelijk voorschieten!” Nee. Dat doe ik dus niet. Als ze iets willen kopen, maar hun zakgeld niet bij hebben, dan wil ik best voorschieten. Maar als ze het geld nog niet hebben gespaard, dan krijgen ze het niet. Ik heb hier een duidelijke reden voor. Het gevoel dat je iets koopt als je het zelf helemaal hebt gespaard is veel leuker! Lenen mogen ze bij mij dus niet doen. Want dan zou ik ook rente aan ze moeten gaan vragen, maar dat voelt toch een beetje gek ;-).

Zakgeld contant betalen of op de rekening storten

En dan staan er op zaterdagochtend drie kindjes met de handen omhoog met de vraag of ze hun zakgeld krijgen. Weer moet ik bekennen dat ik een lege portemonnee heb. Contant geld is steeds minder aanwezig in huis en soms moet ik nee verkopen. Ik zou het heel snel kunnen overmaken zodat het op de bankrekening staat. Maar bewust doe ik dat niet. Het is een leuk voor de kinderen als ze spaarpotten legen en weer hun geld gaan tellen. Het maakt ze bewust van geld en ze rekenen er mee. Mocht het bedrag nu echt te gortig worden in de spaarpot dan kunnen we altijd nog een oplossing bedenken, maar meestal is het geld snel uitgegeven. Ik denk erover om in groep 8 het geld te gaan storten: dit als aanloop naar bijvoorbeeld kleedgeld in de toekomst.

Een handige tip om te voorkomen dat je geen geld hebt, is om gewoon altijd je losse 50 centen, een-euromunten en twee-euromunten apart in een bakje te leggen. Zo heb je altijd een voorraadje wanneer het weer tijd is voor zakgeld.

Financiële opvoeding

Mijn oudste zoon heeft inmiddels een eigen rekening, met een pinpas. Dit was zijn grootste wens voor zijn 7e verjaardag.  Als ik een keer  vergeet zakgeld te geven, schrijft hij dit keurig voor mij op en herinnert mij er aan. Zijn doel? Een Nintendo Switch heeft hij al ruimschoots gehaald, maar hij besloot dat het toch wel veel geld was. Ik noem hem wel eens mijn boekhouder in de dop. Mijn dochter van tien, die geeft er niets om. Een pinpas hoeft ze niet, want ze geeft het toch direct uit. Elke paar weken wordt er direct iets gekocht waar ze dan erg blij mee is. Ik weet zeker dat als er iemand geld aan haar zou vragen, ze direct alles weg zou geven. Dezelfde opvoeding en toch zo anders. Of zouden vrouwen van nature een gat in hun hand hebben? 😉
PS: wil je graag nog meer inspiratie? Er is namelijk nog meer dan zakgeld voor je kinderen wat je kunt doen.

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze tips voor kinderen zakgeld geven op Pinterest bewaren ♥

Zakgeldtips voor kinderen


Lees ook: Kinderbijslag goed besteden





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.