Opvoeding & Ouderschap

Een kind laten studeren: wat kost dat eigenlijk?

kind laten studeren

Als kersverse ouders krab je jezelf weleens achter de oren als je ziet hoeveel geld er uitgegeven wordt aan luiers en babydoekjes. Baby’s groeien als kool en hebben ook heel erg snel weer nieuwe kleren nodig; die kleine maatjes zijn zo te klein. En zodra ze wat langer in een maat blijven zitten, hebben ze het klimmen en klauteren ontdekt. Maar als je dacht dat je kosten daar zouden stoppen, heb je het mis! Je hebt nog jaren met veel kosten voor de boeg. Als je gaat werken, parttime of fulltime, heb je opvang nodig. Misschien een vaste oppas, een gastouder of toch liever een kinderdagverblijf. Daarop volgt de peuterspeelzaal en de basisschool. Nee, je betaalt geen lesgeld, maar er worden vaak wel vrijwillige bijdragen gevraagd, aangezien er dagjes uit worden geregeld, schoolreisjes en extra activiteiten, buiten de lessen om. Vanaf groep drie gaan je kinderen wat meer leren en begint het: schriften, pennen, potloden…Er is van alles aan te schaffen. En wat dacht je van een (elk jaar weer een nieuwe) lunchset? Dit jaar is je kind wild van Paw Patrol, maar volgend jaar wil hij toch liever een beker en lunchbox van Brandweerman Sam. Zo blijf je maar bezig. De kosten worden zelfs nog hoger als de tijd van het voortgezet onderwijs aanbreekt. Maar hoe moet dat dan met de tijd ná de middelbare school? Want vergis je niet: studeren is bij lange na niet gratis!

Sparen

Je kunt ervoor kiezen om zelf een spaarpotje aan te maken en daar maandelijks geld in te stoppen, om zo beetje bij beetje het grote bedrag bij elkaar te schrapen, wat je voor de studie van je kind (of als je meerdere kinderen hebt: studies!) nodig hebt. Er zijn ook genoeg ouders die de kinderen hun eigen studie deels (of helemaal) laten betalen. Het bedrag kan per studie ook flink verschillen. Een standaard bedrag voor elk kind kan dus onvoldoende zijn! Misschien kiest jouw kind een studie die per lesjaar rond de 1.000 euro kost, maar het kan ook zeker meer zijn. Daarbij kan ook elk jaar dat je kind studeert, duurder worden. En zodra de tijd van studeren aanbreekt, wil je niet voor verrassingen staan.

Beleggen

Wat je ook kunt doen, is je geld laten beleggen. Door te beleggen in aandelen, investeer je je gespaarde geld in een onderneming. Behaalt deze onderneming winst, dan deel jij in deze winst in de vorm van een hogere koers of dividend. Oftewel: geld maakt geld! Let wel: behaalt de gekozen onderneming geen winst of zelfs verlies, dan daalt de koers van jouw aandelen.
Makkelijk gezegd, je leent dus eigenlijk je geld uit, tegen een koersvergoeding. En voor het risico en het vertrouwen dat je stopt in je investering, kan je worden beloond. Is je interesse al gewekt? Bij een beleggersbank zoals BinckBank vind je alle informatie die je nodig hebt en kun je heel gemakkelijk aan de gang. En hoe eerder je begint, hoe meer je eruit kunt halen. Bedenk wel van tevoren dat beleggen risico’s kent, stel een doel vast en bedenk hoe lang je gaat beleggen. Hoe lang heb je nodig om je doel te behalen?

Het lijkt allemaal nog zo ver weg, nu je kind nog jong is, maar je kunt nooit te vroeg beginnen met de toekomst van je kind veilig stellen toch? Wat past het best bij jou?

Beleggen kent risico’s. Je inleg kan minder waard worden.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BinckBank.





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.