Gastblog Reistips

7 tips voor een vakantie met een hooggevoelig kind

vakantie met een hooggevoelig kind

Hooggevoelige kinderen hebben moeite met veranderingen en doen het over het algemeen het beste op structuur. Maar laten dat nou net twee dingen zijn die tijdens een vakantieperiode vaak beide aan bod komen. Veel mensen gaan in de zomervakantie op vakantie. Dit brengt veel veranderingen met zich mee. En omdat we niet zo op de klok leven in onze vakantie verloopt het stukje structuur vaak ook net even wat losser. Vakantie met een hooggevoelig kind kan daardoor soms een uitdaging zijn.

Overprikkeling tijdens de vakantie met een hooggevoelig kind

Doordat er zoveel anders is en anders gaat tijdens zo’n vakantieperiode brengt het veel onrust met zich mee voor een hooggevoelig kind. Deze onrust en het gevoel niet goed te weten waar hij of zij aan toe is kan zorgen voor overprikkeling. Hoe kunnen we als ouders er nu voor zorgen dat de periode van en voor de vakantie met zo min mogelijk overprikkelingsreactie verloopt? Ik geef je hieronder een aantal tips voor een vakantie met een hooggevoelig kind.

Zoek foto’s en filmpjes van de omgeving

Ik ga je niet vragen alvast helemaal naar de bestemming te rijden om aan je kind te laten zien waar jullie naartoe gaan hoor. Nee, maak er echt even een momentje met je kind van lekker op de bank. Zoek het vakantiepark waar jullie naartoe gaan op en bekijk de foto’s.

  • Bekijk de plattegrond en bespreek belangrijke plekken waar jullie gebruik van maken zoals het zwembad, jullie verblijf, de speeltuin, etc.
  • Gaan jullie een dagje ergens naartoe? Bekijk dit dan de dag van tevoren ook zeker even met je kind.
  • Misschien zijn er foto’s van jullie accommodatie te vinden die jullie samen kunnen bekijken.
  • Spreken ze een andere taal? Laat je kind de taal horen. Er zijn op internet genoeg filmpjes te vinden.

Pak samen de tas in

Maak samen met je kind een overzicht van de spullen die er mee gaan. Geef je kind een tas waar hij speelgoed in mag doen dat hij graag mee wil nemen. Door dit met je kind door te nemen heeft het overzicht van de dingen die er mee gaan. Dit kan al veel gepieker en onrust voorkomen.

Aftellen maar

Een aftelkalender doet het altijd goed. Maar wat ook erg prettig kan zijn is ook tijdens de vakantie zelf een kalender bij te houden. Hier kun je bijvoorbeeld op de dagen dat jullie op de camping staan een caravan bij tekenen. Gaan jullie een dagje weg? Teken (of bij oudere kinderen schrijf) dit hier dan ook bij. Zo geef je je hooggevoelig kind een stukje overzicht en structuur terug. Ook kun je zo duidelijk maken wanneer je weer naar huis terug gaat.

Structuur

Feit blijft dat structuur tijdens een vakantie met een hooggevoelig kind erg belangrijk is. Probeer er dus voor te zorgen dat bijvoorbeeld jullie eetmomenten hetzelfde blijven. Een half uurtje speling hierin kan natuurlijk prima. Maar wijk niet te veel af. Hebben jullie bepaalde rituelen? Zet deze dan zoveel mogelijk door op vakantie.

Niet alles veranderd

Natuurlijk verandert niet alles. Geef dit ook aan bij je kind. Z’n eigen knuffel bijvoorbeeld die gaat gewoon mee, net als z’n kleren en schoenen. Papa en mama blijven ook bij hem. Door dit met je kind te bespreken geef je je kind het gevoel dat je hem begrijpt en zijn gedachtes er mogen zijn.

Bewaak bedtijd

Op vakantie zie ik vaak gebeuren dat bedtijd later valt. Dit is voor veel hooggevoelige kinderen niet ideaal. Ze hebben hun slaap vaak heel hard nodig om tot rust te komen en op te laden. Doordat ze in een andere omgeving zijn duurt het vaak al wat langer voor ze in slaap vallen. Als ze dan ook later naar bed gaan missen ze behoorlijk wat slaap vergeleken met thuis. Een vakantie met oververmoeide kinderen is meestal niet gezellig. Probeer dus ook van bedtijd niet meer dan een half uur af te wijken.

Geniet!
Vergeet vooral niet te genieten van jullie vakantie samen en de tijd met elkaar!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk tips voor een vakantie met een hooggevoelig kind op Pinterest bewaren ♥


Deze gastblog is geschreven door Mandy Frederiks, Praktijk voor kind- en oudercoaching, www.feelingscoaching.nl

Lees ook: Tips voor de opvoeding van een HSP kind


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.