Opvoeding & Ouderschap

Kinderopvang kiezen: tips en adviezen

Kinderopvang kiezen: tips en adviezen

Ik denk dat elke moeder in het begin het liefst de hele dag thuis is bij haar kind(eren). Zeker wanneer ze nog echt jong zijn, wil je ze het liefst 24/7 bij je hebben. Helaas kan dat niet altijd en zullen sommige moeder na een aantal weken gewoon weer aan het werk moeten. Hier hoort vaak ook een kinderopvang kiezen bij. Lees hier een aantal tips en adviezen voor bij het uitkiezen van de kinderopvang.

Verschillende soorten kinderopvang

Er zijn tegenwoordig verschillende vormen van opvang. Je hebt de kinderopvang, een oppas of nanny, maar ook gastouderopvang. Sommige van die gastouders komen zelfs bij jou thuis. En bij sommige ouders is er ook nog de mogelijkheid hun kind(eren) naar opa en/of oma te brengen. In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van een kinderopvang. Waar moet je op letten bij een kinderopvang kiezen, hoe ver van tevoren moet je je aanmelden en wat is het kostenplaatje?

Ga op onderzoek uit

De ene ouder is de ander niet. Navragen bij andere moeders kan prima helpen om je een eerste indruk te geven, maar misschien kijk jij er wel heel anders tegenaan. Bezoek de website van de betreffende opvang en lees alles door. Wanneer je na het lezen het gevoel hebt dat dit wel eens een blijvertje zou kunnen worden, kun je contact opnemen. Meestal krijg je dan een informatiepakket toegestuurd en kun je een dag inplannen om te komen kijken.

Kijkdag inplannen

Wat ik je als tip mee wil geven is dat, wanneer je gaat kijken bij de kinderopvang, je ook vooral moet letten op hoe de kinderen op elkaar reageren en hoe de juffen op de kinderen reageren. Het lijkt vanzelfsprekend dat de juffen weten wat ze moeten doen in bepaalde situaties, maar ik kan je helaas uit eigen ervaring vertellen dat dat zeker niet altijd het geval is!

Mijn dochter zit sinds kort namelijk op een andere opvang, eentje waar ik wel helemaal tevreden over ben. Dit was helaas nodig omdat de juffen op de vorige opvang al gauw het overzicht kwijtraakten. Kinderen die spelen hebben wel eens ruzie, zo is het nu eenmaal. Maar wanneer kinderen herhaaldelijk worden geslagen door hetzelfde kind, en hier wordt niet op gereageerd door de juffen, klopt er iets niet. Ook was er een ‘spelletje’ door de kinderen bedacht waarbij één kind op de grond ging liggen, en de andere kinderen één voor één een groot houten speelblok op zijn/haar buik legde en hem vervolgens nog even extra aanduwde. Hartstikke pijnlijk natuurlijk, maar er werd helemaal niks aan gedaan.

Toen ik bij de opvang ging kijken waar mijn dochter nu zit, heb ik dan ook echt overal op gelet. Hoe de kinderen met elkaar spelen (in -en uit het zicht), hoe de juffen reageren op de kinderen, of er een juf is die haar stem snel verheft of niet. Maar ik toonde natuurlijk ook interesse in hoe een dag er op de opvang uit ziet. Zo’n dag is per opvang verschillend. Bij de huidige opvang werken ze met allemaal leuke thema’s (zaadjes planten in de moestuin, diertjes zoeken met een vergrootglas enz.), dat werd bij de vorige opvang veel minder uitgebreid gedaan.

Aanmelden bij een kinderopvang

Als niet op de site vermeld staat hoe lang de wachtrij is, kun je altijd contact opnemen om dit na te vragen of het vragen wanneer je gaat kijken bij de opvang. Een richtlijn is er niet echt; dit is echt bij elke opvang verschillend. Bij mijn huidige opvang kon ik per direct terecht, maar zij hebben ook meerdere peutergroepen. Een kleinschalige opvang zal waarschijnlijk een langere wachtlijst hebben.

Wel is het verstandig dit zo ruim mogelijk van tevoren na te vragen. Er zijn wachtlijsten van een jaar te vinden, dus dan kun je het allemaal maar beter op tijd geregeld hebben. Al is het alleen maar omdat je dan ook je voorkeursdagen kunt laten vastleggen.

Kostenplaatje van de opvang

De kosten kunnen per opvang verschillend zijn, maar meestal staat dit wel op de website vermeld. Ook verschilt het of je opvang wilt voor een vast aantal dagen per week, voor een aantal uur of dat je echt flexibele opvang nodig hebt. Flexibele opvang is duurder dan een vaste opvang. Gemiddeld genomen zit je op €7,45 per uur voor vaste opvang.

Toeslag belastingdienst voor kinderopvang

In veel gevallen heb je ook recht op kinderopvangtoeslag. Wel hangt dit er vanaf hoeveel je werkt en hoeveel je verdiend. Op de site van de belastingdienst kun je dit allemaal uitrekenen. Hier kun je ook zien op hoeveel uur per maand je recht hebt op toeslag en wat je zelf zal moeten betalen.

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze kinderopvang kiezen tips op Pinterest bewaren ♥


Spelende kinderen foto via Shutterstock





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.