Opvoeding & Ouderschap

Huisdieren en kinderen: Go or No Go?

huisdieren en kinderen waarom wel of niet

Om maar direct met de deur in huis te vallen, ik ben niet zo gek op huisdieren. Dieren vind ik natuurlijk super lief en heb van jongs af aan het omgaan met respect voor dieren bij mijn kinderen ingepeperd. Wij zijn lief voor diertjes, maar hebben ze niet in huis. Tenminste tot voor kort.

Mijn jongste is helemaal gek van dieren. Bij iedere hond duikt hij op zijn knieën om te spelen en te kroelen, in het tuincentrum is hij niet weg te sleuren bij de vissenkommen en op de kinderboerderij moeten alle dieren geaaid worden voordat we weggaan. Hij heeft ontelbare knuffels op zijn kamer en met zijn 10 jaar moet er bij alle uitjes een souvenir in de vorm van (alweer!) een knuffel worden aangeschaft. Heel veel tranen, boze buien en ruzies verder zijn we over stag gegaan. Eerst met een prachtige vissenkom en nu een jaar later hebben we een hamster. Nou, we hebben het geweten.

Invloed van huisdieren op kinderen

Onderzoek heeft uitgewezen, dat de invloed van het hebben van huisdieren groot is op kinderen. Overal lees ik alleen maar positieve dingen en ik voel me bijna een slechte moeder, omdat ik er niet zo van ben. In alle films met dieren komt naar voren wat een steun een dier voor een kind is en waar kinderen helemaal zichzelf en veilig zijn. Het blijkt dat kinderen zelfstandiger, weerbaarder worden en een positiever zelfbeeld ontwikkelen met een huisdier. Kinderen leren er zelfs onvoorwaardelijke liefde door kennen. Oeps, en dat ontneem ik mijn kind….

Een belangrijk aspect van sociale ontwikkeling is empathie. Van huisdieren leren kinderen, dat iedereen behoeften en gevoelens heeft. Een kind, die een goede band heeft met een huisdier, zal als volwassene veel meer empathie tonen. Tja moeder Mirella, eat your heart out! Ook zal een kind met een huisdier sneller zelfstandiger en meer sociaal vaardig worden. Ik heb zelfs iets gelezen over het feit, dat warme, liefdevolle gezinnen eerder een huisdier hebben dan koele, afstandelijke gezinnen. Nou, sta ik hier mooi in mijn hemd met mijn liefdevolle gedoe.

Waarom heb ik dat niet?

Zelf ben ik opgegroeid met kanariepieten en een super lieve kat en mijn man heeft naast vogels en vissen ook honden gehad als kind. Ik vond het uiteraard fijn als kind. Het was wel een andere tijd. Onze moeders werkten niet en er werd veel meer tijd in en om het huis doorgebracht. In de opbouw van mijn gezin heb ik alles gegeven en heb het gevoel altijd in een spagaat te leven. Veel werken en veel thuis doen voor het gezin. Ik zie een huisdier als een enorme extra belasting. Je wilt goed zijn voor het dier en het liefde en aandacht geven. Ook vind ik het ontzettend zielig als een dier altijd maar alleen thuis is, omdat wij er heel weinig zijn. Hokken of bakken schoonmaken, uitlaten, wassen, extra stofzuigen in huis, pfffff ik krijg het al warm als ik eraan denk. Daarnaast vind ik het feit, dat een diertje dood gaat het rotste. Via Google lees ik, dat het goed is dat kinderen hier ook mee te maken krijgen. Dood gaan hoort bij het leven en daar leren zij dus van. Ik vind het gewoon killing om een diertje, waar je band mee hebt opgebouwd, te moeten begraven. Dat zorgt ervoor, dat ik me nog verantwoordelijker voel om het beestje een goed leventje te bieden. Laat maar gaan, geef mijn portie maar aan Fikkie.

Overstag van vis naar hamster. That’s the limit!

Continu die tweestrijd. Zelf wil ik geen huisdieren en mijn jongste zoon wil het zo graag. Zijn droom is om een hond te hebben. En die gaat er zeker niet komen. Ik was dus die moeder, die je heel vaak zag bij kinder- en knuffelboerderijen of zag wandelen met geleende honden met mijn jongste zoon. Onze thuissituatie is ondertussen iets veranderd. De leefstijl van ratrace naar rollercoaster, heb ik ingeruild voor een bewuster (rustiger) leven. Het is een heel verhaal, maar het komt erop neer dat ik het leven wil bepalen wat ik leef en wil niet meer geleefd worden door stress en de agenda. Dit kan ook, omdat de kinderen iets groter zijn. Dat wil nog niet zeggen, dat er nu ineens een hond gaat komen. Daar denk ik nog hetzelfde over. Wel wil ik schipperen en hebben we gekozen voor vissen en een hamster. De vissen hebben het uiteindelijk drie maanden uitgehouden op de kamer van mijn zoontje. Hij vond er geen bal aan. Tja en met vissen kun je ook niets. Toen het eerste visje dood ging, had ik het ook gehad. We hebben ze bij een gezin gebracht met een prachtig aquarium, waar ze een mooi verder leven zullen hebben.

Huisdieren en kinderen

Een Russische dwerghamster

Op de 10e verjaardag van mijn jongste hebben we een Russische dwerghamster in een geinige kooi met buizen cadeau gegeven. Hij was zo blij! Hij had haar zelf uitgekozen, Roxy, en het was een schatje. Heel rustig en superklein. Ze viel in je hand in slaap en was zo tam. Het bleek dus, dat ze niet zo verschrikkelijk tam horen te zijn. Ze was ziek en ging binnen drie weken dood…Mijn zoon en ik hebben tranen met tuiten gehuild. We hadden haar echt goed verzorgd, maar ik voelde me zo schuldig. Daarna hebben we een goede fokster gevonden en een tweede hamster aangeschaft, Speedy. Deze lieverd hebben we nog steeds. De kooi stond eerst op de kamer van mijn zoon, maar ik voel me zo verantwoordelijk dat het nu beneden in de huiskamer staat. Het gaat heel goed, het is een schat van een beestje. Mijn zoontje speelt en kroelt er dagelijks mee en ik ook! Ik vind het super leuk, maar vind de verantwoordelijkheid nog steeds erg groot. Ik vind huisdieren en kinderen een ‘Go’, maar daar blijft het wel bij. Een huisdier van ongeveer 10 cm is echt the limit in ons leven. Hoe graag mijn zoon het ook anders zou zien.


Vissenkom foto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.