Opvoeding & Ouderschap

5 tips voor de eerste schoolweek

5 tips voor de eerste schoolweek
Joyce

Het zuiden is afgelopen week begonnen. De eerste schoolweek van een heel nieuw jaar. De komende twee weken starten ook de kinderen van Midden en Noord. Zo’n eerste schoolweek is best spannend. Niet alleen voor je kind, maar ik weet ook dat heel veel ouders dit ook spannend vinden. Daarom een aantal tips voor de eerste schoolweek.

Tips voor de eerste schoolweek

Schoolspullen

Aan het einde van het schooljaar krijg je altijd te horen wat de kinderen nodig hebben in hun nieuwe groep. Zorg ervoor dat je dit niet last-minute op zondag nog moet gaan zoeken, maar maak er een uitje van. Er zijn zoveel winkels met een afdeling helemaal ingericht voor schoolspullen. Een aantal hebben er zelf een hele hoek van gemaakt met stickers op de grond, een tv en lekkere stoelen. Hoe leuk is dat?

Tas, jas, gymspullen

Check van tevoren of alles nog heel is en past. Heeft je kind nog een rugzak voor school? Je bent echt niet de eerste moeder die er op de laatste vakantiedag achter komt dat er iets kapot is of niet past. En een tip… (ik spreek uit ervaring) check tijdens het schooljaar of die gympen nog passen. Dit van tevoren checken scheelt een hoop stress op zondag!

De zondag voor de eerste schooldag

Doe lekker rustig aan. Maak er een “chilldag” van en leg alles alvast klaar. Ik maak ’s avonds altijd de lunch voor de volgende dag. Dit scheelt een hoop werk ’s ochtends. Kies samen de outfit voor morgen uit en neem een lekkere douche. Lekker op tijd naar bed, zodat ze uitgerust kunnen beginnen aan hun nieuwe jaar.

Eerste dag

Elk kind is uniek, dus elk kind beleeft die dag anders. Je hebt kinderen die het heel spannend vinden en het liefst in je kruipen. Sommige kinderen zijn heel zenuwachtig en gaan stuiteren. En je hebt ook kinderen die fluitend naar school gaan alsof ze geen vakantie hebben gehad. Jij als ouder weet vast hoe jouw kind reageert. Laat weten dat al die gevoelens mogen en help je kind waar nodig. Een kind dat in je kruipt? Neem hem lekker bij je en loop samen de klas in. Wil hij je daarna nog niet loslaten? Ik weet zeker dat de juf hem met liefde van je overneemt. Het komt goed. Kijkt je kind niet meer naar je om wanneer het zijn klasgenoten ziet? Ook prima. Zo weet je dat ze er zin in hebben.

Moe na de eerste schooldag

Zo’n eerste dag en vooral zo’n eerste week kan erg vermoeiend zijn. Probeer zo min mogelijk afspraakjes te plannen die week. Sommige kinderen kunnen het wel aan, maar de meeste kinderen zijn gewoon erg moe. Het is ook inspannend na zes weken geen school. Ze moeten weer aan alles wennen. Lekker even uitrusten na schooltijd of de opvang. Het helpt echt. En is jouw kind een stuiterbal vanwege de moeheid? Hij is niet de enige. Rust en regelmaat gaan hem helpen.

Lieve ouders, ik wens jullie veel succes met de eerste schoolweken. Sommige van jullie zullen juichend de kinderen uitzwaaien, terwijl andere ouders huilend het schoolplein aflopen. Laat je mij weten hoe de eerste dag van jouw kind was? Ik ben erg benieuwd. Maandag 1 september is de eerste schooldag van mijn zoon en mijn eerste schooldag met groep 7. Ik hou jullie op de hoogte!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze tips voor de eerste schoolweek op Pinterest bewaren ♥

5 tips voor de eerste schoolweek

Back to School afbeelding via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

  • Reply
    Je kind tijdens de eerste schoolweek - Go or No Go
    30 augustus 2019 at 12:01

    […] moe zijn. Je mag enthousiast zijn. Je mag huilen of bang zijn. Ondersteun waar dat nodig is. Ook deze tips voor de eerste schoolweek kunnen helpen. En om jou als ouder nog extra te ondersteunen, heb ik hier […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.