Zwangerschap

Fijn liggen in bed tijdens je zwangerschap

Fijn liggen in bed tijdens je zwangerschap

Ik denk dat iedere moeder het wel met mij eens is; er komt een moment in je zwangerschap dat je gewoon niet meer lekker kunt liggen in bed. Je probeert te liggen zoals je altijd ligt, maar die buik zit gewoon in de weg! Maar fijn liggen in bed tijdens je zwangerschap is toch wel een must! Hoe je toch lekker kunt slapen? Dat vertel ik je in dit artikel!

Fijn liggen in bed tijdens je zwangerschap: Op je buik liggen

Wanneer je een echte buikslaper bent kan het nog weleens moeilijk voor je worden om in slaap te komen. Ik sliep altijd op mijn buik en in het begin van mijn zwangerschap lukte dat ook nog wel. Maar er komt een moment dat het gewoon niet meer gaat! In de beginperiode is dat vooral omdat je borsten ontzettend pijnlijk of gevoelig zijn, en later in de zwangerschap simpelweg omdat je buik heel hard groeit. Gevolg? Heel veel gedraai en slapeloze nachten omdat ik niet goed kon liggen.

Fijn liggen in bed tijdens je zwangerschap: Op je zij liggen

Je kunt jezelf het beste aanleren op je zij te slapen nog voordat je zwanger bent, maar er al wel mee bezig bent. Op je buik liggen gaat op een gegeven moment gewoon niet meer, en op je rug liggen hou je niet vol. Bovendien heeft het ook nog een aantal voordelen wanneer je op je zij slaapt. Zo is het goed voor de doorbloeding van je placenta wanneer je op je linkerzij ligt.

Extra steun met het in bed liggen

Wat bij mij goed hielp was het gebruik van een kussen. Deze legde ik in het begin tegen mijn buik aan en later tussen mijn benen. Dit kan gewoon met een normaal kussen, maar mocht het zo zijn dat je het voedingskussen al in huis hebt, dan zou ik die zeker gebruiken! Geloof me, zodra ik dat doorhad, sliep ik echt heerlijk! Ook na je zwangerschap is dit kussen nog erg fijn om de eerste maanden mee te slapen voor ondersteuning.

Fijn liggen in bed tijdens je zwangerschap: Op je rug liggen

Op je rug liggen hou je zoals gezegd niet lang vol. Naarmate je buik verder groeit, hoe oncomfortabeler het wordt. In het begin van je zwangerschap ligt het misschien nog wel lekker wanneer je even een dutje doet op de bank, maar dat is niet voor lang.Onderzoek: slapen op je rug tijdens de zwangerschap

Dr. Stacey van de Engelse Universiteit van Huddersfield heeft onderzocht of het slapen op de rug complicaties oplevert. Wanneer je tijdens het derde trimester van je zwangerschap op je rug slaapt drukt het gewicht van je baarmoeder op de hoofdbloedvaten en aderen. Gevolg daarvoor is dat deze meer moeite hebben het bloed te vervoeren. Hierdoor kun je misselijk of duizelig worden en in het extreme geval kan het de bloeddoorstroming naar de placenta en de baby volledig blokkeren. Bij vrouwen die last hebben van diabetes of een hoge bloeddruk is dit risico nog groter omdat het ook invloed heet op de hoeveelheid zuurstof en voedingsstoffen. Wanneer dit gebeurt kan het uiteindelijk leiden tot een doodgeboorte.

Tips voor fijn slapen tijdens de zwangerschap

  • Je kent het vast wel. Je ligt net lekker en dan moet je plassen. Wanneer je zwanger bent, gebeurt dat dubbel zo vaak als wanneer je niet zwanger bent. Probeer altijd even te plassen voordat je naar bed gaat en probeer niet teveel te drinken de laatste paar uur voordat je gaat slapen.
  • Beweging is niet alleen goed voor je lichaam, maar kan ook zorgen voor een goede nachtrust. Probeer dan ook elke dag even een frisse neus te halen zo lang je lichaam dat toelaat.
  • Last van opgezette enkels doordat je vocht vasthoudt? Leg dan een kussen onder je voeten zodat deze wat hoger liggen.
  • Last van maagzuur? Dan kun je het hoofdeinde van je bed wat meer rechtop brengen. Dit kan bijvoorbeeld door boeken of kussen onder je matras te leggen, als je geen verstelbare bedbodem hebt.
  • Ik had net al verteld dat een kussen tussen je benen fijn kon zijn, maar ook een kussen onder je buik of achter je rug kan zorgen voor net iets meer comfort.
  • Een kussen tussen je benen helpt trouwens ook heel goed als je last hebt van je onderrug.
  • Wanneer je heel veel last van je rug hebt, kun je ook je partner vragen je nog even in bed te masseren, zo ontspan je ook gelijk.
  • Wanneer je een te drukke dag hebt gehad kun je het beste nog even lezen in bed voordat je gaat slapen. Zo zorg je ervoor dat je ontspannen bent.
  • Ben je juist heel veel aan het piekeren of aan het nadenken? Leg dan een notitieboekje op je nachtkastje neer en schrijf alles daarin op. De volgende dag kun je er naar kijken.
  • Verder is het belangrijk dat je slaapkamer niet te warm is en dat je dagelijks de kamer even lucht. Ook is het heerlijk om in een schoon bed te liggen dus probeer elke week het bed te verschonen.

Fijn slapen ná de zwangerschap

Ook na de zwangerschap wil je natuurlijk lekker slapen. Met deze slaaptips voor mama kom je een heel eind! 🙂

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze tips voor fijn liggen in bed tijdens de zwangerschap op Pinterest bewaren ♥

Fijn liggen in bed tijdens je zwangerschap

Lees ook: zwangerschapskwaaltjes: winderigheid en spataderen


Lees ook: Zo min mogelijk bekkenpijn

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.