Opvoeding & Ouderschap

Je kind tijdens de eerste schoolweek

Je kind tijdens de eerste schoolweek
Joyce

Alle basisschoolleerlingen van Nederland zijn weer begonnen met school en dat is niet niks. Er komt zoveel op hen af na de eerste keren wennen op de basisschool. De één heeft er tijdens of na de eerste schoolweek meer last van de ander. En het verschilt nog per groep. Veel ouders vragen zich af of het normaal is dat hun kind zo moe is of juist hyperactief. Hieronder schrijf ik mijn ervaring en die van andere ouders.

Moe

Wat ik vooral merk tijdens de eerste schoolweek is dat ze moe zijn. Vooral aan het einde van de week. Er komt zoveel op hen af. Ze gaan naar een nieuwe klas, ze krijgen een nieuwe leerkracht, nieuwe regels, een nieuwe plek. Misschien wel nieuwe kinderen. En al die dingen moeten ze opnemen. Dat kost veel energie en daarom zie je dat ze aan het einde van de eerste schoolweek helemaal kapot zijn. Niks raars aan.

Slapen

Ik had een jongetje bij de kleuters die op donderdag van de eerste week in de kring in slaap viel. Hij was zo moe van alle indrukken. Uiteindelijk maar zijn ouders gebeld, die hem kwamen ophalen. Ik heb ook gehad dat kinderen de nacht van zondag op maandag niet konden slapen. Zo spannend vonden ze het. Er zijn ook kinderen die de nachten van de eerste schoolweek wakker liggen, omdat ze alles moeten verwerken. Kortom, slaapgebrek is de eerste schoolweek niet gek.

Energiek

Er zijn ook kinderen die geen last hebben van de moeheid en juist bruisen van de energie. Die kinderen zijn zo enthousiast dat ze de hele week genoeg energie hebben voor het komende schooljaar. Ze lopen al huppelend naar school. Zien de ouders niet meer staan. En willen als eerste in de klas zijn. Elk jaar heb ik deze kinderen wel in mijn klas en het maakt niet uit welk leerjaar het is.

Elk kind is uniek

Elk kind reageert anders en het is aan jou, als ouder, hoe hier mee om te gaan. Leg uit dat het niet erg is. Je mag moe zijn. Je mag enthousiast zijn. Je mag huilen of bang zijn. Ondersteun waar dat nodig is. Ook deze tips voor de eerste schoolweek kunnen helpen. En om jou als ouder nog extra te ondersteunen, heb ik hier wat ervaringen van andere ouders. Misschien herken je jezelf er wel in.

Ervaringen van ouders

Moeder van jongen (5 jaar): Afgelopen weekend was er geen houden aan. Hij stuiterde alle kanten op en werd om alles boos. De spullen voor het schooljaar had ik samen met hem al klaargelegd en hij had belooft om lekker te gaan slapen. Nou, dat deed hij dus niet. Hij had elk uur wel een reden om wakker te zijn. Pas om half 12 had ik het idee dat hij sliep, maar om half 3 stond hij naast mijn bed dat hij klaar was om naar school te gaan. En nu, woensdag, is hij helemaal kapot. Ik hoop dat dit snel over is.

Moeder (meisje 8 jaar): Mijn dochter kwam die maandag huilend uit school. Ze had haar oude juf heel erg gemist. De juf die ze nu had was heel streng en zag er oud uit. Ze mocht niet naast haar vriendin zitten en moest gelijk hard werken. Die dinsdag vroeg ze of ze toch niet terug mocht naar haar oude juf, maar diezelfde dag kwam ze huppelend uit school. Bleek die strenge juf gewoon van grapjes te houden. Tja, kinderen.

Vader (kinderen 4, 7 en 11): Wat kunnen kinderen verschillende reageren op hun eerste schoolweek. Mijn dochter van vier was zo enthousiast dat ze al om 5 uur bij mijn bed stond. Mijn zonen van 7 en 11 hadden er wat minder zin in. Die moest ik uit zijn bed trekken. Aan het einde van de week waren zij degene die op tijd wakker waren en moest ik mijn dochter laten liggen. Zij was zo kapot van de eerste paar dagen, dat we hebben besloten om haar bij te laten komen. Gek toch?

Ik ben wel erg benieuwd hoe de eerste schoolweek van jullie kinderen waren. Laat je het mij weten?

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze eerste schoolweek ervaringen op Pinterest bewaren ♥

Moe na eerste schoolweek kind


Slapend meisje op school foto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

  • Reply
    Sportend het schooljaar in! - Go or No Go
    2 oktober 2019 at 12:01

    […] kennen het allemaal en kunnen het zeker bevestigen, de eerste schoolweek is en blijft een chaos voor velen. Hoe groot of klein je kind ook mag zijn.  Na een paar weken […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.