Verjaardag & Traktaties

21x gezonde en ongezonde traktatie tips en ideeën

gezonde traktatie en ongezonde traktatie

Iedere ouder kent het wel. De stress van een naderende verjaardag. Buiten het vieren voor familie en het geven van een kinderfeestje om, mag er ook getrakteerd worden op school of kinderdagverblijf. En gaat je kind ook naar een buitenschoolse opvang? Dan mag er daar meestal ook nog getrakteerd worden! Elk jaar hetzelfde trakteren is niet leuk, dus wordt er elk jaar weer opnieuw een zoektocht gestart naar een leuke traktatie.

Gezonde vs Ongezonde traktatie

Er zijn een aantal scholen en kinderdagverblijven waar ze het stimuleren dat kinderen zo veel mogelijk gezond eten. In de meeste gevallen moet dan ook de traktatie gezond zijn. Maar er zijn ook scholen die daar (nog) niet mee bezig zijn en waar je zelf mag bepalen wat je trakteert. Ook zijn er sommige gezonde scholen die bij de traktatie een uitzondering maken.

Onderstaand vind je een aantal tips voor leuke traktaties. Gezonde traktaties en zoals gezegd ook een ideeën voor een snoep traktatie, oftewel de ongezonde traktatie. Tot slot ook een aantal traktaties die ideaal zijn om mee te geven naar huis.

Gezonde traktatie

 • Biologisch slurpfruit – handig om uit te delen en makkelijk mee te nemen. Met wat leuke wiebeloogjes, gekleurde pijpreinigers en een rietje maak je er een leuk poppetje van!
 • Buurman & Buurman sticks – je neemt een half schijfje komkommer en prikt daar twee satéprikkers in. Eentje met cherrytomaat en de ander met blokjes kaas. Bovenop een uitgeprint plaatje van allebei de mannen.
 • Schaapjes – een zakje met zoute popcorn en een uitgeprint plaatje van een schaap. Dat is alles wat je nodig hebt voor deze leuke Shaun het Schaap traktatie schaapjes!
 • Vishengeltjes – deze traktatie is voor de kleine kinderen heel leuk. Soepstengels met daaraan een touwtje. Het uiteinde van het touw bind je om een doosje rozijnen heen. Vervolgens plak je aan allebei de kanten een vis en je hebt een hengel met een vis eraan!
 • Groentebakjes – leuke bakjes van karton met verschillende kleuren en/of printen doen het sowieso al goed. Vul deze met selderij, komkommer, wortels of verschillend fruit en je hebt een zomers bakje. Als extra decoratie kun je er een mini windmolen bij plaatsen.
 • Rupsen traktatie – fruit doet het in de warme maanden altijd goed en voor deze traktatie heb je niet eens zo veel nodig. Pak een lange saté prikker en rijg deze vol met groene druiven. Aan het eind plaats je een cherrytomaat met (eetbare) oogjes en klaar is je traktatie!
 • Hoela banaantjes – deze traktatie vind ik zelf erg leuk. Je neemt een aantal bananen en plakt daar met plakband een leuke, vrolijke, gekleurde strook op die je in reepjes hebt geknipt. Vervolgens plak je een bloem bovenop en teken je een gezicht, en je hoela danseressen zijn klaar!

Ongezonde traktatie

 • Eetbare theekopjes – hoe leuk zijn deze theekopjes? Maak een kleine marshmallow vast aan de grote, smeer er chocopasta of vloeibare chocola bovenop en versier het met sprinkels!
 • Koekijsjes – deze traktatie kun je met cake, ontbijtkoek of eierkoeken maken, heel simpel, maar ontzettend lekker!
 • Thema traktatie: Minecraft. Is je kind dol op Minecraft, dan is deze Minecraft traktatie zeker weten een hit!
 • Stroopwafelbloemen – gebruik een koekjesvorm in de vorm van een hart en snij daar het hart mee uit, uit de stroopwafel. Deze plaats je op een prikker samen met een mini stroopwafel waarom bloemen zijn bevestigt en je bent klaar!
 • Modderkoekjes – chocoladecakejes met een snoepwurm en bladeren erin. Lekker, maar ook een beetje smerig. En hij is zó klaar!
 • Eetbare eikels – leuk voor wanneer je kind in de herfst jarig is. Het enige wat je nodig hebt zijn mini Zoenen en mini stroopwafels. Ideaal en erg lekker!
 • Nog meer zoenen – Een ander leuk idee met mini zoenen is deze leuke traktatie met mini marshmallows en de mini zoenen. Met eetbare stift teken je de oogjes op gehalveerde mini marshmallows en klaar ben je!
 • Giraffe – is je kind fan van Giraffes? Deze traktatie is heel makkelijk te maken. Je hebt een grote satéprikker nodig, waar je om en om een stukje knakworst en een stukje kaas rijgt. Aan het uiteinde plak je een getekende of uitgeprinte kop van een giraffe.
 • Pinguïn – We blijven in de dieren: is je kind dol op pinguïns? Dan is deze lekkere pinguïn traktatie een leuk idee. Veel snoep, maar dan heb je ook wat.
 • Spiegelkoekjes – plak een ligakoek bovenop een lange vinger met eetbare lijm. En plak daarna nog wat snoepjes in de vorm van een bloem, of bloemen van fondant op het ligakoekje.

Traktaties om mee te geven

 • Vliegtuigjes – plak een leuke kleur papier rondom een bellenblaas. Plak vervolgens bovenop en onderop de vleugels van een vliegtuig en de propeller aan de voorkant. Als laatste plak je nog een leuke kleur papier om een doosje rozijnen en bevestigt die aan de onderkant.
 • Stoepkrijt indiaantjes – verpak twee mooie stukken stoepkrijt samen met een doosje rozijntjes in doorzichtig papier. Plak vervolgens aan de buitenkant een streep mooi papier of washitape en bevestig aan de achterkant nog één of twee veren.
 • Klei traktatie – kies voor ieder kind een leuke kleur klei uit en verpak deze samen met rozijntjes of ander snoep in doorzichtig papier. Een leuk kaartje erbij, en klaar!
 • Zomerse traktatie – neem een leuk item dat te gebruiken is op het strand of in de zandbak. Een mooie gekleurde schep bijvoorbeeld, of een emmertje met zandvormen, en stop daar een zakje snoep bij. Verpakken in doorzichtig papier en een leuke strik erom en de traktatie is klaar om uitgedeeld te worden.

Tot zover deze leuke, lekkere, gezonde en ongezonde traktaties op een rijtje!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze gezonde en ongezonde traktatie ideeën op Pinterest bewaren ♥

gezonde en ongezonde traktaties

Lees ook: Paddenstoel traktaties

Fruit traktatie foto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.