Educatief Museums Uitstapjes met je kids Utrecht

{ Dagje uit } | Techlab XL bij het Spoorwegmuseum

Mary-Lou

Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum Utrecht

Zoals de naam al doet vermoeden vind je in dit museum alles wat met het spoorweg te maken heeft. Naast echt materieel (van lang lang geleden tot iets recenters), schaalmodellen en shows ook wat attracties. Het woord attracties past dan wel niet helemaal, leuk zijn ze wel. Zo vinden de kinderen het onwijs leuk om een ritje in de mini intercity te maken. Wat je naar mijn mening echt niet mag missen is de Vuurproef; een waanzinnig leuke simulator en De grote ontdekking; een audiotour in een onwijs mooi decor.

techlab XL bij het Spoorwegmuseum

Themadagen Spoorwegmuseum

Waar dit museum ook in uitblinkt zijn de themadagen. Zo deden we vorig jaar zomer met een heuse paspoort in de hand “Het leukste reisje van Nederland”. Dit jaar waanden we ons bijna professors. Niet de stoffige, maar de hippe versie die coole challenges bedenkt. Afijn… Techlab XL heeft ons weer wijzer gemaakt. Daarover later zeker meer!

Ik ben verscheidene malen getipt over de andere themadagen dat ik ze zeker niet onbenoemd kan laten. Zo heb je in het eerste helft van het jaar het Dagje uit met Thomas, in het najaar de Chugginton doe-dagen en tijdens de kerstvakantie een heus Winterstation met een schaatsbaan.

techlab XL bij het Spoorwegmuseum

Techlab XL

Terug naar de proefjes. Niemand minder dan Tess Milne van Willem Wever leerde ons een proefje waarbij we ons eigen hovercraft maakten. Of het geslaagd was? Laat ik het zo zeggen: ik hou nog even mijn huidige baan aan. Plezier hadden we wel. Van de 3 heeft er zeker 1 zich een paar centimeters verplaatst. Hoera voor handige papa’s!

techlab XL bij het Spoorwegmuseum

De Techlab XL parcours ging ons gelukkig beter af! In een hoekje buiten, maar ook binnen was er een parcours opgezet waar alles draaide om stroom, stoom, wielen en weerstand. Drie keer raden hoe een trein vooruitkomt. Zo konden we zelf testen of vierkante, ronde of kegelvormige wielen het beste zijn voor een trein. Het antwoord, kegelvormig, zal je misschien verbazen, maar de testbaan maakte alles duidelijk. Verder maakten we ons eigen stroomkring, pompten we een fles water met veel bombarie als een raket vooruit en deden we een ouderwets spiraalspelletje. Waar ik we zeg, bedoel ik eigenlijk Mila, mijn dochter van 6.

Go or No Go

Soms is het best lastig om je beleving, gevoel en ervaring in een paar honderd woorden over te brengen. Toch hoop ik dat dat gelukt is. Dat je binnenkort nog zelf de professor wilt uithangen (tot 1 september 2019 kan dat nog). Dit uitje in Utrecht verdient dat! Het was een dag vol treinen voor de kleintjes en een flashback voor de iets minder jeugdige geesten onder ons met een expositie over de Tienertoer. En laat ik vooral de one (wo)man show niet vergeten waar we hard van genoten hebben. Het Spoorwegmuseum verdient en krijgt een Go!

techlab XL bij het Spoorwegmuseum

Facts: dagje uit Spoorwegmuseum

 • Waar: Utrecht
 • Wanneer: 17 augustus tot en met 1 september
 • Leeftijd: Wij bezochten het museum met een 2, 3 en 6-jarige.  Ze hebben het alle drie naar hun zin gehad.
 • Entreeprijs: vanaf 4 jaar €17,50. Tijdens bepaalde evenementen zoals Thomas en Chugginton vanaf 1 jaar betaald entree met een peuterticket. Kijk hier voor meer info.

Overnachten in treinthema

Tot slot tip ik je nog graag het Spoorwegmuseumkamer van Stay Ok! Leuk om een nachtje in dit heuse treinenkamer te combineren met een dagje Spoorwegmuseum.

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze gratis uitstapjes met kinderen op Pinterest bewaren ♥

dagje uit met jonge kinderen

Lees ook: Belasting en Douane Museum Rotterdam

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

 • Reply
  Dagje uit in Nederland - Go or No Go
  5 februari 2020 at 15:51

  […] verspreid. Er zijn een aantal bekende en leuke musea, zoals bijvoorbeeld: NEMO Science Museum, het Spoorwegmuseum, het Rijksmuseum, Naturalis, het Louwman Museum, Museum Voorlinden en het Anne Frank Huis. Dit zijn […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.