Gastblog Sporten Vakantie in Europa

7 Tips voor een succesvolle eerste skiles voor je kind

7 Tips voor een succesvolle eerste skiles voor je kind

De eerste skiles van je kind is een mijlpijl. Een wintersport die je al weken geleden begon voor te bereiden. Nu het moment dichterbij komt, vraag je je waarschijnlijk af of je wel aan alles gedacht hebt. Want hoe wordt het weer eigenlijk? Zal je kind het niet koud krijgen? En wat nou als je kind het helemaal niet leuk vindt?

We kunnen je vast een beetje geruststellen. De eerste skiles van jouw kind, is de zoveelste skiles voor de skischool. En ook de skileraar heeft al met al het mogelijke te maken gehad. Maar als je het zekere voor het onzekere wil nemen, ga je met onderstaande tips echt goed voorbereid de eerst skiles tegemoet.

1. Waterdichte skihandschoenen voor kinderen

Skihandschoenen kunnen de skiles van je kind maken of breken. En helaas zien we nog steeds heel wat slechte kinder skihandschoenen op de piste. Vergeet de handschoenen van Hema en Zeeman. Investeer minimaal 30 euro in een paar goede skihandschoenen voor je kind. Beter 1 paar goede skihandschoenen, dan 3 paar die nat worden…

Wanneer het sneeuwt of regent, heeft jouw kind nergens last van. Terwijl met slechte skihandschoenen voor kinderen de lol er dan al snel af is.

2. Huur niet te duur

Bij de skiles voor kinderen tot 6 jaar zijn bij de lesprijs vaak ski’s, skischoenen en een skihelm inbegrepen. Indien er met skistokken geskied moet worden, zijn die ook inclusief. Controleer dit dus even voordat je op marktplaats op zoek gaat naar wintersportmateriaal voor je kind.

3. Extra aandacht voor brildragers

Draagt je kind een bril? Besteed dan extra aandacht aan de skibril. Kijk of deze over de gewone bril heen past. Er zijn speciale OTG (over the glasses) skibrillen voor kinderen.

Mocht een OTG skibril geen optie zijn, dan kan je ook een skihelm met vizier overwegen. Zo’n skihelm met vizier is ideaal voor brildragers. Het vizier schuift over de bril heen. Bijkomend voordeel is dat je kind een skihelm met vizier makkelijker kan bedienen dan een losse skibril. Het vizier laat zich makkelijk omhoog en omlaag te schuiven door kinderen.

4. Kies de skischool met zorg

Veel wintersporters kiezen voor een skischool waar Nederlands gesproken wordt. Tegenwoordig heeft bijna iedere skischool wel een Nederlandse skileraar of skilerares in huis. Maar er blijft natuurlijk altijd een kans dat je kind uiteindelijk bij een andere leraar ingedeeld wordt.

Kijk daarom liever naar de locatie van de skischool. Een kinderweide in het dal heeft bijvoorbeeld als grote voordeel dat je niet direct een liftkaart voor je kind hoeft te kopen. Kijk ook naar recensies die je op internet vindt. De ene skischool is de andere niet en het allerbelangrijkste is dat je kind straks plezier heeft.

5. Kies voor groepsles

Bij het boeken van skiles kan je kiezen tussen groepsles of privéles. Voor kleine kinderen die hun eerste skiles hebben, is de groepsles vrijwel altijd de beste optie. De meeste kinderen vinden een eerste skiles spannend. Doordat ze in een groepje terechtkomen helpen ze elkaar door het spannende moment heen. Gedurende de week blijft het groepje om en nabij gelijk en zie je de kinderen veel lol met elkaar hebben. De interactie met andere kinderen is toch altijd leuker dan met de skileraar. En ook tijdens het eten is het een stuk gezelliger als ze in een kindergroep zitten. Bijkomend voordeel: groepslessen zijn een stuk goedkoper dan privélessen.

6. Laagjes tegen de kou

Je kind zal veel bewegen tijdens de skiles en daardoor niet veel last hebben van lage temperaturen. Maar je kind zal ook veel vallen en in de sneeuw liggen. Het is belangrijk dat je kind dan niet nat wordt, want dan koelt het lichaam wel snel af. Het is dus belangrijk om je kind niet te dik en te warm aan te kleden, maar wel effectief. En dat doe je met laagjes.

Vergeet het katoenen hemd, maar kies voor een thermoshirt en thermobroek. Over het thermoshirt kan je nog een fleecetrui of fleecevest dragen en daarover komt het skipak. Kies voor een waterdicht maar ademend skipak. Het skipak moet een waterkolom van minimaal 10.000 mm hebben. Deze waterkolom moet altijd aangegeven staan op de kleding.

Kinderen die te warm zijn aangekleed lopen het risico te gaan zweten, waardoor het lichaam nat of klam wordt. Ook dit zorgt ervoor dat het lichaam koud wordt. Kleed je kind daarom effectief en niet te dik en te warm.

7 Tips voor een succesvolle eerste skiles voor je kind

7. Snowboots, laarzen of waterdichte schoenen

Het is dus belangrijk dat je kind niet nat wordt. Laat je kind daarom op snowboots, laarzen of waterdichte (hoge!) schoenen naar de skischool lopen. Zo voorkom je dat de skisokken nat worden. Wanneer je kind met natte sokken in de skischoenen stapt, krijgt hij bijna zeker koude voeten.

8. Vroeg opstaan, goed ontbijten

Misschien kan je je nog herinneren dat je zelf leerde skiën of boarden en weet je nog hoe vermoeiend dat was? Dat is het voor je kind ook! Zorg er daarom voor dat je ruim de tijd neemt voor een uitgebreid ontbijt. Wanneer je kind met de skischool gaat lunchen heb je kans dat er niet heel veel gegeten wordt. Het ontbijt is dus in dit geval de belangrijkste maaltijd van de dag.

En onderschat niet dat het best wat tijd kost om je kind ’s morgens in gereedheid te brengen. En nadat het ontbijt genuttigd is en alle laagjes op hun plek zitten, moet je nog naar de skischool om de skischoenen en ski’s te verzamelen en aan te trekken.

Oh en tot slot, laat je kind altijd plassen voor de skiles. Als ex-skilerares ben ik je meer dan dankbaar!

De eerste skiles van je kind is een mijlpijl. Een wintersport die je al weken geleden begon voor te bereiden. Wij geven je tips voor de eerste skiles.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

  • Reply
    Met de kids op wintersport: 6 praktische tips - Go or No Go
    21 november 2019 at 19:08

    […] op wintersport gaat. Het wemelt van de mensen als je gaat skiën of snowboarden. En ook als je kind voor het eerst skiles neemt, is het soms lastig hem te onderscheiden in een groep. Dus is het verstandig om je kinderen […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.