Opvoeding & Ouderschap Voeding en gezondheid

10 tips: kinderen groenten laten eten

10 tips: kinderen groenten laten eten

In een eerdere blog heb ik al verteld dat wij bewust aan het kijken zijn naar onze voeding. Hier hoort ook bij dat wij onze kinderen meenemen in het gezonde eten. Niet standaard een koekje in de middag of een snoepje, maar liever iets gezonds. Zo eten wij ook in de avond altijd een portie groente. Zelfs al eten we frietjes of pizza, er zit altijd wel iets van groente bij. Komkommer en paprika gaat er altijd goed in, dus even snel wat in reepjes of blokjes snijden en hopla: dat kan makkelijk op het bord erbij. In de avond verstoppen wij de groenten liever niet, maar leggen we ze gewoon zichtbaar op het bord, zodat ze zien wat ze eten. Vaak is dit geen probleem en gaan de bordjes vanzelf leeg. Maar er zijn van die fases dat ze de groenten plotseling niet lekker vinden of lusten. Wat dan? Hierbij een aantal tips voor kinderen groenten laten eten.

1. Soep

Soepen zijn ideaal om groenten in te vermengen! Want tsja, soep is gepureerd en je ziet niet wat er allemaal in zit. Het gaat eigenlijk alleen maar om de smaak. Is de smaak zoetig, dan is het eigenlijk altijd wel goed. Zo voeg ik er dan bijvoorbeeld zoete puntpaprika/pompoen/zoete aardappel of wortel aan toe, dit geeft vaak wel zo’n zoet smaakje aan de soep. Ook doet vermicelli hier wonderen, die hebben ze namelijk ook in cijfers en lettertjes. Het wordt dan een sport om cijfers op volgorde te eten, dit hebben ze zelf bedacht. Lekker doen dus!

2. Opmaak

Als je bord er leuk uitziet, dan ben je eerder geneigd om te eten. Dit hebben wij zelf, maar onze kinderen natuurlijk ook. Dit betekent niet dat je als een echte kunstenaar te werk hoeft te gaan elke avond, maar als je al een klein beetje kijkt naar de opmaak kom je al best een eind. Kijk hier voor bento inspiratie.

3. Leuk bord

Is je kindje fan van Frozen, probeer eens een Frozen bordje. Dat eet natuurlijk veel lekkerder dan van een wit saai bord. Want als je dit hapje neemt, dan kun je Olaf zien! En bij dat hapje komt Elsa plots tevoorschijn! Kinderen groenten laten eten wordt met een leuk kinderbord een stukje gemakkelijker!

10 tips: kinderen groenten laten eten

4. Picknicken

Waar je eet kan ook het verschil maken. Maak er eens iets leuks van en picknick eens! In of om het huis dat maakt eigenlijk niet uit. Zo hebben wij eens gepicknickt in de woonkamer. Een kleedje neergelegd, wat bakjes met groenten en stukjes pizza. Wat een lol dat we hadden. De bakjes werden nog net niet leeg gegraaid, want ja wie mag het laatste stukje broccoli?!

5. Fonduen

Niet alleen maar voor feestdagen te gebruiken natuurlijk. Maak bakjes met verschillende groenten en vlees in combinatie met  een grote bak met bouillon. Wij hebben hier een set voor en gebruiken deze zo nu en dan. Want waarom zou je met de feestdagen het stof eraf vegen als je deze heel het jaar kunt gebruiken. Met een stokje erin prikken en zelf in de bouillon dopen. Het duurt wel iets langer dan de gemiddelde maaltijd, dus kies hier een dag voor dat het ook echt kan.

6. Helpen met koken

Laat je kinderen meehelpen met snijden, ondertussen kunnen ze een beetje proeven. Betrek ze bij het koken en ze zijn trots op wat ze hebben gemaakt. De kans is groot dat ze hun eigen meesterwerk dan natuurlijk ook wel opeten!

kinderen groenten laten eten

7. Aantal hapjes

In het begin wordt er vaak nog wel goed gegeten, maar uiteindelijk blijft er een portie over wat ze echt niet meer willen. Spreek dan een getal af met hapjes dat ze echt nog moeten eten. Natuurlijk wel met echte happen en niet halve hapjes 😊

8. Verdeel het vlees

In ons huis wordt vlees of vis graag gegeten. Als ik weet dat er een bui aankomt dat ze de groenten niet lekker vinden dan geef ik ze eerst een helft hiervan en als ze dan “genoeg” hebben gegeten krijgen ze de andere helft.

9. Het toetje

Soms hebben we toetjes in huis die net iets lekkerder zijn dan het bakje yoghurt. Dubbelvla of een roomtoetje bijvoorbeeld, of een ijsje. Een toetje is iets wat wij niet snel afpakken, want een beetje zuivel hoort erbij is onze gedachte. Maar je kunt wel een iets lekkerder toetje eten als je super goed gegeten hebt natuurlijk!

10. Wat lust je echt niet

Laat je kind zeggen wat ze echt, echt, écht niet lust. Dat ene ding hoeven ze dan niet te eten, de rest wordt gewoon gegeten. Hier is dat voor de één spinazie a la crème en de ander tot nu toe nog niets. Als wij spinazie a la crème eten, maak ik dus iets anders voor de ander. Want dit is zijn ene ding wat hij van mij niet hoeft te eten.

Natuurlijk is niet elk kind hetzelfde en zullen deze tips niet voor iedereen een daverend succes zijn, maar ik hoop dat jullie er wel iets uit kunnen halen wat voor jullie werkt! Het is in ieder geval het proberen waard hoop ik.

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze kinderen groenten laten eten tips op Pinterest bewaren ♥

Kinderen groenten laten eten tips

Lees ook: ‘verstop’ groente in deze lekkere, groene spinaziewafels!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.